Work Cafes, νέοι χώροι συνάντησης και εργασίας

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη

Oι άνθρωποι δεν εργάζονται με τον ίδιο τρόπο πoυ εργάζονταν παλιά. Η τεχνολογία προσφέρει ευελιξία και κινητικότητα σε πράγματα που δεν μπορούσαν να μεταφερθούν εκτός εργασιακού χώρου. Ταυτόχρονα αυτή η εξέλιξη χρειάζεται πολλούς πόρους και ένα κλίμα που βοηθάει τον εργαζόμενο να είναι παραγωγικός και σωστός επαγγελματίας.

Έτσι οδηγούμαστε στη δημιουργία των work cafes, που προσφέρουν πρόσβαση στην τεχνολογία και ένα άνετο εργασιακό περιβάλλον στο οποίο κάποιος μπορεί να παράγει έργο και να νιώθει τη ‘’θαλπωρή’’ ενός ζεστού και άνετου εργασιακού χώρου.

Τα work cafes, είναι εργασιακοί χώροι οι οποίο είναι χρήσιμοι για ανθρώπους που δεν μπορούν να εργάζονται οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας στο σπίτι τους. Μέσα από αυτά τα καφέ τους προσφέρεται η δυνατότητα να δουλεύουν ανά πάσα στιγμή ανεξάρτητα από το που είναι ή το τι χρειάζεται να κάνουν.

Αν και υπάρχουν κάποιες δουλειές που απαιτούν ειδικούς χώρους και ιδιωτικότητα, αυτό δεν μειώνει τη χρησιμότητα των work cafes.

Συγκεκριμένα μέσα στα πλεονεκτήματα της ύπαρξης των συγκεκριμένων καφέ είναι:

1. Πρόσβαση σε ποτό και φαγητό

Το πρώτο και κύριο είναι πως εκεί κάποιος μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και ποτό κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για πολυάσχολα άτομα που δεν έχουν χρόνο να αφιερώσουν για να φτιάξουν κάτι να φάνε ή να πιούνε.

2. Wifi

Σημαντικό πλεονέκτημα αυτών των καφέ, αποτελεί το γρήγορο και αξιόπιστο ίντερνετ. Σε μία εποχή που μεγάλο μέρος της δουλειάς μας καλύπτεται και γίνεται μέσα από το διαδίκτυο, χώροι που το προσφέρουν πάντα θα αποτελούν μία καλή εναλλακτική για να εργαστεί κάποιος μέσα σε αυτούς.

3. Όχι μόνο εργασία, αλλά και διασκέδαση.

Η εργασία σε τέτοιους χώρους μπορεί να δώσει την ψευδαίσθηση στο άτομο πως δεν εργάζεται μονάχα, αλλά ταυτόχρονα διασκεδάζει. Μπορεί να συναναστρέφεται με άλλους ανθρώπους, να βρίσκεται σε έναν ευχάριστο χώρο μακριά από το αυστηρό περιβάλλον μίας εταιρίας κάτι που μπορεί να αυξήσει και την παραγωγικότητά του.

Από την άλλη, η εργασία σε αυτούς τους χώρους ενέχει και κάποια μειονεκτήματα, που εξαρτώνται από το είδος της δουλειάς που θέλει κάποιος να πετύχει.

1. Φασαρία

Οι καφετέριες πολύ συχνά τείνουν να έχουν περισσότερη φασαρία από ό,τι θα θέλαμε. Το αποτέλεσμα είναι να μην έχουμε το χαλαρό εργασιακό περιβάλλον που αναζητάμε, το οποίο μπορεί να έχει επιπτώσεις στον ειρμό της σκέψης και στη διεκπεραίωση της εργασίας μας, ανεξάρτητα από το πόσο αποφασισμένοι είμαστε για να εργαστούμε.

Γενικότερα η προσοχή σου μπορεί να αποσπαστεί ευκολότερα σε σχέση με ένα συνηθισμένο εργασιακό χώρο. Συνεπώς δεν μπορείς να περιμένεις ηρεμία και ησυχία όταν επιλέγεις ένα work cafe.

2. Δυσαρέσκεια ιδιοκτητών

Δεν προσφέρονται όλες οι καφετέριες για εργασιακό χώρο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις δυσαρέσκειας, στις οποίες ο ιδιοκτήτης μπορεί να μην εγκρίνει την πολύωρη παραμονή του ίδιου πελάτη στον χώρο, την στιγμή μάλιστα που εκείνος περιορίζεται στην σπατάλη χρημάτων και μπορεί να μην καταναλώσει πολλά προϊόντα.

3. Ξοδεύεις χρήματα

Η παραμονή κάποιου σε τέτοιους χώρους για αρκετή ώρα, τον οδηγεί, όπως προείπαμε στην κατανάλωση αρκετών προϊόντων (ποτών και φαγητών), το οποίο με τη σειρά του μεταφράζεται σε δαπάνη χρημάτων, πολλές φορές σε καθημερινή βάση.

Σημαντικά work cafes στην Αθήνα είναι

Τhe Underdog

Kain

Ntemonte

– Rota

Poems ’n’ Crimes

Η εργασία μπορεί να γίνει πιο ευχάριστη μέσα από τα work cafes. Η ρουτίνα μπορεί να διαμορφωθεί διαφορετικά μέσα σε αυτούς τους χώρους. Είναι σημαντικό βέβαια να κατανοήσουμε πως δεν μπορούν όλοι να εργαστούν σε τέτοια καφέ. Μια έξυπνη εναλλακτική όταν αναζητάτε ησυχία είτε για τα επαγγελματικά σας ραντεβού, είτε για να δουλέψετε μόνος σας είναι να νοικιάσετε ένα meeting room σε coworking space. Σε εξαιρετικά προσιτή τιμή θα έχετε όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό (υπολογιστές, γρήγορο ίντερνετ) και δωρεάν καφέ για να δουλέψετε όπως αρμόζει σε έναν σωστό επαγγελματία. Ενδεικτικά αν είστε στα νότια προάστια, μπορείτε να αναζητήσετε αυτή τη λύση στην Office Plus Business Center που εδρεύει στην Άνω Γλυφάδα.

Συντάκτης: Μαρία Καϊλάνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.