Ξεχάστε το γλυκό κυδώνι και μάθετε για την «ιατρική» του διάσταση

Συντάκτης: Flowmagazine

Το στυφό κυδώνι όταν «ξεθυμώνει» γίνεται ένα απίθανο γλυκό, το οποίο μας σερβίρουν συχνά στα εστιατόρια με γιαούρτι ως επιδόρπιο. Εκτός από αυτό όμως το κυδώνι είναι ένα μίνι «φαρμακείο» που μπορεί να μας γλυτώσει από την αϋπνία και τις ταχυπαλμίες!

Η κυδωνιά κατάγεται από την περιοχή του Καυκάσου και καλλιεργείται σε περιοχές με θερμά καλοκαίρια. Ανθίζει τον Απρίλιο και τον Μάιο και είναι ένα ανθεκτικό δέντρο, χρήσιμο τόσο για τους καρπούς και τα φύλλα του, όσο και για τα κουκούτσια του. Τα κυδώνια έχουν άφθονη πηκτίνη και τανίνη, αζωτούχες ουσίες, διάφορα άλατα, μηλικό οξύ, βιταμίνες, υδατάνθρακες και σάκχαρα, ενώ ο φλοιός των σπόρων τους περιέχει μια ουσία που θεραπεύει τις λοιμώξεις του στόματος και του λαιμού.

Το σιρόπι των τραγουδιστών και των ρητόρων

Ο καρπός και οι σπόροι του κυδωνιού έχουν πολλές στυπτικές και μαλακτικές ιδιότητες. Έτσι, από πολύ παλιά ψάλτες, τραγουδιστές και ρήτορες έπιναν ένα σιρόπι από ψητό κυδώνι που είναι στυπτικό και μαλακώνει το λαιμό, ενώ έκαναν γαργάρες με ένα εκχύλισμα από λιωμένους σπόρους κυδωνιού διαλυμένους σε νερό ή τριανταφυλλόνερο.

Ανακούφιση από κολίτιδα, μικρά εγκαύματα και ερεθισμό ματιών

Το ίδιο αφέψημα από σπόρους, που όμως έχουν μείνει 3-6 ώρες στο νερό, χρησιμοποιείται αφενός ως φάρμακο για την αντιμετώπιση της κολίτιδας και άλλων προβλημάτων του εντέρου, αφετέρου ως κατάπλασμα για την αντιμετώπιση των ραγάδων, των μικρών εγκαυμάτων και του ερεθισμού των ματιών. Γι’ αυτή την περίπτωση μπορούμε να φτιάξουμε ένα είδος κολλυρίου, ανακατεύοντας τακτικά σπόρους κυδωνιού μέσα σε αποσταγμένο νερό.

Καταπραϋντικό στις νευρικές ταχυπαλμίες και την αϋπνία

Εκχύλισμα από τα φύλλα της κυδωνιάς χρησιμοποιείται επίσης ως αντιπυρετικό αλλά και καταπραϋντικό σε περιπτώσεις νευρικών ταχυπαλμιών και αϋπνίας, ενώ καταπλάσματα από ψητό κυδώνι προτείνονται για την αντιμετώπιση του πόνου από αιμορροΐδες. Με ένα φλιτζάνι του τσαγιού κρύο αφέψημα από βρασμένα φύλλα κυδωνιάς χλωρά ή αποξηραμένα γλυτώνουμε από την αϋπνία.

Προσοχή!

Οι σπόροι από τα κυδώνια δεν πρέπει να τρώγονται ποτέ, καθώς περιέχουν αμυγδαλίνη, η οποία στο στομάχι μας αποδεσμεύει αργά υδροκυάνιο και μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…