Workable: Γιατί οι ιδρυτές της απέρριψαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια του Linkedin;

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης

Τί κρύβεται πίσω από τις μεγάλες επιτυχίες; Είναι αρκετό το επιχειρηματικό ρίσκο για εξασφαλίσεις σίγουρα κέρδη; Οι άνθρωποι της Workable έδειξαν πως όταν είσαι σίγουρος για την αξία σου, δεν έχεις ανάγκη κανέναν.

Όμως πώς κοστολογείται η αξία αυτή; Αξίζει άραγε τόσο πολύ ώστε να απορρίψουν μια συνεργασία των 100 εκατομμυρίων;

Κυνηγώντας το όνειρο

Ο Σπύρος Μαγιάτης και ο Νίκος Μωραϊτάκης είναι οι ιδρυτές της Workable. Μιας πλατφόρμας που έχει βοηθήσει περισσότερους από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους να βρουν δουλειά παγκοσμίως. Η αρχή έγινε το 2012, όταν όλος ο πλανήτης συζητούσε για το Grexit. Τότε, οι δυο τους ανακοίνωσαν στον Μάρκο Βερέμη(επενδυτή της upstream) ότι θα φύγουν από την Upstream κυνηγώντας το δικό τους όνειρο.

Αρχικά ο Σπύρος, ήθελε να αναδείξει τα επιχειρηματικά του σχέδια, καθώς επεδίωκε να αξιοποιήσει την εμπειρία του με την upstream. Πίστεψε στον εαυτό του και τόλμησε να προχωρήσει μπροστά. Βέβαια, τα όνειρα του Σπύρου αναζητούσαν μια καριέρα βασικού στελέχους πολυεθνικής στον ιδιωτικό τομέα. Έχοντας διαβάσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό στις υπηρεσίες του e-recruiting, οι δυο Έλληνες επιχειρηματίες δημιούργησαν κάτι καινοτόμο με τις ευλογίες του πρώην αφεντικού τους, Μάρκου Βερέμη, ο οποίος έδρασε σαν angel investor.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια εταιρία που διαχειρίζεται το ανθρώπινο δυναμικό και παρέχει ευκαιρίες καριέρας. Το πλαίσιο προσλήψεων που περιλαμβάνει, περιέχει πολλές δυνατότητες και εργαλεία. Συνδέεται με ένα μεγάλο δίκτυο εταιριών που αναζητούν προσωπικό, ενώ διαχειρίζεται άψογα τις αιτήσεις εργασίας. Επιτρέπει μάλιστα σε οργανισμούς, να δημοσιεύουν τις κενές θέσεις εργασίας σε κλάδους τους,

Οι πόρτες είναι ανοιχτές

Οι δυο επιχειρηματίες, έχοντας βιώσει πια την σκληρή πραγματικότητα των επιχειρήσεων, αναφέρονται στα πρώτα τους βήματα με πολύ θάρρος. Διαπίστωσαν, ότι όλες οι πόρτες ήταν ανοιχτές. Μέσα από πολλές συζητήσεις με ξένους επενδυτές σύντομα κατάλαβαν ότι δεν τους ένοιαζε ποιος είναι ο επενδυτής, αλλά αν η ιδέα του έχει βάση. Σταδιακά λοιπόν, κατάφεραν να τοποθετήσουν και την δική τους προσωπικότητα στην εταιρία τους, δείχνοντας την όρεξη τους για δουλειά. Στην ουσία θέλουν να προσφέρουν ένα προϊόν δημοφιλές, που να μπορούν να εξασφαλίσουν σε αυτό μακροχρόνια εγγύηση.

