Έχοντας ως χόμπι τη φροντίδα αδέσποτων ζώων

Συντάκτης: Σταματία Γούλα

Όποιος έχει έρθει σε επαφή ή έχει ασχοληθεί έστω και μία φορά με τη φροντίδα ζώου γνωρίζει πολύ καλά πως η επαφή με αυτά τα αξιολάτρευτα τετράποδα είναι ανεκτίμητη.

Αν έχετε σκεφτεί να υιοθετήσετε ή να αγοράσετε ένα κατοικίδιο, το μόνο σίγουρο είναι πως πρέπει να το αποφασίσετε συνειδητά και υπεύθυνα. Το κατοικίδιο θα γίνει κομμάτι της ζωής και της καθημερινότητάς σας, έτσι θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι μπορείτε να ανταπεξέλθετε στις υποχρεώσεις σας απέναντί του. Αν από την άλλη πλευρά δεν έχετε τη δυνατότητα να αποκτήσετε ένα κατοικίδιο, υπάρχουν άλλοι τρόποι με τους οποίους μπορείτε να έρθετε σε επαφή μαζί τους, να τους φροντίσετε και να τους δείξετε την αγάπη σας!

Πολλά τετράποδα βρίσκονται καθημερινά στους δρόμους αναζητώντας τροφή και νερό. Μπορεί η παρουσία τους σε δρόμους και πάρκα να μας φαίνεται φυσιολογική, αλλά δυστυχώς το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στη χώρα μας γιγαντώνεται. Στην Αττική υπάρχουν περισσότερες από 40 ενεργές φιλοζωικές οργανώσεις και αρκετές από αυτές διατηρούν καταφύγια για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων. Αν λοιπόν ανήκετε σε αυτήν την κατηγορία ανθρώπων που θέλουν να υποστηρίξουν έμπρακτα μία φιλοζωική οργάνωση στην Ελλάδα ήρθε η ώρα να το κάνετε!

Γίνε εθελοντής

Το Dogs Voice είναι μία πλατφόρμα στήριξης φιλοζωικών οργανώσεων που δημιουργήθηκε για να καλύψει τις ανάγκες των αδέσποτων τετράποδων φίλων μας. Η πλατφόρμα δίνει τη δυνατότητα σε φιλοζωικές οργανώσεις και ιδιώτες να καταχωρούν τα στοιχεία των σκύλων που θέλουν να προωθήσουν για υιοθεσία. Επιπλέον, λειτουργεί και σαν αγωγός για την ενίσχυση της φιλοζωικής δράσης.

Οι φιλοζωικές οργανώσεις διατηρούν το δικό τους προφίλ στην ιστοσελίδα, όπου καταγράφουν τις ανάγκες τους και τους τρόπους με τους οποίους μπορεί κάποιος να βοηθήσει (εθελοντική εργασία, προσφορά αγαθών και χρημάτων για την κάλυψη των αναγκών τους). Μπαίνοντας στο https://www.dogsvoice.gr/filozoikes μπορείτε να δείτε όλες τις φιλοζωικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην πόλη σας και χρειάζονται τη βοήθεια εθελοντών, ανθρώπων που αγαπούν τους σκύλους και είναι πρόθυμοι να διαθέσουν το χρόνο τους για να τους προσφέρουν τα αυτονόητα: φροντίδα και πολλά χάδια. Επικοινωνώντας μαζί τους θα έχετε την ευκαιρία να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το πως μπορείτε να βοηθήσετε, πόσο χρόνο πρέπει να αφιερώσετε και φυσικά να δείτε με ποιο τρόπο λειτουργεί η οργάνωση.

Γίνε προσωρινός ανάδοχος

Το ΠΡΟ.ΣΤ.Α.ΤΕ.Υ.Ω (Προσωρινή Στέγη σε Αδέσποτες Ψυχές) είναι μία οργάνωση που προωθεί τη φιλοξενία αδέσποτων ζώων, κατά κύριο λόγο σκύλων και γατών, μέχρι αυτά να υιοθετηθούν. Η φιλοξενία είναι ένας τρόπος να διασωθούν αδέσποτα ζώα καθώς κάποια από αυτά δεν μπορούν να φιλοξενηθούν σε καταφύγια, είτε γιατί είναι πολύ μικρά ή άρρωστα και χρειάζονται προσωπική φροντίδα, είτε γιατί το περιβάλλον ενός καταφυγίου τα τρομάζει. Ως ανάδοχος θα πρέπει να προσφέρετε προσωρινή στέγη σε κάποιο ζωάκι κάτι που είναι αρκετά ευέλικτο, αφού δεν απαιτεί τη φυσική σας παρουσία σε κάποιο καταφύγιο, συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Η προσωρινή αναδοχή είναι επίσης ένας τρόπος να απολαύσετε την παρουσία και τη συντροφιά ενός κατοικίδιου χωρίς να δεσμευτείτε, να το φροντίσετε και να το προετοιμάσετε για την ένταξή του στη μόνιμη οικογένειά του. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα τους πατώντας τον σύνδεσμο http://prostatevo.blogspot.gr/ .

Με όποιο τρόπο κι αν αποφασίσετε να βοηθήσετε τα αδέσποτα ζώα, ένα είναι σίγουρο: θα τα λατρέψετε και ίσως υιοθετήσετε κι εσείς ένα ζώο που σας έχει ανάγκη και που θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!

Συντάκτης: Σταματία Γούλα,

Influence:

Είμαι απόφοιτος του τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών…