Χασιμότο, ο νέος μου εαυτός!
Η διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto) ανακουφίζει τους περισσότερους ασθενείς μετά από μια επίπονη αναζήτηση και ατελείωτα ραντεβού σε γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων.
«Όταν διαγνώστηκα με Χασιμότο, ένιωσα ανακούφιση. Δόθηκε η εξήγηση στα απίστευτα συμπτώματά μου και μάλλον ήρθε η ώρα να μπει ένα τέλος με ένα μαγικό χαπάκι. Η΄ μήπως ήταν η αρχή; Ένα άλλο μέρος του εαυτού μου ήταν μπερδεμένο. Τι γινόταν, άραγε, μέσα μου; Πώς γίνεται ο οργανισμός μου να επιτίθεται στον ίδιο μου τον οργανισμό; Αν το ανοσοποιητικό μου σύστημα είναι εκτός ισορροπίας και προκαλεί την επίθεση του θυρεοειδούς μου, γιατί να μην μπορώ να το εξισορροπήσω; Έπρεπε να βρω τον κατάλληλο γιατρό, να διαβάσω, να ενημερωθώ, μέχρις ότου επουλωθώ…
Άκουσα το σώμα μου, δεν θύμιζε πια εμένα. Γνωρίζοντας ότι δεν μπορώ να αλλάξω τα γονίδιά μου, ίσως να υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αποτρέψει την εξέλιξη της κατάστασης, να διώξει τις εμβοές μου, να εξαφανίσει την καθημερινή μου κόπωση, να φέρει πίσω τη διαύγειά μου, να απομακρύνει τα μουδιάσματα μου, να απαλύνει τα νεύρα μου. Στο τέλος τέλος να μην τίθεται σε κίνδυνο ο θυρεοειδής μου, η υγεία μου.»
Καταρχήν, η θυρεοειδίτιδα Xασιμότο είναι μια προοδευτική αυτοάνοση πάθηση που επηρεάζει τον θυρεοειδή αδένα. Αυτό σημαίνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τον θυρεοειδή αδένα ως ξένο εισβολέα και αρχίζει να του επιτίθεται, τελικά οδηγώντας στην καταστροφή του θυρεοειδούς και στην ανικανότητα παραγωγής θυρεοειδούς ορμόνης. Συνήθως, οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό και σε μερικές περιπτώσεις σε άλλους τύπους αυτοάνοσων νόσων.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν ανακαλύπτεται μέχρι να προχωρήσει στα επόμενα στάδια, όπου υπάρχει σημαντική βλάβη στον θυρεοειδή αδένα. Χρειάζεται κατά μέσο όρο 10 χρόνια να διαγνωσθεί κανείς με Χασιμότο μεταξύ της έναρξης της αυτοάνοσης επίθεσης στον θυρεοειδή αδένα και της διάγνωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι γιατροί της συμβατικής ιατρικής ελέγχουν μόνο την TSH, η οποία αυξάνεται στο Στάδιο 4.
Οι βασικές εργαστηριακές εξετάσεις που χρησιμεύουν στη διάγνωση της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο είναι ο έλεγχος των θυρεοειδικών αντισωμάτων, όπως καταγράφονται και στο τέλος του άρθρου:
- Αντισώματα έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης (ΤΡΟ) (TPOAb)
(παρόντα στο 90% των ατόμων με χασιμότο).
- Αντισώματα έναντι της θυρεοσφαιρίνης (αντισώματα TG)
(παρόντα σε 80% των ατόμων με χασιμότο).
Πάμε να δούμε τα στάδια της εξέλιξης της Χασιμότο σε αδρές γραμμές…
Στάδιο 1: Γενετική προδιάθεση
Στο αρχικό στάδιο, ένα άτομο έχει τη γενετική προδιάθεση για Χασιμότο, αλλά δεν έχει εκτεθεί στους απαραίτητους παράγοντες ενεργοποίησης, έχει φυσιολογικές TSH, T4 / T3, δεν έχει αντισώματα θυρεοειδούς και δεν σημειώνονται αλλαγές στον θυρεοειδή αδένα. Εναλλακτικά, αυτό θα μπορούσε να ονομαστεί Στάδιο 0, καθώς δεν υπάρχουν εκδηλώσεις της ασθένειας.
Εάν πάσχετε από ασθένεια του θυρεοειδούς, τότε ενδεχομένως να είναι το στάδιο στο οποίο βρίσκονται τα παιδιά σας, και αποτελεί την κατάλληλη στιγμή πρόληψης.
Στάδιο 2: Αντιθυρεοειδικά αντισώματα
Σε αυτό το πρώιμο στάδιο, το άτομο έχει συνήθως αυξημένα αντισώματα θυρεοειδούς. Το 80-90% μπορεί να παρουσιάσει αύξηση των θυρεοειδικών αντισωμάτων έναντι της θυρεοσφαιρίνης και έναντι της θυρεοειδικής υπεροξειδάσης, αντίστοιχα.
Αυτό το στάδιο μπορεί να συνεχιστεί για χρόνια πριν γίνει αρκετή ζημιά για να ανιχνευθεί μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς σε μια εξέταση αίματος. Εδώ τα επίπεδα της TSH, της ελεύθερης T3 (fT3) και ελεύθερης T4 (fT4) είναι φυσιολογικά.
