Βρυγμός: Ποια είναι τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται;

Συντάκτης: Flowmagazine

Το έντονο στρες και το άγχος που καλείται να αντιμετωπίσει ο σύγχρονος άνθρωπος προκαλούν διαταραχές ύπνου, όπως αυτή του βρυγμού.

Βρυγμός είναι το μη φυσιολογικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών κατά τη διάρκεια του ύπνου, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας κάποιες φορές. Πρόκειται για μια  παραλειτουργική συνήθεια, που γίνεται ασυνείδητα, και συνδέεται άμεσα και με άλλες διαταραχές ύπνου, όπως η αποφρακτική υπνική άπνοια.

Τα πιο συνηθισμένα κλινικά συμπτώματα του βρυγμού είναι:

  • Η κεφαλαλγία
  • Ο πόνος στην κροταφογναθική άρθρωση
  • Οι μυϊκοί πόνοι
  • Ο πόνος στον αυχένα και στο πρόσωπο
  • Η δυσκολία στη διάνοιξη του στόματος
  • Ο διακεκομμένος ύπνος
  • Φλεγμονή των ούλων
  • Ρωγμές στα δόντια

Έχει υπολογιστεί ότι όσοι πάσχουν από βρυγμό έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κεφαλαλγίες.

Τα συμπτώματα του βρυγμού στα δόντια είναι ιδιαίτερα εμφανή και μπορεί να είναι το σημείο από το οποίο γίνεται η διάγνωση της πάθησης. Συγκεκριμένα, παρατηρείται μη φυσιολογική οδοντική φθορά με τη μορφή αποτριβής στις κοπτικές και μασητικές επιφάνειες των δοντιών. Πολλές φορές δημιουργούνται ρωγμές ή ακόμα και μικροκατάγματα, ενώ μπορεί το υπερβολικό σφίξιμο των δοντιών να οδηγεί επιπλέον σε υποχώρηση και φλεγμονή των ούλων.

Ποια είναι τα αίτια του βρυγμού;

Ο βρυγμός οφείλεται στο στρες, στο άγχος και στις διαταραχές ύπνου. Συνδέεται άμεσα με τον τρόπο ζωής του πάσχοντος και επηρεάζεται από τις συνήθειές του (κάπνισμα, καφεΐνη, κατάχρηση αλκοόλ). Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και η συνύπαρξη ροχαλητού, συμπτωμάτων υπνικής άπνοιας ή ακόμη και κατάθλιψης. Ο βρυγμός μπορεί να αφορά και τα παιδιά, ενώ είναι πολύ συχνός σε άτομα που κάνουν κατάχρηση ουσιών ή φαρμάκων.

Πώς να αντιμετωπίσω το βρυγμό;

Έχουν διατυπωθεί διάφορες θεωρίες σχετικά με το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο βρυγμός και οι παθολογικές εκδηλώσεις του. Η μυοχαλαρωτική φαρμακευτική αγωγή σε συνδυασμό με τη διαχείριση των επιπέδων άγχους εφαρμόζονται στις περισσότερες περιπτώσεις.

Αποδεδειγμένα, μπορεί να βοηθήσει και η κατασκευή ενός εξατομικευμένου στοματικού νάρθηκα σύγκλισης. Ο αρμόδιος γιατρός, αφού ελέγξει τη σύγκλειση των δοντιών του ασθενούς μπορεί να κατασκευάσει ειδικά για εκείνος ένα διαφανές μασελάκι που καλύπτει όλα τα δόντια της άνω γνάθου.

Αυτός ο νάρθηκας εφαρμόζεται κατά τη διάρκεια του ύπνου και πέρα από την προστασία που παρέχει στα δόντια από το τρίξιμο και τη φθορά του στα δόντια, σταθεροποιεί το κλείσιμο του στόματος και χαλαρώνει τους μύες και τις κροταφογναθικές αρθρώσεις.

Σε περίπτωση που ο βρυγμός συνυπάρχει μαζί με άλλη διαταραχή του ύπνου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνδυαστικά και ο ασθενής να παραπεμφθεί σε εξειδικευμένες κλινικές.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…