Γνωρίζoντας την Εθνική Πινακοθήκη

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το flowmagazine.gr περιηγήθηκε στην Εθνική Πινακοθήκη, χάθηκε ανάμεσα στις πινελιές ταλαντούχων ζωγράφων, μεταφέρθηκε σε μαγικές εικόνες και σας μεταφέρει τις εντυπώσεις του. Ένα μουσείο τέχνης με πλούσιους και μοναδικούς θησαυρούς ξένων και ελλήνων καλλιτεχνών. Οι συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνουν περίπου 16.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, σχεδίων, χαρακτικής, νέων μέσων έκφρασης και διακοσμητικής, που καλύπτουν την εξελικτική πορεία της ελληνικής τέχνης, από τα μεταβυζαντινά χρόνια έως τις ημέρες μας.

Από τις 12 Μαΐου έως και τις 29 Αυγούστου η Εθνική Πινακοθήκη περιλαμβάνει ένα αφιέρωμα στο μεγάλο καλλιτέχνη Γιάννη Μόραλη. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, το Μουσείο τον τιμά με μια σημαίνουσα παρουσίαση του συνόλου της δωρεάς του. Η έκθεση αυτή εκτείνεται σε τρία επίπεδα μέσα στο κτήριο. Περιλαμβάνει ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά.

Στο πρώτο βρίσκονται τα έργα όπου δώρισε ο καλλιτέχνης στην Εθνική Πινακοθήκη. Κατά την είσοδο στο μουσείο συναντάμε έργα από την τελευταία δημιουργική περιόδου του ζωγράφου και την ιδιωτική του συλλογή, πίνακες με έντονο αφαιρετισμό και κατά κύριο λόγο γυναικείες μορφές. Άξια προσοχής είναι ορισμένα γλυπτά παραπετάσματα που κοσμούσαν τη ΒΔ και της ΝΑ πλευρά του Ξενοδοχείου Χίλτον της Αθήνας, αλλά και το έργο “Σύνθεση” με δύο αέρινες γυναικείες μορφές την μεγαλύτερή του ίσως τοιχογραφία που κοσμούσε την κεντρική αίθουσα φαγητού του συγκροτήματος Μοντ Παρνές (την προσέφερε με τη μορφή δανείου διαρκείας, το Regency Casino Mont Parnes).

Στο δεύτερο και τρίτο επίπεδο υπάρχουν έργα του Γ. Μόραλη, της μόνιμης συλλογής της Πινακοθήκης. Χαρακτηριστικό είναι το βιογραφικό του ζωγράφου με τις κορυφαίες στιγμές της καριέρας αλλά και της ζωής του. Επίσης υπάρχουν κάδρα με εικονογραφήσεις ποιημάτων και ποιητικών συλλογών του Σεφέρη, αλλά και εξώφυλλα δίσκων μουσικής ή άλλων ποιητικών βιβλίων (π.χ. Ελύτης). Χαρακτηριστική στον τομέα αυτό ήταν η πινακίδα με τη φράση του Μόραλη: «Δεν εικονογραφείται η ποίηση. Αυτό που αφήνει ένα ποίημα γίνεται ζωγραφική, αλλά δεν είναι εικονογράφηση. Είναι το δικό σου συναίσθημα». Η συνέχεια του δεύτερου επιπέδου περιλαμβάνει κάποια από τα πρώτα σχέδια του καλλιτέχνη. Ξεχωρίζει το “Επιτύμβιο” και οι διάφορες φάσεις του, καθώς και προσωπογραφίες που είχε σχεδιάσει.

Η μόνιμη συλλογή της Εθνικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα του El Greco, ζωγραφική της αστικής τάξης, Δυτικοευρωπαϊκή τέχνη, μεταβυζαντινή τέχνη, ζωγραφικά έργα στα χρόνια του Όθωνα, ζωγραφική από την επτανησιακή σχολή καθώς και αρκετά γλυπτά. Συναντάμε χαρακτηριστικά έργα που όλοι έχουμε δει αντίγραφα τους όπως η «Αναμονή» του Νικηφόρου Λύτρα, «Τα Πρώτα βήματα» και την «Παιδική συναυλία» του Γεώργιου Ιακωβίδη, αλλά και έργα που συναντάμε σε σχολικά βιβλία, όπως την «Έξοδο του Μεσολογγίου» του Θ. Π. Βρυζάκη.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr