Ωδείο Ηρώδου Αττικού

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Στη βάση του λόφου της Ακρόπολης βρίσκεται το Ωδείο Ηρώδου Αττικού, στο οποίο λαμβάνουν χώρα, κάθε χρόνο, οι παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών.

Ιστορία

Το Ωδείο δομήθηκε με γρήγορο ρυθμό τον 2ο αιώνα μ.Χ. με έξοδα του Ηρώδη, Αττικού Ρωμαίου κυβερνήτη των Αθηνών. Λειτούργησε ως τα τέλη  του 3ου αιώνα μ.Χ., λόγω της καταστροφικής επιδρομής των Ερούλων. Τα ίχνη του, έκτοτε, χάνονται  ως τα μέσα του 19ου αιώνα, καθώς έμεινε μόνο ο τοίχος της σκηνής ο οποίος έγινε μέρος της Μεσαιωνικής οχύρωσης των Αθηνών. Πολλοί το θεωρούσαν ως τη σχολή του Αριστοτέλη ή άλλα κτίσματα. Το 1857 έγινε ανασκαφή, πιστοποιήθηκε ως το Ηρώδειο και αναστηλώθηκε, ενώ, σήμερα, είναι ο χώρος του Φεστιβάλ Αθηνών.

Το Ηρώδειο

Είναι λαξευμένο σε βράχο – το κοίλο – με διάμετρο 76 μέτρα και πλάτος  ενδιάμεσου διαδρόμου 1,20 μέτρα με συμπαγές πέτρωμα, σε αντίθεση με τους τοίχους από πωρόλιθο. Το κοίλο ακολουθεί το πρότυπο αρχαίων θεάτρων και έχει άνω και κάτω διάζωμα και χωρητικότητα 5000 ατόμων. Η σκηνή, ενώ σήμερα είναι ανοιχτή, στην αρχαιότητα ήταν σκεπασμένη. Η ορχήστρα είναι ημικύκλιο διαμέτρου 19 μέτρα. Σήμερα, παραμένει εν λειτουργία και υπάρχει ενδυματολογικός κώδικας.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.