Ρυτίδες, σημάδια γήρατος και γοητείας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Πως προκαλούνται οι ρυτίδες; Πότε εμφανίζονται; Πότε …εξαφανίζονται; Τι ρόλο παίζει η διατροφή; Αυτές και πολλές άλλες απορίες προσπαθούμε να λύσουμε μέσα από αυτό το άρθρο.

Κοιτάξατε στον καθρέφτη και είδατε να σχηματίζεται ρυτίδα στο πρόσωπό σας. Δεν χρειάζεται πανικός. Συμβαίνει σε όλους τους ανθρώπους και μάλιστα μπορεί να καταπολεμηθεί.

Ρυτίδες είναι οι πτυχές που σχηματίζονται στο δέρμα λόγω του γήρατος. Αυτές προκαλούνται σε διάφορα σημεία του προσώπου και την ευθύνη φέρουν πολλοί παράγοντες. Ο κυριότερος είναι η έκθεση στον ήλιο και τις επιβλαβείς ακτινοβολίες του. Επίσης, οι εκφράσεις του προσώπου, η κληρονομικότητα, το κάπνισμα, το μολυσμένο περιβάλλον των πόλεων και πολλοί άλλοι λόγοι που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής. Ακόμα και ο τρόπος που κοιμόμαστε μπορεί να είναι υπαίτιος για το σχηματισμό ρυτίδων. Σύμφωνα με ειδικούς υπάρχουν δύο κατηγορίες ρυτίδων, οι δυναμικές και οι στατικές. Οι δυναμικές ρυτίδες ή ρυτίδες έκφρασης προκαλούνται από τη σύσπαση των μυών. Με εκφράσεις του προσώπου ή χαμογελώντας ενεργοποιούνται οι μύες αυτοί. Όταν σταματάμε αυτές τις εκφράσεις εξαφανίζονται και οι ρυτίδες. Οι στατικές ρυτίδες δημιουργούνται σε μεγαλύτερες ηλικίες και παίρνουν τη θέση των δυναμικών ρυτίδων, σε φάσεις ηρεμίας του προσώπου μας.

Τα συνηθέστερα σημεία που εμφανίζονται οι ρυτίδες είναι στις περιοχές κοντά στα μάτια. Ένα από αυτά τα σημεία, είναι στην εξωτερική γωνία των ματιών (το λεγόμενο «πόδι της χήνας») για το οποίο ευθύνεται η ηλιακή ακτινοβολία. Επίσης κάτω από τα μάτια που οφείλονται στην καταστροφή του κολλαγόνου. Κλασσικές είναι και οι οριζόντιες ρυτίδες κατά μήκος του μετώπου ή ανάμεσα στα φρύδια που προέρχονται από συχνές εκφράσεις του προσώπου. Υπάρχουν επίσης οι ρυτίδες κοντά στο στόμα και στη μύτη(ρινοπαρειακές αύλακες) ή γύρω από το στόμα (του καπνιστού). Οφείλουμε να αναφέρουμε και τις ρυτίδες στην περιοχή του λαιμού που εμφανίζονται εξαιτίας της περίσσιας δέρματος και λίπους στις συγκεκριμένες περιοχές.

Μπορούμε να αποφύγουμε κάποιες κακές συνήθειες για να προστατευτούμε τρόπον τινά από το γρήγορο σχηματισμό ρυτίδων. Λόγω του κλίματος της χώρας οι ακτίνες του ήλιου επηρεάζουν ακόμα περισσότερο το δέρμα μας. Χρήσιμη είναι η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας, κυρίως πριν την έξοδό σας. Το κάπνισμα είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για το δέρμα καθώς μειώνει τη ροή του αίματος με συνέπεια της δημιουργία ρυτίδων. Επίσης για τη αποφυγή των έντονων συσπάσεων του προσώπου (στις γωνίες των ματιών ή ανάμεσα στα φρύδια) ενδείκνυται η χρήση γυαλιών ηλίου.

Διατροφικά για να προλάβουμε τη γήρανση του προσώπου οφείλουμε να καταναλώνουμε πολλά αντιοξειδωτικά. Για παράδειγμα η κατανάλωση μισού φλιτζανιού σπόρων ή χυμού ροδιού κάθε μέρα μπορεί να μειώσει τις λεπτές γραμμές και να δώσει ελαστικότητα στο πρόσωπο. Γενικότερα με την καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εξασφαλίζουμε μια πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών. Εκτός αυτού οι ντομάτες είναι πλούσιες σε βιοτίνη (υπεύθυνη για υγιή δερματικά κύτταρα) και βιταμίνη C, τα καρότα σε βιοτίνη και βιταμίνη Α και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και τα αμύγδαλα σε βιταμίνη Ε. Σημαντική είναι και η κατανάλωση νερού (6-8 ποτήρια), ώστε να ενυδατώνεται η επιδερμίδα.

Εκτός των διατροφικών συνηθειών μπορεί κανείς να καταφύγει και στην ιατρική για την καταπολέμηση των ρυτίδων. Μια ακόμη λύση είναι μη-επεμβατικές αισθητικές θεραπείες όπως το Botox, Εμφυτεύματα, Χημικό Peeling, μεσοθεραπεία και laser. Με τις κρέμες και τους ορούς νύχτας (ειδικό και αποτελεσματικό υγρό για τη φροντίδα της ώριμης επιδερμίδας) μπορεί να επιτύχετε εντυπωσιακά αποτελέσματα. Το πόσο αποτελεσματικά θα είναι εξαρτάται κυρίως από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται κατά την παρασκευή τους. Παράδειγμα τέτοιων συστατικών είναι η ρετινόλη, το συνένζυμο Q10 κ.α. Σημαντικό ρόλο παίζει η περιεκτικότητα των συστατικών σε ουσίες με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που φροντίζουν για τα κύτταρα της επιδερμίδας ή ουσίες που παράγουν κολλαγόνο.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr