Χαρά η καλύτερη θεραπεία

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Ο άνθρωπος είναι ψυχοσωματικό όν. Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ συχνά αναπτύσσει προβλήματα υγείας που είναι ψυχοσωματικά. Το θέμα όμως είναι πολύ πιο βαθύ απ’ όσο νομίζετε. Όταν η ιατρική δεν μπορεί να εξηγήσει τα συμπτώματά μας, τότε αναλαμβάνει η ψυχολογία. “Πες μου το ψυχοσωματικό σου σύμπτωμα και θα ξέρω κατά 50% πώς είναι η ζωή σου”.

Tη σύνδεση ανάμεσα στην ιατρική και την ψυχολογία αναλαμβάνει να μας διαλευκάνει ο ψυχολόγος Γιώργος Πιντέρης, στο βιβλίο του “Χαρά, η καλύτερη θεραπεία”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Μέσα από εμπεριστατωμένες μελέτες και επιστημονικά δεδομένα, μας εξηγεί την ξεκάθαρη σχέση μεταξύ διαφόρων παθήσεων και του τρόπου ζωής μας. Κοινώς, εμείς προκαλούμε στον εαυτό μας ένα σωρό ασθένειες με τον τρόπο ζωής που έχουμε επιλέξει. Αφήνοντας να μετατραπεί το καθημερινό στρες σε άγχος –αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να προκαλεί ημικρανίες, υπέρταση, στομαχικές διαταραχές και πολλά άλλα –για να μας προειδοποιήσει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Αυτό που δεν πάει καλά, κατά τον Γιώργο Πιντέρη, είναι ότι λείπει η χαρά από τη ζωή μας. Η χαρά που τεκμηριωμένα είναι το καλύτερο φάρμακο ενάντια στις ασθένειες. Έχοντας φορτώσει την καθημερινότητά μας με υποχρεώσεις, εργασία, πίεση, άγχος δεν αφήνουμε χώρο να βιώσουμε χαρά που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη.

Ο συγγραφέας μας δείχνει τον τρόπο να ανατρέψουμε τη λάθος πορεία που έχουμε πάρει, για να προλάβουμε ή να θεραπεύσουμε αντίστοιχες ασθένειες που πιθανώς μας συντροφεύουν. Μας μαθαίνει να διαχειριζόμαστε το χρόνο, το χρήμα, την εργασία και να διατηρούμε το στρες σε ανεκτά επίπεδα. Εξίσου σημαντικό μας μαθαίνει πώς να οριοθετούμαστε ενάντια στους άλλους για να μην τους επιτρέπουμε να μας αγχώνουν και να μας ελέγχουν.

Θέλει θάρρος και δύναμη να ζήσει καθένας τη ζωή του όπως τη θέλει. Πάνω απ’ όλα όμως, θέλει γνώση και τεχνική. Αυτή τη γνώση προσπαθεί να μας μεταφέρει ο Γιώργος ΠΙντέρης με απλό τρόπο. Με τη γνήσια αμεσότητα που χαρακτηρίζει το συγγραφέα και με αιχμηρό λόγο όπου χρειάζεται, καταφέρνει να μας περάσει το μήνυμα ότι η υγεία μας είναι ως επί το πλείστον στο χέρι μας. Αντί λοιπόν να ευχόμαστε και να ελπίζουμε “Την υγεία μας να’ χουμε” καλό θα ήταν να βάλουμε λίγη τρέλα και άφθονη χαρά στην καθημερινότητά μας για να ζήσουμε σωματικά και ψυχικά υγιείς.

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…