Χαμογελάτε είναι μεταδοτικό!

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Για να γελάσει κάποιος, δεν είναι απαραίτητο να ακούσει ένα φοβερό αστείο, αρκεί η προδιάθεση γι’ αυτό, και σίγουρα το χαμόγελο, θα έρθει αβίαστα στα χείλη του.

Το χαμόγελο των άλλων έχει σημαντική επίδραση στην καθημερινότητά μας, όταν απευθύνονται σε εμάς. Με αυτόν τον τρόπο αισθανόμαστε καλύτερα και φτιάχνει η διάθεσή μας. Είναι προτιμητέο να βλέπει κάποιος ένα γελαστό πρόσωπο απέναντί του, αντί ένα κατσούφικο και μουτρωμένο.

Εδώ και χρόνια έχει καθιερωθεί η Παγκόσμια ημέρα Γέλιου, που γιορτάζεται την πρώτη Κυριακή του Μαΐου. Εκτός από αυτό, το χαμόγελο έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες και λογοτέχνες, ακόμα και φιλοσόφους. Αμέτρητα τραγούδια, μυθιστορήματα και ποιήματα έχουν γραφτεί γι’ αυτό και πολύ γνωστοί πίνακες έχουν σχεδιαστεί έχοντάς το ως βάση τους.

Αρχίζοντας από το πιο διάσημο ίσως χαμόγελο στον χώρο της τέχνης, που είναι αυτό του Leonardo Da Vinci με τον πίνακα Mona Lisa και το περίφημο αινιγματικό Χαμόγελο της Τζοκόντα, που οδήγησε σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσικά έργα του Μάνου Χατζιδάκι το 1965 και, στα 28 σχεδόν λεπτά που διαρκεί, κατάφερε να γίνει κλασικό.

Στον χώρο του ξένου τραγουδιού, το πιο διάσημο χαμόγελο είναι σίγουρα αυτό που ξεκίνησε σαν ορχηστρικό κομμάτι, γραμμένο από τον Charlie Chaplin το 1936, για την ταινία Μοντέρνοι Καιροί, με τον απλό τίτλο Smile.

Οι στίχοι του, που μας παροτρύνουν να χαμογελάσουμε, για να αισθανθούμε καλύτερα, προστέθηκαν αρκετά χρόνια αργότερα, το 1954, και αρχικά έγινε επιτυχία με τον Nat King Cole. Τρία χρόνια αργότερα, το 1957, ο Νίκος Γούναρης τραγούδησε το Όταν γελάς. Στα επόμενα χρόνια είχαμε αρκετά ακόμα έργα που εξυμνούσαν το χαμόγελο.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές την έκφραση το γέλιο είναι μεταδοτικό. Σύμφωνα με ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ‘’Journal in Cognitive Sciences’’ αποδεικνύεται πως όχι μόνο το χαμόγελό μας, αλλά και όλες οι εκφράσεις του προσώπου μας είναι μεταδοτικές. Πιο συγκεκριμένα έχουμε την τάση να μιμούμαστε τα χαμόγελα και τα συνοφρυώματα των άλλων, διότι αυτό μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τι αισθάνονται οι άνθρωποι γύρω μας και μας επιτρέπει να ανταποκριθούμε καλύτερα σε αυτούς.

Η Αντριάν Γούντα φοιτήτρια της ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον-Μάντισον και επικεφαλής μίας εργασίας δήλωσε ότι η “αισθητικονινητική προσομοίωση” στο μυαλό μας είναι αυτό πού προκαλεί αυτό τον μιμητισμό στις εκφράσεις του προσώπου χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει πως όταν βλέπουμε μία έκφραση θέλουμε να μάθουμε τι σημαίνει αυτό και αναδημιουργούμε αυτή την έκφραση στον εγκέφαλό μας.

Γενικά όταν ένα άτομο χαμογελάει μοιάζει πιο ελκυστικό, αξιόπιστο και χαλαρό. Όταν ένα άτομο βλέπει ένα άλλο να χαμογελά, αισθάνεται επιβράβευση. Ο προσαγώγιος φλοιός του εγκεφάλου είναι υπεύθυνος για τις εκφράσεις του προσώπου. Όταν οι άνθρωποι χαμογελούν απελευθερώνουν “θετικές” χημικές ουσίες, που πυροδοτούν το αίσθημα της ανταμοιβής και κάνουν τους ίδιους να αισθάνονται πιο ελκυστικοί.

Το χαμόγελο κάνει τους ανθρώπους να μοιάζουν και να αισθάνονται καλύτερα. Είναι καλύτερο για την υγεία και την ζωή μας να χαμογελάμε. Όσοι περισσότεροι χαμογελάμε τόσο πιο μεταδοτικό είναι και όλο και μεγαλύτερη χαρά και ικανοποίηση θα δίνουμε στους γύρω μας.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.