Χημειοθεραπεία και γονιμότητα: Οι επιπτώσεις σε άνδρες και γυναίκες

Συντάκτης: Flowmagazine

Η γονιμότητα ανδρών και γυναικών επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, μεταξύ αυτών κι από ασθένειες όπως ο καρκίνος. Τι αντίκτυπο έχει  όμως η  χημειοθεραπεία στη γονιμότητα των φύλων;

Αν το ζευγάρι δεν έχει αποκτήσει ακόμα παιδί κι ένας από τους δύο υποβάλλεται σε χημειοθεραπεία το εύλογο ερώτημα είναι αν θα υπάρχουν επιπτώσεις στη γονιμότητά τους από τη χημειοθεραπεία.

Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει την ανδρική γονιμότητα;

Η παραγωγή σπέρματος στον άνδρα ξεκινά στην ηλικία των δώδεκα  ή  δεκατεσσέρων ετών, όταν αρχίζει η εφηβεία και συνεχίζεται αμείωτη καθόλη τη διάρκεια της ενήλικης ζωής του. Εάν ένα παιδί υποφέρει από καρκίνο και εκτεθεί σε χημειοθεραπεία, η ικανότητα παραγωγής σπέρματος θα μπορούσε να επηρεαστεί, με αποτέλεσμα οι όρχεις του να μην παράγουν καθόλου σπέρμα. Δεδομένου ότι τα σπερματοζωάρια διαιρούνται γρήγορα μέσα στο σώμα, είναι αρκετά ευάλωτα, ώστε να στοχοποιηθούν από τις χημικές ουσίες και να καταστραφούν.

Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για τους άνδρες άνω των σαράντα ετών. Η χημειοθεραπεία επηρεάζει σοβαρά την παραγωγή σπέρματος και δυσχεραίνει την προσπάθεια απόκτησης παιδιού. Η βελτίωση της γονιμότητας μπορεί να διαρκέσει από ένα    έως δέκα έτη έπειτα  από την ολοκλήρωση της χημειοθεραπείας. Ωστόσο, οι πιθανότητες αποκατάστασης της γονιμότητας είναι αρκετά χαμηλές εάν αυτό δεν συμβεί ύστερα από τέσσερα περίπου χρόνια.

Πώς η χημειοθεραπεία επηρεάζει τη γυναικεία γονιμότητα;

Η χημειοθεραπεία τείνει να επιτίθεται στα ωάρια που παράγονται από την ωοθήκη. Όσο κι αν αυτό διαφέρει από το φάρμακο που χρησιμοποιείται και τη συνταγογραφούμενη δόση, αυτό το αποτέλεσμα είναι αρκετά εμφανές στις γυναίκες.

Οι νεότερες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκαταστήσουν τη γονιμότητά τους μετά τη θεραπείακαθώς η παραγωγή ωαρίων τους είναι αρκετά σημαντική. Αυτό αρχίζει να μειώνεται γρήγορα καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν και το ενδεχόμενο μιας εγκυμοσύνης καθίσταται πιο δύσκολο. Ταυτόχρονα, εάν κορίτσια προεφηβικής ηλικίας ή νεαρά κορίτσια εκτίθενται σε χημειοθεραπεία, θα μπορούσαν να έχουν πρώιμη εμμηνόπαυση, καθιστώντας τα εντελώς υπογόνιμα.

Η χημειοθεραπεία μπορεί να βλάψει τα ωάρια και να μειώσει τη γονιμότητα, αλλά υπάρχει πιθανότητα η τελευταία να αποκατασταθεί μόλις σταματήσει η  θεραπεία. Ωστόσο, εάν η βλάβη είναι στα αναπαραγωγικά όργανα, τότε θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή ακατάλληλων ωαρίων που δεν μπορούν να γονιμοποιηθούν.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…