Μάλιστα, οι άνθρωποι μπορεί να είναι συμπτωματικοί και να αντιμετωπίζουν μεταξύ άλλων άγχος, κόπωση, υπογονιμότητα, μυαλγίες, μεταβολές της διάθεσης, υπερβολικό βάρος ή απώλεια βάρους, επειδή το σώμα τους αγωνίζεται σκληρά για να διατηρήσει τα επίπεδα του θυρεοειδούς. Επιπλέον, υπάρχει πάντοτε μειωμένη λειτουργία του εντέρου.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι ασθενείς δεν διαγιγνώσκονται σε αυτό το στάδιο. Συνήθως τίθενται σε μία «κατάσταση αναμονής».
Αυτό είναι το ιδανικό στάδιο για τη βελτίωση του τρόπου ζωής και της προσέγγισης των βασικών αιτιών για την πρόληψη της εξέλιξης της κατάστασης και της βλάβης του θυρεοειδούς αδένα καθώς η φλεγμονή στο σώμα έχει ξεκινήσει.
Σε μια ευρεία επισκόπηση, θα πρέπει να ενισχύσετε το σώμα σας αντιμετωπίζοντας τις ευαισθησίες των τροφίμων, τα εντερικά προβλήματα, τις τοξίνες, το άγχος και τις χρόνιες λοιμώξεις. Σε πολλές περιπτώσεις μία διατροφή χωρίς γλουτένη μειώνει τα αντισώματα όπως και τα συμπτώματα.
Στάδιο 3: Υποκλινικός υποθυρεοειδισμός
Το επόμενο στάδιο της Χασιμότο είναι γνωστό ως υποκλινικός υποθυρεοειδισμός. Εδώ, η TSH μπορεί να είναι ελαφρώς αυξημένη στις εξετάσεις αίματος και τα επίπεδα της ελεύθερης Τ3 και της ελεύθερης Τ4 είναι φυσιολογικά. Τα αντισώματα του θυρεοειδούς μπορεί να είναι ακόμη υψηλότερα από ό,τι στο στάδιο 2, καθώς η αύξηση της TSH μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Ορισμένα άτομα, ωστόσο, θα συνεχίσουν να έχουν αρνητικά αντισώματα.
Στον κόσμο της συμβατικής ιατρικής, αυτό το στάδιο είναι αμφιλεγόμενο από την άποψη της θεραπείας. Υπάρχει η λανθασμένη προσέγγιση “αναμονής και παρακολούθησης”, όπου εμφανίζονται περισσότερα συμπτώματα και τελικά θα προχωρήσει σε εμφανή υποθυρεοειδισμό.
Μελέτες έχουν δείξει ότι η χορήγηση μίας μικρής δόσης φαρμάκου για τη μείωση της TSH έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων βελτιώνοντας παράλληλα τα συμπτώματα.
Στάδιο 4: Εμφανής υποθυρεοειδισμός
Το άτομο έχει αυξημένη TSH, με χαμηλά επίπεδα ελεύθερης Τ3 και ελεύθερης Τ4. Τα αντισώματα του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανιστούν με υψηλότερους τίτλους. Αυτό είναι το πιο συνηθισμένο στάδιο κατά το οποίο ένα άτομο διαγιγνώσκεται, καθώς βιώνει στην καθημερινότητά του πολλά συμπτώματα.
Εδώ ο ασθενής λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή με τις θυρεοειδικές ορμόνες που δεν μπορεί πλέον ο θυρεοειδής του να παράγει. Η ανεπαρκής λήψη της αγωγής οδηγεί δυστυχώς αργά ή γρήγορα στην επιδείνωση της ασθένειας και των συμπτωμάτων. Είναι μία ασθένεια η οποία μπορεί να επηρεάσει άλλα βασικά όργανα όπως τα νεφρά, το ήπαρ, το γαστρεντερικό, το νευρικό, το μυϊκό σύστημα και τις αρθρώσεις.
Στάδιο 5: Πρόοδος σε άλλες αυτοάνοσες διαταραχές
Η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο θέτει ένα άτομο σε μεγαλύτερο κίνδυνο για την ανάπτυξη μιας άλλης αυτοάνοσης νόσου όπως η κοιλιοκάκη, η ψωρίαση, η ρευματοειδής αρθρίτιδα του Sjogren, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, η σκλήρυνση κατά πλάκας…
Βασικές εξετάσεις σε περίπτωση υποψίας Θυρεοειδίτιδας Χασιμότο
TSH
T3, T4 (FT3, FT4)
TG, TPO-Ab
Σελήνιο
Βιταμίνη D
Βιταμίνη B12
Γενική εξέταση αίματος
Σίδηρος
Φερριτίνη ορού
Εκτός, λοιπόν, από τις ορμονικές εξετάσεις και καθώς τα άτομα με αυτοάνοσο νόσημα παρουσιάζουν τακτικά ελλείψεις διαφόρων ουσιών στον οργανισμό, είναι ζωτικής σημασίας οι ασθενείς να ελέγχονται περαιτέρω για ελλείψεις βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Σε κάθε περίπτωση ο ενδοκρινολόγος είναι εκείνος που θα θέσει τη διάγνωση και θα κατευθύνει τον ασθενή.
Και πάνω από όλα…
Άκου το σώμα σου!
Μην σε παραμελείς περιμένοντας…
Είναι δική σου ευθύνη!