Χαρούμενα παιδιά: Το μυστικό της ανατροφής τους

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Επιθυμείς το παιδί σου να είναι χαρούμενο και ευτυχισμένο. Με ποιον τρόπο θα το πραγματοποιήσεις; Χιούμορ, θετική στάση, υγιείς συζυγικές σχέσεις, προσαρμογή στην προσωπικότητα των παιδιών είναι μερικές συμβουλές από τον χώρο της επιστήμης. Προσέφερε, λοιπόν, μία υγιή και διασκεδαστική φωλιά στο παιδί σου μέχρις ότου πετάξει από αυτήν με την ενηλικίωσή του.

Το χιούμορ βοηθάει

Τα αστεία συμβάλλουν στην κοινωνική επιτυχία, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Οικονομικής και Κοινωνικής Έρευνας Συμβουλίων Κοινωνικών Επιστημών 2011. Όταν οι γονείς αστειεύονται και κάνουν μορφασμούς, δίνουν στα μικρά παιδιά τα εργαλεία να σκέφτονται δημιουργικά, να κάνουν φίλους και να διαχειριστούν το στρες.

Θετική στάση

Οι γονείς που εκφράζουν αρνητικά συναισθήματα προς τα βρέφη τους ή τα χειρίζονται επιθετικά είναι πολύ πιθανό να αναθρέψουν επιθετικά παιδιά. Μάλιστα, η επιθετικότητα στην ηλικία των 5 ετών συνδέεται με την επιθετικότητα αργότερα στη ζωή τους, ακόμα και με την εκδήλωση επιθετικότητας προς τους ερωτικούς συντρόφους. Γι’ αυτό βάλτε τον θυμό στην άκρη και μεγαλώστε με ηρεμία το παιδί σας.

Η δεξιότητα της αυτο-συμπόνιας

Η έρευνα δείχνει ότι η αυτο-συμπόνια είναι μια πολύ σημαντική δεξιότητα ζωής, καθώς βοηθάει τους ανθρώπους να παραμείνουν ανθεκτικοί στην αντιμετώπιση των προκλήσεων. Η αυτο-συμπόνια αποτελείται από την ικανότητα να διαχειρίζεται κανείς τις σκέψεις και τα συναισθήματα χωρίς να τα καταπιέζει, τη συνειδητοποίηση ότι όλοι οι άνθρωποι βιώνουν δύσκολες ή στρεσογόνες συνθήκες, την αναγνώριση της προσωπικής ταλαιπωρίας και μια δέσμευση για την επίλυση του προβλήματος. Οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αυτο-συμπόνια, όταν αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην ανατροφή των παιδιών. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούν να αποτελέσουν παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Το ήρεμο σπίτι

Μην παραμελήσετε τον σύζυγο ή τον σύντροφό σας με τον ερχομό του νέου μέλους. Η οικογενειακή αστάθεια, όπως το ενδεχόμενο διαζύγιο, μπορεί να προκαλέσει στα βρέφη προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2011 στο περιοδικό Child Development. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένας προβληματικός γάμος επιφέρει μελλοντικά προβλήματα στον ύπνο του παιδιού. Και αυτό γιατί οι οικογένειες με εντάσεις και διαπληκτισμούς επιφέρουν άγχος, και το άγχος είναι η αιτία των προβλημάτων στον ύπνο.

Η ψυχική υγεία

Αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να πάσχετε από κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια για το καλό σας και του παιδιού σας. Η έρευνα δείχνει ότι οι καταθλιπτικές μητέρες αγωνίζονται για την ανατροφή των παιδιών και δίνουν υποτονικές απαντήσεις στις κραυγές των μωρών τους σε σύγκριση με τις υγιείς μητέρες. Οι καταθλιπτικές μητέρες, επίσης, δημιουργούν άγχος στα παιδιά τους, σύμφωνα με έρευνα του 2011.

Το κυνήγι της τελειότητας

Κανείς δεν είναι τέλειος. Μην βασανίζετε, λοιπόν, τον εαυτό σας θέτοντας ψηλά τον πήχη για την ανατροφή των παιδιών. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2011 στο περιοδικό Personality and Individual Differences, οι νέοι γονείς που πιστεύουν ότι η κοινωνία αναμένει την τελειότητα από αυτούς είναι περισσότερο αγχωμένοι και με χαμηλή εμπιστοσύνη στις δεξιότητές τους.

Η προσαρμογή στην προσωπικότητα του παιδιού

Ο καθένας νομίζει ότι γνωρίζει τον καλύτερο τρόπο για να μεγαλώσει ένα παιδί. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά των οποίων οι γονείς προσαρμόζουν το στιλ ανατροφής στην προσωπικότητά τους δεν παρουσιάζουν το άγχος των συνομηλίκων τους των οποίων οι γονείς είναι άκαμπτοι, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2011 στο περιοδικό Abnormal Child Psychology. Αποδεικνύεται ότι μερικά παιδιά, ιδιαίτερα εκείνα που με κόπο ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους, έχουν ανάγκη πρόσθετης βοήθειας από τη μαμά ή τον μπαμπά.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…