Η παρέα του περιοδικού μας τσουγκρίζει τα ποτήρια με ούζο για να υποδεχθεί το καλοκαίρι και σιγοτραγουδά με τη Χαρούλα …
Χωριάτικη σαλάτα: το παραδοσιακό μας superfood
Αποδεδειγμένα η Μεσογειακή κουζίνα είναι ένας από τους πιο υγιεινούς τρόπους διατροφής παγκοσμίως, γεγονός ευρέως γνωστό τόσο στους Έλληνες όσο και στους τουρίστες που κάθε χρόνο απολαμβάνουν παραδοσιακές νοστιμιές του τόπου μας στα πλαίσια των διακοπών τους. Ένα πιάτο – σήμα κατατεθέν- της ελληνικής γαστρονομίας είναι φυσικά η χωριάτικη σαλάτα, που τόσο εμείς όσο και οι ξένοι απολαμβάνουμε τακτικά στα γεύματά μας, ειδικά το καλοκαίρι.
Πέρα από τη νοστιμιά, τη δροσιά και την υπέροχη εικόνα που μας προσφέρει σαν πιάτο, ικανοποιώντας όλες μας τις αισθήσεις, η χωριάτικη σαλάτα δεν παύει να είναι ένα πολύτιμο superfood άκρως ευεργετικό για την υγεία μας. Ας δούμε αναλυτικά το γιατί.
Τι περιέχει συνήθως και τι μας προσφέρει;
Αν και οι ελληνικές σπεσιαλιτέ αλλάζουν συνήθως από τόπο σε τόπο, η χωριάτικη σαλάτα παραμένει σχεδόν η ίδια παντού. Φρέσκες ντομάτες, αγγούρι, πράσινη πιπεριά, ξερά κρεμμύδια, ελιές, φέτα και φυσικά ελαιόλαδο είναι τα βασικά συστατικά της μαζί με το αλάτι, τη ρίγανη και την κάππαρη, η οποία συνηθίζεται σε αρκετά ελληνικά νησιά.
Ντομάτα: Μια μέτρια ντομάτα δίνει περίπου 40 θερμίδες και είναι ένα από τα λαχανικά που θεωρείται πως έχουν αντικαρκινική δράση, η οποία οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ένα καροτινοειδές (προβιταμίνη Α) που έχει αποδεδειγμένα αντιοξειδωτική δράση.
Συμβουλή: Αν η ντομάτα σας προκαλεί φούσκωμα, μπορείτε να την ξεφλουδίσετε, καθώς ανήκει στα λαχανικά που δεν χάνουν τη θρεπτική τους αξία αν ξεφλουδιστούν.
Φέτα: Η παραδοσιακή φέτα φτιάχνεται αποκλειστικά από αιγοπρόβειο γάλα. Αν και εξαιρετικά νόστιμη, πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο, αφού δίνει αρκετές θερμίδες (260 θερμίδες ανά 100 γρ.). Η φέτα είναι πλούσια σε ασβέστιο, βιταμίνη Α, βιταμίνη Β12, ριβοφλαβίνη και ιώδιο. Για να πάρετε όλα τα θρεπτικά στοιχεία της φέτας, αλλά λιγότερες θερμίδες μπορείτε να επιλέξετε την light εκδοχή της.
Συμβουλή: Αν έχετε στο σπίτι αρκετά μεγάλη ποσότητα η οποία δεν πρόκειται να καταναλωθεί άμεσα, φυλάξτε τη μέσα σε άλμη (αλατόνερο).
Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Ε η οποία συμβάλλει στην προστασία των κυττάρων από το οξειδωτικό στρες. Αν και εξαιρετικά ωφέλιμο, το ελαιόλαδο δεν παύει να έχει πολλές θερμίδες. Σε μια κανονική σαλάτα για τέσσερα άτομα 3 κουταλιές της σούπας είναι αρκετές.
Συμβουλή: Προτιμήστε το βιολογικό ελαιόλαδο.
Ελιές: Είναι τροφή πολύ πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία όμοια με το αγνό παρθένο ελαιόλαδο, όμως η θερμιδική τους αξία δεν είναι αμελητέα: οι 5 ελιές δίνουν περίπου 45 θερμίδες. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχουν ενισχύουν τη λειτουργία του κάρδιο-αναπνευστικού συστήματος και μας προφυλάσσουν από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.
Συμβουλή: Οι ελιές έχουν συνήθως πολύ αλάτι και μπορεί να ανεβάσουν την πίεση. Προτιμήστε να τις ξαρμυρίσετε πριν τις φάτε. Αν σας αρέσουν οι θρούμπες, οι οποίες συντηρούνται με χοντρό αλάτι, καλύτερα να τις ξεπλύνετε πριν τις χρησιμοποιήσετε.
Πράσινη πιπεριά: Η πιπεριά έχει ελάχιστες θερμίδες (μια μέτρια πιπεριά δίνει 19 θερμίδες), είναι όμως πολύ πλούσια σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Είναι αυτονόητο για την πιπεριά, όπως και για όλα τα λαχανικά που τρώγονται ωμά, πως πρέπει να πλυθεί πολύ καλά πριν μπει στη σαλάτα.
Συμβουλή: Όταν αγοράζετε πιπεριές, δώστε προσοχή στο δέρμα τους: πρέπει να είναι λείο και να έχει ομοιόμορφο χρώμα.
Κρεμμύδι: Ένα μέτριο κρεμμύδι δίνει 60 θερμίδες, ανήκει – όπως και το σκόρδο – στα λαχανικά που είναι γνωστά κυρίως για την αντισηπτική τους δράση, ενώ διάφορες μελέτες τα τελευταία χρόνια αναφέρονται και στην προστασία που είναι πιθανό να προσφέρει στον οργανισμό μας από τον καρκίνο.
Συμβουλή: Καθαρίστε τα κρεμμύδια μέσα στο νεροχύτη, πάνω από μια μικρή λεκάνη με νερό και όσο γίνεται πιο μακριά από τα μάτια σας, για να μην σας πιάσουν τα… κλάματα.
Αγγούρι: Ένα μέτριο αγγούρι δίνει 32 θερμίδες. Όταν διαλέγεται αγγούρια για τη σαλάτα προτιμήστε αυτά που είναι σκληρά στην υφή. Μπορούν να διατηρηθούν χωρίς πρόβλημα στο ψυγείο για 2 εβδομάδες.
Συμβουλή: Βάλτε το στη σαλάτα χωρίς να το ξεφλουδίσετε, αφού φυσικά το πλύνετε πολύ καλά. Αν η φλούδα αφαιρεθεί, η διατροφική αξία του μειώνεται.