Εξοικονόμηση Νερού

Συντάκτης: Αλέξανδρος Αλεκίδης

Ξοδεύουμε άσκοπα νερό κάθε μέρα χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Τα νούμερα είναι αδιάψευστος μάρτυρας! Μικρά μυστικά για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε σημαντικές ποσότητες νερού και να προστατέψουμε τον πλανήτη…

Η ημερήσια, κατά κεφαλή, κατανάλωση νερού στις ευρωπαϊκές χώρες είναι μεγαλύτερη από 150 λίτρα. Αν ο καθένας μας περικόψει την κατανάλωση νερού κατά 50 λίτρα ημερησίως, τότε η εξοικονόμηση ανέρχεται σε περισσότερους από 18 τόνους νερό το χρόνο, από τη δράση ενός και μόνο ανθρώπου. Και δεν είναι καθόλου δύσκολο, αρκεί να αλλάξουμε κάποιες από τις καθημερινές συνήθειες μας. Ας δούμε τι πρέπει να προσέχουμε…

  • Δεν αμελούμε τυχόν διαρροές στην υδραυλική εγκατάσταση του σπιτιού μας. Φροντίζουμε πάντα να κλείνουμε καλά τις βρύσες Μπορεί να μην δίνουμε τόση σημασία σε μια βρύση που στάζει, όμως δέκα σταγόνες το λεπτό ισοδυναμούν με δύο τόνους επιπλέον κατανάλωση το χρόνο.
  • Δεν αφήνουμε ανοιχτή τη βρύση, όταν ξυριζόμαστε ή βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Με ανοιχτή βρύση καταναλώνουμε 15-25 λίτρα, ενώ δεν χρειαζόμαστε περισσότερα από 2-3 λίτρα.
  • Ένα γρήγορο ντουζ είναι προτιμότερο από το γέμισμα της μπανιέρας. Φυσικά, κλείνουμε πάντα τη βρύση όσο σαπουνιζόμαστε ή λουζόμαστε και την ανοίγουμε όταν χρειαστεί να ξεπλυθούμε.
  • Το περισσότερο νερό καθημερινά το καταναλώνουμε χρησιμοποιώντας το καζανάκι της τουαλέτας, κατά μέσο όρο 12 λίτρα νερού για κάθε χρήση. Ας μην το χρησιμοποιούμε λοιπόν άσκοπα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε ένα τούβλο ή ένα πλαστικό μπουκάλι γεμάτο νερό για να μειώσουμε τη χωρητικότητα του, ώστε να χάνεται λιγότερο νερό.
  • Η τοποθέτηση ενός «ανεμιστήρα» στη βρύση, επιτρέπει την ανάμιξη αέρα και νερού, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται εξοικονόμηση νερού χωρίς να μειώνεται η «πίεση» της βρύσης.

Συντάκτης: Αλέξανδρος Αλεκίδης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.