Χαράτσι και στους μάγους…
Η Ελλάδα δεν είναι, προφανώς, η μόνη χώρα που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα. Τέτοια έχουν τα περισσότερα κράτη του αναπτυσσόμενου κόσμου και ειδικά αυτά της Αφρικής, των οποίων οι φυσικοί πόροι είναι περιορισμένοι. Η Σουαζιλάνδη, το μικρό αυτό βασίλειο βρίσκεται στο νότο, ανάμεσα στη Μοζαμβίκη και τη Νότια Αφρική, βρήκε έναν πολύ αποτελεσματικό τρόπο να αυξήσει τα έσοδά της: Με βασιλικό διάταγμα τετραπλασιάστηκε το τέλος επιτηδεύματος που πρέπει να πληρώνουν στην κυβέρνηση οι… μάγοι και οι πρακτικοί γιατροί!
Η μαντεία και η μαγεία είναι καθημερινότητα στη Σουαζιλάνδη, αποτελεί μάλιστα προτεραιότητα του πληθυσμού (που μόλις ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ψυχές) όταν αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα. Ο φόρος που πλήρωναν στο κράτος όλοι αυτοί οι πρακτικοί θεραπευτές και μάγοι ήταν 10 εμαλανγκένι (τοπικό νόμισμα) ανά επίσκεψη, που ισοδυναμεί σε κάτι λιγότερο από ένα ευρώ. Η κυβέρνηση, όμως, έκρινε ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές που ζητούν οι μάγοι για να δίνουν λύση στα προβλήματα των κατοίκων ουσιαστικά τετραπλασιάστηκαν, άρα θα έπρεπε να τετραπλασιαστεί και ο φόρος! Στο εξής όποιος μάγος δέχεται επίσκεψη πρέπει να αποδίδει 40 εμαλανγκένι στο κράτος…
Σ’ αυτή τη γωνιά του κόσμου τα προβλήματα είναι συγκεκριμένα. Το έλλειμμα έφτασε το 15% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση αποφάσισε να αναστείλει τις πληρωμές των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι πληρώνονται πια με έναντι. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο οποίο προσέφυγε ο βασιλιάς Μσουάτι Γ’, δεν ενέκρινε δάνειο προς τη μικρή αυτή χώρα, κυρίως διότι ο βασιλιάς αρνήθηκε να μειώσει τις δαπάνες για την διαβίωσή του και για το στρατό. Παρ’ ό,τι η Σουαζιλάνδη έχει περιορισμένα έσοδα ο βασιλιάς διατηρεί μία ντουζίνα συζύγους (!) και σύμφωνα με εκτιμήσεις η προσωπική του περιουσία (σε τράπεζες της Ελβετίας, βεβαίως) ξεπερνάει τα 200 εκ. ευρώ.