Είδη και δραστικά συστατικά για καθαρισμό προσώπου και ενυδάτωση

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου

Κρέμες ενυδατικές και προϊόντα καθαρισμού προσώπου είναι μικρές στιγμές χαλάρωσης και   περιποίησης του εαυτού μας μέσα στην καθημερινότητα. Και-γιατί όχι- κάποιες γυναίκες το απολαμβάνουν. Πώς λειτουργούν όλα αυτά τα προϊόντα και τι συστατικά έχουν;

Ακόμα και στην Αρχαία Ελλάδα, οι άνθρωποι φαίνεται να είχαν  αναπτύξει πολλές συνταγές καλλυντικών χρησιμοποιώντας ως συστατικά άγρια φυτά, βότανα, κατσικίσιο γάλα και διάφορα φυτικά έλαια. Τα αρωματικά έλαια μαλάκωναν την επιδερμίδα και την προστάτευαν από τον ήλιο. Η Κλεοπάτρα, η βασίλισσα της Αιγύπτου, φημιζόταν για την αψεγάδιαστη επιδερμίδα της και μαρτυρίες λένε ότι έκανε μπάνιο μέσα σε γάλα γαϊδούρας με μέλι.

Είδη &  Δράση προϊόντων καθαρισμού και Ενυδατικής κρέμας

Τα προϊόντα καθαρισμού απομακρύνουν τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας, διεγείρουν την κυτταρική ανανέωση και κάνουν πιο ομοιόμορφη την υφή του δέρματος. Το δέρμα μετά τον καθαρισμό γίνεται πιο διαπερατό στις κρέμες προσώπου.

Τα διάφορα προϊόντα καθαρισμού που υπάρχουν μπορεί να είναι σε διάφορες μορφές: Γαλάκτωμα, που καθαρίζει ιδανικά τους υδατοδιαλυτούς και λιποδιαλυτούς ρύπους και λοσιόν καθαρισμού που προσαρμόζεται στις απαιτήσεις του δέρματος (στυπτικές, αντισηπτικές, μαλακτικές).

Υπάρχουν επίσης πιο ενισχυμένα καθαριστικά, όπως τα προϊόντα απολέπισης, που αποτελούνται από κόκκους κι έτσι διεισδύουν ευκολότερα στο δέρμα, καθώς και αφρώδη προϊόντα καθαρισμού, όπως το σαπούνι, που είναι το πλέον αποτελεσματικό και απλούστερο είδος και συνθετικά αφρίζοντα προϊόντα που δεν περιέχουν σάπωνα. Τα τελευταία ειδικά έχουν καλή ανοχή από το δέρμα και τα μάτια.

xhmeia

Oι ενυδατικές κρέμες ταξινομούνται ανάλογα με τον τύπο του δέρματος (λιπαρό, κανονικό, μικτό, ξηρό) και ανάλογα με τα δραστικά συστατικά που περιέχουν (βιταμίνες, πρωτεΐνες, οξέα φρούτων). Υπάρχουν επίσης οι κρέμες μασάζ, ημέρας, νύχτας, αλλά και κρέμες βάσης για make-up.

Η ενυδάτωση και η λεία υφή είναι ο βασικός ρόλος της ενυδατικής κρέμας. Η ελάχιστη περιεκτικότητα της κεράτινης στιβάδας του δέρματος σε νερό  για να είναι το δέρμα λείο, απαλό και ελαστικό, είναι 10%.

Οι ενυδατικές κρέμες μπορεί να δρουν στην επιδερμίδα μας είτε ως ‘’παρεμποδιστές’’ της απώλειας νερού , δηλαδή να το εγκλωβίζουν στο δέρμα, είτε να απορροφούν νερό από την ατμόσφαιρα ή από άλλες ουσίες με σκοπό να συμπληρωθεί η ανάγκη του δέρματος για νερό.

10+1 συμβουλές για να επιλέξεις ενυδατική κρέμα

Συστατικά προϊόντων καθαρισμού & ενυδατικής κρέμας

 Το γαλάκτωμα καθαρισμού έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ελαιώδεις ουσίες που διαλύουν τη λιπαρή σύσταση του ρύπου και καθαρίζουν το δέρμα. Αποτελούνται από δύο φάσεις, την υδατική και τη λιπαρή, όπου η μία είναι διασπαρμένη μέσα στην άλλη υπό μορφή σταγονιδίων. Συνήθη συστατικά ενός γαλακτώματος καθαρισμού είναι το νερό, φυτικά έλαια, γλυκερίνη, προπυλενογλυκόλη και διάφορα αρωματικά έλαια, π.χ. εκχυλίσματα φρούτων ή αρωματικών φυτών.

xhmeia

Η λοσιόν καθαρισμού έχει την ιδιότητα να είναι ρευστή σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Έχει στυπτικές και αντισηπτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται για να τονώσει το δέρμα, να δώσει αίσθηση δροσιάς και να επαναφέρει το pH  του δέρματος στις φυσιολογικές τιμές. Είναι υδατικά ή υδατοαλκοολικά διαλύματα και περιέχουν συχνά αντισηπτικές ουσίες. Περιέχoυν συνήθως διάφορες γλυκόλες, μίγματα γλυκεριδίων ή και αρώματα λουλουδιών.

 Τα προϊόντα απολέπισης περιλαμβάνουν διάφορα α-υδροξύ οξέα, εστεροποιημένα έλαια που έχουν φαγεσωρολυτική δράση, ολιγοσακχαρίτες, αλλά και εκχυλίσματα φυτών που δρουν ως αντιοξειδωτικά και καταπραϋνουν το δέρμα.

Τα προϊόντα που περιέχουν σάπωνα αποτελούνται συνήθως από νερό, μίγματα τριγλυκεριδίων με παλμιτικό ή στεατικό οξύ οξύ, γλυκερίνη, σορβιτόλη κ.α.

 Στις κρέμες ενυδάτωσης προσώπου, η πανθενόλη έχει ισχυρή ικανότητα ενυδάτωσης και το υαλουρονικό νάτριο θεωρείται εξαιρετικός ενυδατικός παράγοντας χάρη στην ικανότητά του να απορροφά μεγάλες ποσότητες νερού.

Άλλα συστατικά της ενυδατικής κρέμας μπορεί να είναι η γλυκερίνη, η προπυλενογλυκόλη και το γαλακτικό οξύ. Οι ενυδατικές κρέμες αποτελούνται από γαλάκτωμα νερού με κάποιο έλαιο.

Η ουρία που μπορεί να είναι επίσης ένα συστατικό μιας ενυδατικής κρέμας και υπάρχει φυσικά στην επιδερμίδα μας, αποτρέπει την απώλεια νερού, διατηρώντας έτσι την υγρασία του δέρματος στα επιθυμητά επίπεδα.

Συντάκτης: Ιωάννα Γκολφομήτσου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.