Χαμηλές Πτήσεις, το σπουδαίο έργο του Αρκά

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Influence:

Αρκάς, ο ευφυής σκιτσογράφος που μεγάλωσε γενιές και γενιές, που χάρισε γέλιο μετά δακρύων αλλά με μία ταυτόχρονα σαρκαστική ευφυΐα, κριτίκαρε και σχολίασε μοναδικά ανθρώπους, καταστάσεις και αντιλήψεις. Δεν υπάρχει, νομίζω, άνθρωπος που δεν υποκλίνεται στη μοναδική του ικανότητα να προκαλεί γέλιο και να σκορπά χαμόγελα σε εκατομμύρια αναγνώστες. Οι Χαμηλές Πτήσεις ανήκουν σε αυτά τα βιβλία που σου χαρίζουν, χωρίς καμία διάθεση εγκράτειας, το γέλιο.

Νόημα Χαμηλών πτήσεων

Οι Χαμηλές πτήσεις, ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα του Αρκά, είναι μία σειρά εφτά βιβλίων τα οποία αφηγούνται την ιστορία ενός μικρού σπουργιτιού που τρέφει αισθήματα αντιπάθειας και αποστροφής για τον πατέρα του, ο οποίος έχει εγκαταλειφθεί από τη μητέρα του γιου του και προσπαθεί να αντέξει τις συνεχείς προσβολές. Ο ίδιος είναι ένα πουλί ήρεμο και χαμηλών τόνων που προσπαθεί, ανεπιτυχώς, να κερδίσει την αγάπη του γιου του, αλλά πάντοτε καταλήγει απορριπτέος και περιφρονημένος. Το κακό σπουργίτι πάντοτε τον κατακρίνει και ποτέ δεν του ανταποδίδει λίγη αγάπη, παρά την κοπιαστική προσπάθεια του ίδιου. Του προσφέρει όμως απλόχερα ειρωνεία, κακία, χολή και περιφρόνηση.

Ο Αρκάς στη συγκεκριμένη σειρά βιβλίων, ξεδιπλώνει τη χιουμοριστική του πλευρά με μοναδικό τρόπο  και αφήνει την ευφυία του να ξεχυθεί άφοβα. Το κακό σπουργίτι, αν και προκαλεί νεύρα σε κάθε αναγνώστη με την κακία και την αλαζονεία του, έχει χαρίσει στο αναγνωστικό κοινό διαχρονικά σκίτσα και ατάκες που συμπεριλαμβάνονται ακόμα και σε σχολικά βιβλία. Αποδίδεται η αχαριστία ενός παιδιού που πάντοτε συμπεριφέρεται απεχθώς στον πατέρα του με τρόπο ασύλληπτα ευφάνταστο και μοναδικό.

Χαμηλές Πτήσεις, το σπουδαίο έργο του Αρκά

Τέλος Χαμηλών Πτήσεων με ένα μοναδικό μήνυμα ζωής

Πάντοτε είχα την απορία για το πώς ο μεγάλος δημιουργός θα επέλεγε να κλείσει τον κύκλο αυτής της σειράς. Πίστευα πως σίγουρα το τέλος θα περιείχε κάτι σημαντικό που θα συζητηθεί. Δεν απογοητεύτηκα καθόλου. Ο Αρκάς επέλεξε να κλείσει διδακτικά και σπαραξικάρδια τη θρυλική αυτή σειρά, βάζοντας στη θέση του πατέρα που έχει φύγει πια από τη ζωή, το κακό σπουργίτι που τον πλήγωνε όλα τα χρόνια της ζωής του, να κάνει έναν απολογισμό ζωής και να βιώνει την ίδια κακή συμπεριφορά τώρα και ο ίδιος από το δικό του παιδί. Το τελευταίο σκίτσο της σειράς που δημοσιεύτηκε μόνο διαδικτυακά, έκανε εκατομμύρια χρήστες και αναγνώστες των έργων του να δακρύσουν.

Ο Αρκάς επιμελήθηκε μοναδικά το σπουδαίο του δημιούργημα, περνώντας μας ένα σπουδαίο ηθικό μήνυμα: πως πρέπει να εκτιμάμε αυτό που έχουμε, διότι μπορεί ο χρόνος να μας κάνει να μετανιώσουμε για αυτό που είχαμε και όμως δεν εκτιμήσαμε ποτέ. Μας διδάσκει ακόμα πως είναι σημαντικό να δείχνουμε στους γονείς μας το πόσο τους αγαπάμε, να μην αφήνουμε τίποτα για αύριο, διότι κάποτε μπορεί όλα αυτά τα ανείπωτα λόγια που κρατάγαμε μέσα μας, να μας πνίξουν. Μας δείχνει ακόμα πως υπάρχει στο τέλος πάντοτε η θεία δίκη και πως αργά ή γρήγορα, βρίσκουμε όλοι μπροστά μας τις πράξεις μας.

Ο Αρκάς ανήκει, αναμφίβολα, στους σπουδαιότερους δημιουργούς που έβγαλε ποτέ η χώρα μας. Πάντοτε τα έργα του θα διαβάζονται και αποτελούν ένα εξαίσιο δείγμα υψηλής σατιρικής τέχνης.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…