Χειροποίητα καλοκαιρινά κοσμήματα

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά

Καλοκαίρι και χειροποίητο κόσμημα είναι ένας συνδυασμός που κάνει θραύση. Καθετί χειροποίητο φανερώνει φαντασία, ευρηματικότητα και καινοτόμες ιδέες. Φορώντας ένα τέτοιο αξεσουάρ, ξεχωρίζετε όχι μόνο για την ευφάνταστη ιδέα σας, αλλά και για τη λεπτομέρεια που προσθέσατε στη δουλειά σας, η οποία κάνει τη διαφορά.

Δεν είναι δύσκολο να φτιάξει κανείς το δικό του καλοκαιρινό κόσμημα, αρκεί να εφοδιαστεί με υλικά της αρεσκείας του, να δει μερικά tutorial βιντεάκια που κυκλοφορούν παντού στο διαδίκτυο, και να προσθέσει όρεξη, πολλή δουλειά, χρώματα και σχήματα που της/ του θυμίζουν καλοκαίρι.

Ένα κόσμημα φτιαγμένο με αγάπη, μπορεί να φέρει το καλοκαίρι μαζί του, είτε στην πόλη, είτε στο χωριό, στο camping, στην παραλία, στο βουνό ή στο διαμέρισμα.

Παρακάτω θα δείτε ορισμένες προτάσεις για κατασκευές τέτοιου τύπου, που ξεχωρίζουν:

 1. Σκουλαρίκια:
 • Τι θα χρειαστείτε: Κρίκους για τα αυτιά σε μεσαίο μέγεθος. Πολύχρωμες χάντρες της αρεσκείας σας.
 • Πώς θα τα φτιάξετε: Προσθέτετε τις χάντρες στους κρίκους και έχετε αναβαθμίσει τα παλιά σας σκουλαρίκια σε ένα ζευγάρι καλοκαιρινών αξεσουάρ που μπορείτε να φοράτε από το πρωί έως το βράδυ.

 • Τι θα χρειαστείτε: Λεπτό συρματάκι που κόβεται με κόπτη. Ένα ζευγάρι χάντρες- καράβια, κουμπώματα σκουλαρικιών από μαγαζί με χάντρες.
 • Πώς θα τα φτιάξετε: κόβετε το σύρμα στο διπλάσιο μέγεθος από αυτό που θέλετε να έχουν τα σκουλαρίκια σας. Το διπλώνετε στα δύο χωρίς να σχηματιστεί γωνία (σε σχήμα σταγόνας). Περνάτε το καραβάκι ανάμεσα. Περνάτε το σύρμα στο κούμπωμα, το δένετε καλά.

 • Τι θα χρειαστείτε: Σύρμα λεπτό, κοχύλια ελαφρώς τρυπημένα (θα βρείτε στην παραλία, δε χρειάζεται να τα τρυπήσετε εσείς). Σπρέι σε χρυσό ή ασημί χρώμα. Κουμπώματα για σκουλαρίκια.
 • Πώς θα τα φτιάξετε: Χρωματίζετε τα αγαπημένα σας κοχύλια, τα περνάτε στο συρματάκι, δίνετε το σύρμα που περισσεύει από το πίσω μέρος του κοχυλιού και κόβετε την άκρη με έναν κόπτη. Έπειτα, δένετε το άλλο τμήμα του σύρματος στο κούμπωμα. Τα σκουλαρίκια σας είναι έτοιμα!

 1. Κολιέ:
 • Τι θα χρειαστείτε: κρίκους μικρούς που ανοίγουν, χρωματιστό σπάγκο, κόπτη.
 • Πως θα το φτιάξετε: Παίρνετε μικρά, ανοιγόμενα κρικάκια από ένα μαγαζί με χάντρες. Τα ενώνετε μεταξύ τους. Ανάμεσα στο πρώτο και το τελευταίο, περνάτε χρωματιστό σπάγκο τον οποίο δένετε από πάνω και από κάτω, δύο φορές, σε όποιο σχέδιο σας αρέσει.

 • Τι θα χρειαστείτε: Scooby doo ή σχοινάκι για κολιέ σε μαύρο χρώμα. Ένα κοχύλι της αρεσκείας σας. Λίγες χάντρες (κατά προτίμηση γαλάζιες και λευκές).
 • Πώς θα το φτιάξετε: Περνάτε το κοχύλι στο σχοινακι και βάζετε από κάθε πλευρά από 2 χάντρες. 2 δεξιά 2 αριστερά. Σε οποίο συνδυασμό σας αρέσει. Το δένετε με όποιον κόμπο σας βολεύει καλύτερα.

 • Τί θα χρειαστείτε: Μια αλυσίδα από κάποιο παλιό κολιέ. Ένα αγαπημένο σας δαχτυλίδι σε έντονο καλοκαιρινό χρώμα.
 • Πώς θα τα φτιάξετε: Περνάτε το δαχτυλίδι από την αλυσίδα και κουμπώνετε. Τόσο απλό!

 1. Βραχιόλια:
 • Τι θα χρειαστείτε Μια παλιά οδοντόβουρτσα σε έντονο χρώμα ή με ιδιαίτερο μοτίβο. Μια πένσα. Μια κατσαρόλα. Ένα βάζο.
 • Βάζετε νερό στην κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει καλά. Ρίχνετε μέσα την οδοντόβουρτσα και αφήνετε να μαλακώσει για 20 λεπτά. Αν χρειαστεί αφήνετε παραπάνω. Με προσοχή για να μην καείτε, τη βγάζετε από την κατσαρόλα. Κόβετε το βουρτσάκι με την πένσα. Έπειτα τυλίγετε το χερούλι γύρω από ένα βάζο, στο μέγεθος του οποίου θέλετε να είναι το βραχιόλι σας. Αφού πάρει το σχήμα που θέλετε, βάζετε παγωμένο νερό στην κατσαρόλα και το αφήνετε σε αυτό για 15 λεπτά ακόμα.

 • Τι θα χρειαστείτε: Άσπρα κουμπιά με μεγάλο άνοιγμα. Λεπτό σχοινάκι για κοσμήματα.
 • Πώς θα το φτιάξετε: Περνάτε χιαστί το σχοινάκι στα κουμπάκια από το ένα άνοιγμα. Στη συνέχεια περνάτε μια δεύτερη στρώση από τα υπόλοιπα ανοίγματα. Το βραχιόλι σας είναι έτοιμο!

Αυτές τις επιλογές μπορείτε να τις εξελίξετε, εμπλουτίζοντας τες με τις δικές σας ιδέες και δημιουργικές πινελιές!

Καλό δημιουργικό καλοκαίρι!

Συντάκτης: Σταματία Καλλιβωκά,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr