WWF: Τα θηλαστικά του Αιγαίου και η προστασία τους

Συντάκτης: Flowmagazine

WWF: Τα θηλαστικά του Αιγαίου και η προστασία τουςΤο WWF συνεχίζει τις ενημερώσεις και την εκπαίδευση για τα θηλαστικά του Αιγαίου… με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά! Τα τελευταία τρία χρόνια το ποσοστό των νέων μεταξύ 24-35 χρονών, που γνωρίζει ότι οι ελληνικές θάλασσες φιλοξενούν 9 θαλάσσια θηλαστικά, έχει αυξηθεί κατά 12%. Χαρακτηριστικά, η αναγνωρισιμότητα ειδών όπως το σταχτοδέλφινο ως μόνιμος κάτοικος των ελληνικών θαλασσών, έχει αυξηθεί κατά 22% από το 2010.

Αυτές είναι μερικές μόνο από τις επιτυχίες του Ευρωπαϊκού Προγράμματος LIFE «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», που αποτελεί μια ενημερωτική και εκπαιδευτική εκστρατεία για τα Θαλάσσια Θηλαστικά της Ελλάδας. Μετά από τρία χρόνια, η δράση έριξε την αυλαία της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο gazARTE. Εκεί, παρουσιάστηκε ο απολογισμός των δράσεων του «Θάλασσα», οι δύο έρευνες κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκαν από την Public Issue, στην αρχή και στο τέλος του Προγράμματος και το ντοκιμαντέρ Θαλάσσια θηλαστικά: οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες.

«Μια από τις σημαντικότερες εμπειρίες σε αυτά τα τρία χρόνια ήταν ο ενθουσιασμός με τον οποίο ανταποκρίθηκε το κοινό, και ιδιαίτερα οι νέοι, στις δράσεις του προγράμματος «Θάλασσα». Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη αξία αν αναλογιστούμε της δυσκολίες που περνά αυτή την περίοδο η ελληνική κοινωνία», ανέφερε ο Πρόεδρος της MOm, κος Παναγιώτης Δενδρινός.

Χαρακτηριστικό είναι ότι έχει αυξηθεί μέσα στα τρία αυτά χρόνια η αναγνωρισιμότητα ειδών όπως:

-22% αύξηση αναγνωρισιμότητας του σταχτοδέλφινου

-11% αύξηση αναγνωρισιμότητας του ρινοδέλφινου

-9% αύξηση αναγνωρισιμότητας του ζωνοδέλφινου

«Όπως όλα δείχνουν, το έργο των περιβαλλοντικών οργανώσεων βρίσκει ανταπόκριση στο κοινωνικό σύνολο ενώ η ενημέρωση για την προστασία της φύσης, παραμένει επίκαιρη», δήλωσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλλας.

Σύμφωνα με τις δύο έρευνες της κοινής γνώμης, τα επίπεδα γνώσης σε ό,τι αφορά απειλές που αντιμετωπίζουν τα θαλάσσια θηλαστικά όπως η αλιεία, η σύγκρουση με σκάφη και η κατάποση στερεών απορριμμάτων, έχουν αυξηθεί σημαντικά. Και οι τρεις αυτές απειλές αποτέλεσαν κομμάτι της ενημερωτικής εκστρατείας και συγκεκριμένα των τριών έντυπων καταχωρήσεων που σχεδίασε η εταιρία CREAM, ενώ δύο από αυτές έλαβαν και το αργυρό και χάλκινο βραβείο στα διαφημιστικά βραβεία ΕΡΜΗΣ!

Σε ότι αφορά τα σεμινάρια κατάρτισης των φορέων που εμπλέκονται άμεσα με το θαλάσσιο περιβάλλον, το «Θάλασσα» ταξίδεψε σε 22 πόλεις καλύπτοντας έτσι 10 από τις 13 συνολικά περιφέρειες της επικράτειας. Πραγματοποίησε 34 σεμινάρια σε φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, Λιμενικούς και εκπροσώπους Φορέων Διαχείρισης, σε σχολές του Εμπορικού και του Πολεμικού Ναυτικού, σε βουλευτές και ευρωβουλευτές ενημερώνοντας πάνω από 1000 άτομα, ενώ το εκπαιδευτικό πακέτο του «Θάλασσα» έφτασε σε 35.000 παιδιά, μέσω όλων των Περιβαλλοντικών Διευθύνσεων Α΄Bάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε /Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα θαλάσσια θηλαστικά στην Ελλάδα» υλοποιείται από τη MOm/ Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και το Tethys Research Institute, με τη συνδρομή του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, του Πράσινου Ταμείου και της Blue Planet Shipping SA.

Δείτε το ντοκιμαντέρ «Θαλάσσια θηλαστικά, οι συγκάτοικοί μας στις ελληνικές θάλασσες»:

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…