Πώς μπορούμε να φέρουμε θετικές αλλαγές στη ζωή μας; Το κλειδί είναι στο να αλλάξουμε εμείς! Το Life Skills Bootcamp …
Webinars για γονείς: Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας
Και φέτος, για δέκατη έκτη συνεχή χρονιά, τα πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης διοργανώνουν «Απογευματινές συναντήσεις γονέων για τις ανάγκες και τους προβληματισμούς της σύγχρονης οικογένειας» με θέμα: «Μεγαλώνοντας μαζί με τα παιδιά μας».
Κάθε Δευτέρα ή Τετάρτη από τις 10 Μαρτίου έως τις 24 Μαΐου 2021 στις 7 μ.μ., οι γονείς θα συναντιούνται μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα MicrosoftTeams για να ακούσουν καταξιωμένους ειδικούς επιστήμονες και να αφουγκραστούν, να συζητήσουν και να εκφράσουν τις απορίες και τους ιδιαίτερους προβληματισμούς τους.
Στόχος των συναντήσεων είναι η συμμετοχή και η συνεργασία των γονέων να συμβάλλουν στη βελτίωση της ζωής, της ανάπτυξης και της συμπεριφοράς των παιδιών.
Τα σεμινάρια:
10/3/21 «Θετικά και αρνητικά πρόσημα στις πράξεις της ζωής- Πώς η θετική ψυχολογία μπορεί να επιλύσει αρνητικές καταστάσεις;»
Οι απότομες αλλά και ταυτόχρονα ζωτικής σημασίας αλλαγές στη ζωή μας έχουν επιφέρει αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις και ψυχική πίεση στον γενικό πληθυσμό. Μπορεί η θετική ψυχολογία να ανακουφίσει αλλά και να προωθήσει αισθήματα ευημερίας και αυτοεκπλήρωσης σε μία εποχή αβεβαιότητας;
Ομιλήτρια η κα. Πόπη Λάμπα, Msc Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία, Σχολική Σύμβουλος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
15/3/21 «Αποτελεσματική επικοινωνία στις συζυγικές σχέσεις»
«Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν». Τι συμβαίνει όμως όταν φτάσουμε στο σημείο συνεχών συγκρούσεων; Μπορούμε να μάθουμε τον τρόπο ως ενήλικες για να βγούμε μέσα από τις συγκρούσεις αλώβητοι ή και πιο δυνατοί; Μέσα από βιωματικές ασκήσεις και πρακτικές συμβουλές θα μάθουμε πώς να παραμένουμε ήρεμοι και να επικοινωνούμε ουσιαστικά, ακόμα και μέσα από μία σύγκρουση. Μήπως έφτασε η ώρα να μετατρέψουμε τις φωνές και τις παρεξηγήσεις σε εποικοδομητικό διάλογο;
Ομιλήτρια η κα. Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος Προσωπικής Ανάπτυξης, MSc στη Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού
22/3/21 « Διαδίκτυο και κίνδυνοι- Πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας;»
Σε μια εποχή που το διαδίκτυο παίζει κυρίαρχο ρόλο στην εκπαίδευση των παιδιών μας, σε μια περίοδο που οι μαθητές έρχονται περισσότερο από ποτέ σε συχνή επαφή με το ίντερνετ πώς μπορούμε να τους προφυλάξουμε ώστε να μην ξεφύγουν σε κατάχρηση του μέσου, που συχνά μπορεί και να τους εθίσει; Τι συμβουλές μπορούμε να τους δώσουμε και πώς μπορούμε να επιβλέπουμε τις κινήσεις τους και τις επαφές που έχουν μέσα από το διαδίκτυο, ώστε να μην εκτεθούν σε πολλούς κινδύνους που ελλοχεύουν; Στη διάρκεια της ενημέρωσης θα μάθουμε για τους κινδύνους που διατρέχουν τα παιδιά μας από τη συχνή χρήση του ίντερνετ καθώς και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τα προστατεύσουμε και παράλληλα θα απαντηθούν όλες οι απορίες μας.
Ομιλητής ο κ. Αθανάσιος Χαλκιάς, Αστυνομικός Υποδιευθυντής, Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βορείου Ελλάδος
7/4/21 «Πανδημία Covid-19: Μαθήματα που πήραμε»
Ποια είναι η επίδραση του lockdown; Ποια ήταν η επίδραση των σχολείων στην αύξηση των κρουσμάτων; Τι έχει στοιχίσει η πανδημία σε ανθρώπινες ζωές και ποιες είναι οι κοινωνικές επιπτώσεις; Οικονομία, υγεία, παιδεία: ποια θα έπρεπε να είναι η ιεράρχηση; Θα ξαναζήσουμε τέτοιες στιγμές; Μπορούμε να οργανωθούμε για το μέλλον; Θα επιχειρήσουμε να απαντήσουμε στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα που μας απασχολούν όλους.
