Βρίσκοντας τον έρωτα στο διαδίκτυο

Συντάκτης: Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Οι άνθρωποι έλκονται από τον διαδικτυακό έρωτα για τους ίδιους λόγους που ερωτεύονται και πιο… παραδοσιακά: είτε δεν έχουν ερωτική σχέση και ψάχνουν, είτε έχουν ερωτική σχέση από την οποία λείπει κάτι και προσπαθούν να αντισταθμίσουν.

Τι μου λείπει;

Για πολλούς, η ανωνυμία του διαδικτύου αποτελεί ασπίδα προστασίας. Άνθρωποι που είναι δειλοί, που έχουν κάποιο πρόβλημα εμφάνισης ή αυτοπεποίθησης νιώθουν μεγαλύτερη σιγουριά να γνωρίσουν κάποιον άλλο άτομο που δε θα τους κρίνει βάσει του χαρακτηριστικού της ‘μειονεξίας’ τους, όπως οι ίδιοι την αντιλαμβάνονται. Το διαδίκτυο επιτρέπει στη φαντασία να δώσει ότι διαστάσεις επιθυμεί κανείς σε πρόσωπα και καταστάσεις και έτσι μπορεί κανείς να βρει ικανοποίηση ευκολότερα. Η άλλη όψη του νομίσματος, βέβαια, είναι ότι μπορεί κανείς να νομίζει ότι βρήκε αυτό που έψαχνε, αλλά επειδή ακριβώς το διανθίζει η φαντασία του και το τι θα ήθελε να βρει να πιστεύει ότι το βρήκε, χωρίς αυτό να αληθεύει.

Όταν τα αισθήματα είναι αμοιβαία, θεωρείται πραγματική η διαδικτυακή σχέση;

Ο διαδικτυακός έρωτας μπορεί να υφίσταται πράγματι, και η σχέση να είναι αληθινή, αφού δυο άνθρωποι μπορούν να επικοινωνήσουν σε βαθύτερο ψυχικό επίπεδο και να γνωρίσουν καλύτερα ο ένας τον άλλον μέσα από γραπτό κείμενο. Ορισμένοι μάλιστα πιστεύουν ότι έρχονται σε άμεση επαφή με το μυαλό, την ψυχή και την καρδιά του άλλου στη διαδικτυακή επικοινωνία, αφού δεν υπάρχει ο παράγοντας ‘εξωτερική εμφάνιση’ που εύκολα μπορεί να αποπροσανατολίσει. Για πολλούς ανθρώπους οι διαδικτυακές γνωριμίες και στη συνέχεια ο έρωτας είναι ο μοναδικός τρόπος να γνωρίσουν άτομα με τα ίδια ενδιαφέροντα ή χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ας μην ξεχνάμε ότι η φυσική διάσταση μιας σχέσης είναι εξίσου σημαντική με την ψυχική και διανοητική επικοινωνία. Οι διαδικτυακοί εραστές κάποια στιγμή θα πρέπει να βρεθούν, ειδικά αν επιθυμούν να φτιάξουν και να μοιραστούν τη ζωή τους, να κάνουν οικογένεια και να έχουν την ίδια καθημερινότητα. Η φυσική επαφή, η αγκαλιά, το φιλί, η σωματική οικειότητα ΔΕΝ μπορούν να αντικατασταθούν με κάτι άλλο πέρα από την πρόσωπο με πρόσωπο επικοινωνία.

Γι’ αυτό και για τους περισσότερους ανθρώπους το διαδίκτυο αποτελεί το μέσο που βοηθάει στο να γίνει μια γνωριμία, αλλά τελικά η επιθυμία των εμπλεκομένων είναι να γνωριστούν από κοντά και να δημιουργήσουν μια σχέση στο εδώ-και-τώρα της καθημερινότητάς τους.

Υπάρχουν ψυχολογικοί κίνδυνοι στον διαδικτυακό έρωτα;

Όπως και κάθε τι καλό, έτσι και οι διαδικτυακές σχέσεις, στην υπερβολή τους, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις. Υπάρχει ο κίνδυνος να εθιστεί κάποιος στις διαδικτυακές σχέσεις σε σημείο που να μη μπορεί να συνάψει ερωτικές σχέσεις με προσωπική επαφή με το άλλο άτομο.

Επίσης υπάρχει η περίπτωση όπου το άτομο χάνει την επαφή του με την πραγματικότητα και ζει μια εικονική ζωή, που έχει μικρή σχέση με την καθημερινότητα.

Στην πλειονότητά τους οι διαδικτυακές σχέσεις για να είναι πραγματικά ικανοποιητικές χρειάζεται να περάσουν στο επίπεδο της φυσικής επαφής, όπου το ζευγάρι συναντιέται στην πραγματικότητα και συνδέεται ψυχικά, διανοητικά, σωματικά και ζει μαζί με τον πολυδιάστατο και πολυδύναμο τρόπο που νοείται μια ολοκληρωμένη σχέση. Το διαδίκτυο αποτελεί ένα δυνατό, γρήγορο και αποτελεσματικό εργαλείο για να γίνει η αρχή της γνωριμίας.

Το κείμενο αποτελεί μια συνεργασία του flowmagazine.gr με την κα Σταυρούλα Γεωργακοπούλου- Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α., Γνωσιακή-Συμπεριφορική Θεραπεία- Εκπαίδευση κατά της προβληματικής χρήσης διαδικτύου, Υπεύθυνη Διεύθυνσης Psychopedia.gr

Συντάκτης: Σταυρούλα Γεωργακοπούλου, Ψυχολόγος Ε.Κ.Π.Α.

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.