Το χαρακτηριστικό στοιχείο της εταιρίας, είναι πως δε μοιάζει με το κλασσικό επιχειρηματικό πρότυπο των Ελληνικών επιχειρήσεων. Οι ιδρυτές της παραμένουν να έχουν πάθος για το προϊόν και σε οτιδήποτε το στελεχώνει. Πράγματα δηλαδή, που η χώρα μας δεν είναι ιδιαίτερα διάσημη. Αυτό από μόνο του τους έφερνε απέναντι σε άλλα επενδυτικά πρότυπα. Ωστόσο ήταν κάτι που τους ταίριαζε και με βάση αυτό χάραξαν τον δικό τους δρόμο.

Πλέον η εταιρία, έχει αναγνωριστεί και αποτελεί την πρώτη επιλογή των καταναλωτών στην κατηγορία της. Η φήμη της εταιρίας, είναι τέτοια που το 2022 είχε φτάσει τις 130 εκατομμύρια αιτήσεις εργασίας. Οι προσλήψεις φτάνουν τους ενάμισι εκατομμύριο εργαζόμενους, ενώ περιλαμβάνει δεκάδες θυγατρικές σε εκατό χώρες ανά τον κόσμο.

Workable: Γιατί οι ιδρυτές της απέρριψαν τα 100 εκατομμύρια δολάρια του Linkedin;

Το παράδοξο συμβάν του 2015

Την εβδομάδα του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα, το LinkedIn έκανε πρόταση εξαγοράς ύψους περίπου 100 εκατομμυρίων δολαρίων για τη Workable. Οι δύο επιχειρηματίες- ιδρυτές της εταιρίας αρνήθηκαν τελικά, μετά από πολλές διαπραγματεύσεις, αυτήν την πρόταση. Ήταν μια δύσκολη απόφαση, αν σκεφτούμε, πως ήταν μια νεοσύστατη επιχείρηση σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο. Σε μερικές ώρες από την αρχή της πρότασης, επιβλήθηκαν τα capitalcontrols στην Ελλάδα και οι δυο επιχειρηματίες δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν ούτε καν τις πιστωτικές τους κάρτες. Στο σημείο αυτό, τους πετυχαίνουμε στο εξωτερικό, όπου και έγιναν οι διαπραγματεύσεις.

Η αρνητική τους απάντηση, έριξε από τα σύννεφα πολλούς επενδυτές, μολονότι όλοι περίμεναν πως θα πετύχαιναν μια τέτοια μεγάλη εξαγορά. Οι ίδιοι οι ιδρυτές της workable απαντούν πως εκείνη την χρονική στιγμή, ήταν ιδιαίτερα αυθόρμητη η απόφασή τους να μην πουλήσουν τις υπηρεσίες τους στο Linkedin.

Η αιτία της άρνησης

Ο βασικός λόγος αυτής της άρνησης, όπως οι ίδιοι λένε, ήταν ότι ήταν απλώς πολύ νωρίς για ένα τέτοιο άνοιγμα στην αγορά. Θεωρούσαν, πως μπορούν να κάνουν περισσότερα πράγματα από μόνοι τους και ότι δεν χρειάζεται να εγκαταλείψουν την ενέργεια και το πάθος για καινοτομία που τους διακατείχε.

Εύκολα διαπιστώνουμε, πως το όραμα των δυο Ελλήνων για περισσότερη καινοτομία υπερείχε της όποιας επιχειρηματικής πρότασης. Αν και το ρίσκο που πήραν εκείνη την εποχή ήταν πολύ μεγάλο, φαίνεται να μην μετανιώνουν για την απόφασή τους. Αισθάνονται γεμάτοι με τις εμπειρίες που ήδη έχουν και έτοιμοι για ακόμα περισσότερα επαγγελματικά βήματα.

Το περιστατικό αυτό τους έκανε ακόμα πιο δυνατούς απέναντι σε κρίσιμες αποφάσεις, ενώ τους καθιέρωσε ακόμα πιο γνωστούς ως παράδειγμα για την συνέπεια στο όραμά τους.

Πηγή1 , Πηγή 2

Συντάκτης: Ιωάννης Καραγκούνης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.