Χίος, η Ομηρική

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Η Χίος είναι ένα από τα μέρη που διεκδικούν την καταγωγή του Ομήρου. Πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα ελληνικά νησιά. Τα γραφικά χωριά της, τα πεντακάθαρα νερά και η γεύση μαστίχας κάνουν τη Χιο έναν προορισμό που οπωσδήποτε πρέπει να βάλετε στη λίστα σας.

Ιστορία

Η ιστορία του νησιού χάνεται στον χρόνο. Ενδείξεις οίκησης υπάρχουν ήδη από την νεολιθική εποχή. Τον 16ο αιώνα παρατηρούνται τα στοιχεία εκείνα που την κάνουν Μυκηναϊκό κέντρο. Μετά την πτώση των Μυκηναίων αποικίζεται από Ίωνες πρόσφυγες από τα ηπειρωτικά. Στην αρχαιότητα γίνεται σύμμαχος της Αθήνας. Μετά την ένταξη στο κράτος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ακολουθεί την τύχη της λοιπής Ελλάδας. Τον Μεσαίωνα κατακτάται από τους Σταυροφόρους και γίνεται μήλον της έριδος από τους Δυτικούς Ευγενείς. Εκείνη την εποχή εισάγεται πιο εντατικά η καλλιέργεια εσπεριδοειδών. Αργότερα κατακτάται από τους Οθωμανούς. Επί τουρκοκρατίας αναπτύσσουν το μεγαλύτερο εμπορικό δίκτυο Ελλήνων στην Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο. Το 1822 η Ευρώπη συγκλονίζεται από την μαζική σφαγή στο νησί. Οι πρόσφυγες πήγαν σε Εύβοια, Ψαρά και Πελοπόννησο κυρίως. Το 1912 εντάσσεται στην Ελλάδα.

Αξιοθέατα

Η Χίος έχει υλικά αλλά και άϋλα αξιοθέατα.

  • Ο εορτασμός της πρωτοχρονιάς
  • Ο ρουκετοπόλεμος την Ανάσταση
  • Η Μόστρα των Θυμιανών και ο Αγάς τις απόκριες
  • Τα σπήλαια στο Άγιο Γάλα
  • Το Πυργί με τους περίτεχνα ιδιαίτερους τοίχους των σπιτιών
  • Τα μαστιχοχώρια
  • Τους ανεμόμυλους
  • Την Νέα Μονή
  • Τους Ολύμπους και την Καλαμωτή
  • Ο Αναβατός

Γεωργία

Είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη η καλλιέργεια μαστίχας και παραγωγή παραπροϊόντων, σύκων, εσπεριδοειδών, ελαιόδεντρων και λαδιού και αμπέλια και η παραγωγή κρασιού.

Η πόλη

Είναι στην ανατολική ακτή στο μέσο του νησιού. Η πόλη αποτελεί διοικητική έδρα του νησιού από το 1918. Έχει πολλά σημεία ενδιαφέροντος όπως το Κάστρο, την παλιά πόλη τις κρίνες και τα πολλά μουσεία.

Πρόσβαση

Δια θαλάσσης και αεροπορικώς από Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και τα γύρω νησιά.

Ψαρά

Στα δυτικά της Χίου. Είναι ιδιαιτέρως γνωστά για την ναυτοσύνη τους και την σφαγή  που έγινε εκεί στα χρόνια της επανάστασης. Κατοικείται από την νεολιθική εποχή και ακολουθεί την Χίο. Γνωστά σημεία είναι ο αρχαιολογικός χώρος του Αρχονταρικιού και ο Άγιος Νικόλαος στην χώρα του νησιού. Η πρόσβαση είναι δια θαλάσσης μέσω Χίου καθημερινώς και δις την εβδομάδα από Πειραιά.

Οινούσσες

Είναι συστάδα νησιών και κατοικείται το ένα νησί. Σημεία αναφοράς είναι στο λιμάνι  το άγαλμα-αναφορά στην ναυτοσύνη του νησιού, η σχολή του εμπορικού ναυτικού και το ναυτικό επαλ, ο Άγιος Νικόλαος και η Μονή του Ευαγγελισμού. Η πρόσβαση είναι μέσω Χίου κυρίως.

Διαμονή, εστίαση

Η Χίος έχει πολλές επιλογές στους εν λόγω τομείς ενώ οι Οινούσσες και τα Ψαρά κάπως υστερούν σε σχέση με την Χίο για αυτό θέλει καλή οργάνωση και έρευνα.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.