Ξύλο και πέτρα: ο απόλυτος συνδυασμός για το σπίτι σου

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το λεγόμενο rustic στυλ διακόσμησης είναι το παλιό αγαπημένο μας design ενός «χωριάτικου» σπιτιού. Ο συνδυασμός πέτρας και ξύλου δίνει μια μοναδική όψη τόσο στην εξωτερική όσο και στην εσωτερική διαμόρφωση του σπιτιού. 

Το ξύλο είναι κυρίαρχο στη rustic διακόσμηση 

Το rustic στυλ διακόσμησης αντιστοιχεί στο παραδοσιακό ύφος που θυμίζει ελληνική ύπαιθρο. Το στυλ αυτό περιλαμβάνει πολλά στοιχεία από ξύλο και κυρίαρχο του χρώμα είναι το καφέ, σε όλες τις αποχρώσεις του. Επίσης, περιλαμβάνει αληθινά φυτά και ακατέργαστα στοιχεία της φύσης, όπως ιδιαίτερα υφάσματα. 

Αν σκέφτεσαι να διακοσμήσεις το σπίτι σου σε rustic στυλ, είναι αδύνατο να μην αξιοποιήσεις το στοιχείο του ξύλου. Έχεις κάποια παλιά ξύλινα έπιπλα καθιστικού και δεν ξέρεις πώς να τα χρησιμοποιήσεις στη διακόσμησή σου; Πήγαινέ τα σε έναν επαγγελματία ξυλουργό για συντήρηση και πιθανή επισκευή και ετοιμάσου να εντυπωσιαστείς από τη φρέσκια και μοντέρνα εικόνα που θα φέρουν στο σαλόνι σου.

Παίξτε με ξύλινα έπιπλα 

Τα απλά ξύλινα έπιπλα,  κατασκευασμένα από απλές σανίδες-παλέτες, κάθε μορφής έπιπλο-διακοσμητικό αντικείμενο στο οποίο θα δώσετε αντικέ όψη, τα ριγέ, καρώ και φλοράλ μοτίβα θα ταιριάξουν απόλυτα με το σύνολο του χώρου. Λεπτομέρειες σε αποχρώσεις κόκκινου, πράσινου, μπλε θα σας βοηθήσουν να «σπάσετε» τους συνήθεις συνδυασμούς σε μπεζ-ώχρα-καφετί αποχρώσεις. Διαφοροποιώντας ανά εποχή μερικά υφασμάτινα στοιχεία, η εικόνα του χώρου θα αλλάζει εύκολα από εντελώς χειμωνιάτικη σε καλοκαιρινή.

Φυσική πέτρα στον τοίχο του σαλονιού 

Η διακόσμηση με φυσική πέτρα στον τοίχο του σαλονιού προσφέρει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, λόγω των χαρακτηριστικών του, εισάγει στοιχεία της φύσης στον χώρο. Το πορώδες υλικό της φυσικής πέτρας επιτρέπει την ταχεία μεταφορά θερμότητας μέσω των τοίχων, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ακουστικής του χώρου, επειδή ο ήχος απορροφάται από τη δομή της πέτρας και έτσι μειώνει την ηχώ στο δωμάτιο. Οι πέτρινες διακοσμήσεις είναι κατάλληλες για επιφάνειες τοίχου και δαπέδου. 

Shabby Chic 

Απόλυτα ταιριαστό για χώρους τέτοιας αρχιτεκτονικής και το Shabby Chic στυλ που μπορείτε να υιοθετήσετε έως όποιο βαθμό επιθυμείτε ανάλογα με το αν θέλετε ένα διακοσμητικό σύνολο περισσότερο ρομαντικό και vintage ή απλώς εξοχικό. Στοιχεία όπως η επένδυση κάποιων τοίχων με διακοσμητικά τουβλάκια-πέτρα και η όσο το δυνατόν περισσότερη χρήση ξύλου, τόσο σε ογκώδεις όσο και σε μικρότερες επιφάνειες/αντικείμενα, θα δημιουργήσουν την αίσθηση του χωριάτικου και εξοχικού ακόμη και σε ένα σπίτι στην ύπαιθρο, διαμορφωμένο όμως εσωτερικά σαν να πρόκειται για ένα διαμέρισμα στην πόλη.

Λίγα λόγια για την πέτρα και το ξύλο ως υλικά 

Η πέτρα έχει εξαιρετικές θερμομονωτικές και ηχομονωτικές ιδιότητες, διακρίνεται από ποικίλα σχήματα και σχέδια και είναι ανθεκτική. Το ξύλο, ως βιολογικά ζωντανό υλικό, έχει τα πλεονεκτήματα του φυσικού ξύλου: μπορεί να αναπνέει, αφήνοντας αέρα και προς τις δύο κατευθύνσεις, έχει επιφάνεια ζεστή στην αφή, ευχάριστη μυρωδιά και δημιουργεί ευνοϊκή ατμόσφαιρα σε δωμάτιο.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.