Χαλβάς σιμιγδαλένιος: η θρεπτική αξία του πεντανόστιμου γλυκού

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Αγαπημένο γλυκό μικρών και μεγάλων, μας συνοδεύει σε πολλές περιστάσεις της ζωής μας δίνοντας χρώμα στις εκδηλώσεις χαράς, σε γιορτές και σε νηστείες. Ειδικά την περίοδο αυτή που ξεκινά η Σαρακοστή, ο χαλβάς από σιμιγδάλι έχει την τιμητική του δεσπόζοντας σε κάθε νηστίσιμο τραπέζι. Πέρα όμως από την υπέροχη γεύση, το γλύκισμα αυτό διαθέτει και μια πληθώρα θρεπτικών συστατικών, οι οποίες το καθιστούν μία από τις κορυφαίες επιλογές για γλυκιά απόλαυση κάθε στιγμή της ημέρας.

Οι πολύτιμες ιδιότητες του χαλβά

Αντιοξειδωτική δράση

Τα βασικά συστατικά του χαλβά είναι το σιμιγδάλι, το ελαιόλαδο και το σιρόπι. Τα πρώτα δύο αποτελούν πραγματικά διατροφικούς θησαυρούς μιας και είναι εξαιρετικές πηγές μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και των τριγλυκεριδίων, χωρίς να μειώνουν τα επίπεδα της “καλής” χοληστερόλης (HDL) στο αίμα. Παράλληλα, το ελαιόλαδο περιέχει και βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα από τα ισχυρότερα φυσικά αντιοξειδωτικά με ιδιαίτερες αντιγηραντικές ιδιότητες.

Ιδανικό για χορτοφάγους

Ο χαλβάς από σιμιγδάλι αποτελεί ιδανικό γλύκισμα για χορτοφάγους αλλά και για όσους νηστεύουν για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό συμβαίνει γιατί το σιμιγδάλι είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών υψηλής διατροφικής αξίας, αναπληρώνοντας έτσι τα χαμένα ποσοστά πρωτεΐνης όσων στερούνται τις ζωικές τροφές.

Πηγή φωσφόρου

Άλλη μία σημαντική ιδιότητα του χαλβά, είναι ότι αποτελεί μεγάλη πηγή φωσφόρου, με αποτέλεσμα να συμβάλει έμπρακτα στον σχηματισμό των δοντιών και των οστών, καθώς και σε ένα σωρό άλλες μεταβολικές λειτουργίες.

Ιδανικός για άτομα με υπόταση

Πλούσιος σε νάτριο, ένα μέταλλο απαραίτητο για τη ρύθμιση των αλάτων στο αίμα, ο χαλβάς βοηθάει όσους υποφέρουν από υπόταση να αυξήσουν την πίεσή τους με φυσικό τρόπο.

Πλούσιος σε βιταμίνη Β

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, οι οποίες ενισχύουν την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, την πνευματική διαύγεια, μνήμη και το μεταβολισμό.

Παρ’ όλες τις θρεπτικές ιδιότητες του χαλβά, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί με την κατανάλωσή του, καθώς η μεγάλη περιεκτικότητά του σε ελαιόλαδο και σιρόπι του προσφέρει πολλές θερμίδες, με κίνδυνο αύξησης βάρους σε περίπτωση υπερκατανάλωσης. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως μια μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 540Kcal. Επιπλέον, καλό είναι να αποφεύγεται από αλλεργικά άτομα, μιας και το σιμιγδάλι μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους που είναι αλλεργικοί στο σιτάρι ή που πάσχουν από κοιλιοκάκη. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε γλουτένη το καθιστά απαγορευμένο για πάσχοντες από κοιλιοκάκη αφού μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης.

Η κατανάλωση του χαλβά αποτελεί αναμφισβήτητα μία ολοκληρωμένη διατροφική πρόταση και κατέχει περίοπτη θέση ανάμεσα σε όλα τα σαρακοστιανά και νηστίσιμα γλυκά, όταν καταναλώνεται στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…