Χημική Vs φυσική απολέπιση: Ποιες είναι οι διαφορές

Συντάκτης: Flowmagazine

Χημική η φυσική απολέπιση; Μαθαίνουμε τα πάντα για τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας μας, ώστε να τη βοηθήσουμε να αναγεννηθεί γρηγορότερα.

Η απολέπιση αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο του skincare. Στην τελετουργία της περιποίησης προσώπου και σώματος, είναι ένα στάδιο που μας δίνει τη χαμένη λάμψη της επιδερμίδας. Η απολέπιση τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, βοηθά στη μείωση των λεπτών γραμμών, στους φραγμένους πόρους και στην ανανέωση του δέρματος. 

Ωστόσο, ενώ παλαιότερα ο πιο γνωστός τρόπος απολέπισης ήταν η φυσική απολέπιση, τα τελευταία χρόνια η χημική έχει κάνει δυναμική εμφάνιση. Ποιες είναι, όμως, οι διαφορές τους; 

Φυσική απολέπιση

Το φυσικό peeling είναι το γνωστό σε όλες μας που περιέχει κόκκους. Μπορείς να το βρεις στο εμπόριο, αλλά και να το φτιάξεις μόνη σου με φυσικά υλικά της κουζίνας (πχ. ζάχαρη). Με λίγο μασάζ στο πρόσωπό και ξέβγαλμα, απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα και η επιδερμίδα είναι πιο απαλή. Επιπλέον, φυσική απολέπιση μπορεί να γίνει και με εργαλεία όπως οι βούρτσες, ειδικά σφουγγάρια και άλλα αντίστοιχα εργαλεία

Χημική απολέπιση

Η χημική απολέπιση από την άλλη πλευρά πραγματοποιείται με προϊόντα που περιέχουν οξέα, AHA ή BHA. Τέτοια είναι για παράδειγμα το γλυκολικό, ή το σαλικυλικό οξύ. Σε αυτήν την διαδικασία, δεν χρειάζεται να κάνουμε μασάζ με το προϊόν. Σε περίπτωση που το κάνουμε στο σπίτι, θα πρέπει να διαβάσουμε πολύ προσεκτικά τις οδηγίες του προϊόντος. Επιπλέον, το χημικό peeling πραγματοποιείται και από δερματολόγο. Πρόκειται για απολέπιση που δεν γίνεται να κάνουμε μόνες στο σπίτι. Στο ιατρείο, το προϊόν αλλά και η συχνότητα, αποφασίζονται από τον γιατρό. 

Η χημική απολέπιση βοηθά τα δέρματα με τάση ακμής, βελτιώνει τον χρωματικό τόνο και την ομοιομορφία της επιδερμίδας.

Τι να προσέξεις

Στην περίπτωση της φυσικής απολέπισης, αν υπερβάλλεις με το μασάζ, μπορεί να δημιουργηθούν μικροτραυματισμοί στην επιδερμίδα. Με ήπιες κινήσεις, δοκίμασε ένα απαλό scrub κατάλληλο για το δέρμα του προσώπου. Τα scrub σώματος, συνήθως είναι πιο σκληρά για την ευαίσθητη επιδερμίδα. Αν υπάρχει κάποιο δερματικό θέμα, καλό είναι να μην δοκιμάζουμε προϊόντα χωρίς να συμβουλευόμαστε τον γιατρό μας, καθώς μπορεί να εντείνουν το πρόβλημα. 

Επιπλέον, δεν πρέπει να συνδυάζεις τα προϊόντα απολέπισης, ούτε να τα χρησιμοποιείς συχνά μέσα στην εβδομάδα. Μην ξεχνάς, μετά την απολέπιση να μην εκτίθεσαι στον ήλιο. Αν είναι απαραίτητο να κυκλοφορήσεις, πρέπει να βάλεις αντηλιακό και καλό θα ήταν να φοράς και καπέλο. 

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…