Ομιλητής ο κ. Μεταλλίδης Συμεών, Αναπληρωτής Καθηγητής Παθολογίας Λοιμωξιολογίας,
Υπεύθυνος Τμήματος Λοιμωξιολογίας, Ιατρικό Τμήμα, Σχολή Επιστημών Υγείας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
14/4/21 «Οικογένεια και επιδράσεις στην ψυχοσυναισθηματική ισορροπία του παιδιού»
Η οικογένεια βοηθά στη διαμόρφωση του πυρήνα της προσωπικότητας του παιδιού. Ως πρωτογενής ομάδα επιδρά τόσο σε βιολογικό όσο και κοινωνικό επίπεδο. Ποιες είναι οι συνθήκες που λειτουργούν επιβαρυντικά για ένα παιδί; Ποιες είναι οι διαφοροποιήσεις της σημερινής δομής της οικογένειας σε σύγκριση με το παρελθόν; Ποιες είναι οι επιρροές μίας μονογονεϊκής οικογένειας στην προσωπικότητα του παιδιού; Πώς η αλλαγή στη σύνθεση των οικογενειών συμβάλλει ευεργετικά στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών; Υπάρχουν περιπτώσεις όπου επιδρά αρνητικά; Και αν ναι, πώς μπορούμε να τις διαχειριστούμε;
Ομιλήτρια η Δρ. Τέσσα Χριστοδούλου, PhD, CPsych, AFBPsS, CSci. Κλινική και Δικαστική Ψυχολόγος-Νευροψυχολόγος, Εγγεγραμμένη Πραγματογνώμονας Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης
21/4/21 «Στρες: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας και τον εγκέφαλό μας»
Όλοι μας, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, βιώνουμε στρες στην καθημερινότητά μας. Αν και τα χαμηλά επίπεδα στρες είναι δυνατόν να σχετίζονται με καλύτερες επιδόσεις, η παρατεταμένη έκθεση σε στρεσογόνες καταστάσεις μπορεί να είναι επιζήμια. Τα υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη στρεσογόνο απόκριση βλάπτουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, εξασθενώντας τη μνήμη και αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εκδήλωση ψυχοπαθολογίας. Στη συνάντηση αυτή θα μιλήσουμε για όλα τα παραπάνω και θα αναφερθούμε στους λόγους για τους οποίους παιδιά που βιώνουν έντονο στρες κατά την πρώιμη φάση της ζωής τους είναι ευάλωτα στην εμφάνιση διαταραχών άγχους και κατάθλιψης.
Ομιλήτρια η κα. Δέσποινα Τατά, Αν. Καθηγήτρια Βιοψυχολογίας, Τμήμα Ψυχολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
10/05/21 «Κι αν σου τύχει;»- Πρώτες Βοήθειες ’Α μέρος
Η παροχή πρώτων βοηθειών έχει μεγάλη αξία και είναι συχνά καθοριστική για τη ζωή του ανθρώπου σε περίπτωση ατυχήματος ή ξαφνικής ασθένειας. Τι μπορούμε να κάνουμε μέχρι να έρθει η ιατρική βοήθεια; Να παρέμβουμε ή όχι; Αν κάνουμε κάποιο λάθος και βλάψουμε τον ασθενή; Είναι εύλογα τα ερωτήματα και συχνά μπορεί να μην έχουμε την ψυχραιμία να δράσουμε κατάλληλα. Η έλλειψη ψυχραιμίας όμως πηγάζει από την έλλειψη γνώσης. Στο Α΄ μέρος θα μιλήσουμε για την καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση σε ενήλικα, σε παιδί, σε βρέφος και για τη θέση ανάνηψης. Επίσης, λόγω της συνθήκης, θα προσαρμόσουμε στη συνάντηση οδηγίες σχετικές με τον Covid – 19.
17/05/21 «Κι αν σου τύχει;»- Πρώτες Βοήθειες Β μέρος
Πώς θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα όπως: απώλεια αισθήσεων, πνιγμονή, αιμορραγίες – ρινορραγία, εγκαύματα, τσιμπήματα, έμφραγμα, εγκεφαλικό και επιληπτική κρίση. Οργάνωση οικιακού κυτίου Πρώτων Βοηθειών.
Ομιλητής ο κ. Αθανάσιος Κοτσαμπασίδης, Διασώστης – Πλήρωμα ασθενοφόρου, Εκπαιδευτής Πρώτων Βοηθειών πιστοποιημένος από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης, Υπεύθυνος Εκπαίδευσης Πρώτων Βοηθειών Ελληνικής Ένωσης Έρευνας και Διάσωσης
24/5/21 «Μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό- Προτάσεις για την ομαλή προσαρμογή του μαθητή στο νέο σχολικό περιβάλλον»
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από τους ειδικούς στο θέμα της μετάβασης των παιδιών από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό. Πόσο σημαντική θεωρείται πλέον η κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού ως παράγοντας της προσαρμοστικότητάς του στο νέο περιβάλλον; Τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι γονείς και ποιος ο ρόλος τους σε αυτή τη σημαντική στιγμή του παιδιού;
Ομιλητές οι:
κα. Στέλλα Λύκου, Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
κ. Νίκος Πανουργιάς, Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου των Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
κα. Πόπη Λάμπα, Msc Αναπτυξιακή Νευροψυχολογία, Σχολική Σύμβουλος Προτύπων Εκπαιδευτηρίων Θεσσαλονίκης
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να δηλώσουν συμμετοχή στο link: https://www.protypa.gr/webinars-2021-1081.
Μετά τη συμπλήρωση των στοιχείων στη φόρμα συμμετοχής του Webinar που θα επιλέξουν, θα τους αποσταλούν στο προσωπικό τους e-mail, όλες οι απαραίτητες οδηγίες σύνδεσης.