Όσες γυναίκες έχουν πατήσει σήμερα τα πενήντα, θα θυμούνται την ετυμηγορία της γιαγιάς τους: «Το σπίτι η γυναίκα το φτιάχνει, η …
Χάριετ Μπίτσερ Στόου: η γυναίκα που πολέμησε τη δουλεία με τη γραφή της
Η συγγραφέας του υπέροχου βιβλίου Η Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά άφησε πίσω της ένα συγκλονιστικό έργο μαζί με τον αγώνα της για την κατάργηση της δουλείας, σε μια περίοδο που οι γυναίκες περιορίζονταν από τα καθεστώτα στον ρόλο εντός του σπιτιού, δίχως να απολαμβάνουν τα δικαιώματα των ανδρών.
Ο αγώνας της ενάντια στη δουλεία ήταν πιο σημαντικός και μνημονεύεται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται δίχως άλλο για μια από τις πρώτες γυναικείες φιγούρες που κέρδισαν την αποδοχή των αντρών εκείνης της εποχής, ενώ έδωσαν αντίστοιχα φωνή στις γυναίκες της εποχής, που γνώριζαν συνθήκες καταπίεσης όπως είναι φυσιολογικό. Γεννημένη το 1811, ήταν μια από τις πρώτες γυναίκες που έγινε η φωνή των αδύναμων, παλεύοντας για έναν καλύτερο κόσμο.
Πήρε μέρος στον αγώνα κατά της δουλείας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 1850, ο νόμος ο οποίος υποχρέωνε τους πολίτες να καταδίδουν τους σκλάβους που δραπέτευαν την ενέπνευσε για να γράψει την “Καλύβα του Μπαρμπα-Θωμά”. Αυτό το έργο δημιούργησε θύελλα αντιδράσεων και είχε άμεση επίπτωση στον Εμφύλιο Πόλεμο.
Λίγα λόγια για τη ζωή της
Είχε γεννηθεί στις 14 Ιουνίου 1811, έκτη από έντεκα παιδιά, κόρη ενός καλβινιστή ιεροκήρυκα. Το βιβλίο με το οποίο πέρασε στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας κυκλοφόρησε το 1852 και περιγράφει τις απάνθρωπες συνθήκες υπό τις οποίες ζούσαν οι σκλάβοι στην Αμερική. Αρχικά, δημοσιευόταν σε συνέχειες από τον Ιούνιο του 1851 ως τον Απρίλιο του 1852.
Η Χάριετ Μπίτσερ Στόου ήταν υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας και με το έργο της που είχε τεράστια απήχηση στον αμερικανικό Βορά ενώ προκάλεσε οργή στον Νότο, διαδραμάτισε τον δικό της ρόλο στα δραματικά γεγονότα που σταδιακά οδήγησαν στην διαμόρφωση των συνθηκών που επέτρεψαν την κατάργηση της δουλείας.
Μορφώθηκε σε ένα από τα πρώτα σχολεία για την εκπαίδευση των γυναικών στην Αμερική, το Hartford Female Seminary που είχε ιδρύσει η μεγαλύτερη αδελφή της Κάθριν. Αργότερα παντρεύτηκε τον αιδεσιμότατο Κάλβιν Στόου, καθηγητή Θεολογικών με τον οποίο απέκτησε επτά παιδιά.
Έγραψε πάνω από τριάντα βιβλία, μυθιστορήματα, ταξιδιωτικά βιβλία ενώ αρθρογραφούσε σε τακτική βάση για όλα τα μεγάλα, φλέγοντα ζητήματα της εποχής της. Κεντρική θέση στην αρθρογραφία της είχε και το ζήτημα των δικαιωμάτων των γυναικών.
Όταν ξέσπασε ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος, ο γιος της Φρειδερίκος κατετάγη στον Στρατό της Ενώσεως. Αποστρατεύτηκε με τον βαθμό του λοχαγού, αλλά η υγεία του είχε κλονιστεί και η μητέρα του αγόρασε ένα κτήμα στη Φλόριντα, ελπίζοντας ότι το κλίμα εκεί θα ωφελούσε την υγεία του. Εκεί πέρασαν πολλούς χειμώνες. Τελικά η Χάριετ Μπίτσερ Στόου απεβίωσε την 1η Ιουλίου 1896 στο Χάρτφορντ του Κονέκτικατ.
Η δουλεία
Σε ηλικία 22 ετών άρχισε να την απασχολεί το πρόβλημα της ανθρώπινης δουλείας. Ο πατέρας της είχε εκλεγεί πρόεδρος του νεοϊδρυμένου Θεολογικού Φροντιστηρίου Λέιν του Σινσινάτι στο Οχάιο και η οικογένειά του τον συνόδευσε εκεί. Πάλι η Χάριετ έλαβε ενεργό μέρος στη φιλολογική και σχολική ζωή, δημοσιεύοντας τα χειρόγραφά της σε εφημερίδες του τόπου και συγγράφοντας μια σχολική γεωγραφία.
Το Οχάιο ήταν ελεύθερη πολιτεία, αλλά μόνο ένας ποταμός τη χώριζε από άλλες κοινότητες, όπου επικρατούσε ο θεσμός της δουλείας. Η Χάριετ πολλές φορές είδε σκλάβους να αγωνίζονται να περάσουν τον ποταμό λαχταρώντας την ελευθερία. Η αγωνία των βασανισμένων αυτών ανθρώπων τη συγκινούσε βαθιά. Άρχισε να παίρνει μέρος σε διαμάχες για την πολιτική, οικονομική και ηθική ανάγκη να απελευθερωθούν οι Μαύροι.