Βρείτε υγεία στα χρώματα της φύσης

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Πολλοί επιστήμονες και ερευνητές πιστεύουν πως τα χρώματα επηρεάζουν την ψυχολογική κατάσταση όλων των ανθρώπων, ενώ παράλληλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως μέθοδοι θεραπείας.

Ιστορική αναδρομή

Οι απόψεις αυτές χρονολογούνται από πολύ παλιά. Οι φιλόσοφοι στην Αρχαιότητα υποστήριζαν ότι το χρώμα αποτελεί βασική ιδιότητα των σωμάτων. Αργότερα, ο Επίκουρος κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το χρώμα των αντικειμένων ποικίλλει ανάλογα με το φως που πέφτει πάνω τους. Πρώτος όμως ο Νεύτωνας ανακάλυψε ότι το λευκό (ηλιακό) φως μπορεί να αναλυθεί σε φωτεινές ακτίνες που εκπέμπουν διάφορα χρώματα. Αυτά είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, μωβ και βιολετί. Η πολύχρωμη αυτή δέσμη ονομάστηκε ηλιακό φάσμα και τα χρώματα ονομάστηκαν χρώματα του φάσματος. Σίγουρα όμως τα χρώματα του ηλιακού φάσματος δεν είναι μόνο επτά. Υπάρχουν πάρα πολλές αποχρώσεις, ίσως και χίλιες. Πώς δημιουργούνται όλα αυτά τα χρώματα του ουράνιου τόξου; Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το ουράνιο τόξο παράγεται από τη διάθλαση και την ανάκλαση του ηλιακού φωτός μέσα στις σταγόνες της βροχής.

Τα χρώματα θεραπεύουν

Έχετε αϋπνίες; Δοκιμάστε να κοιμηθείτε σε γαλάζια σεντόνια. Υποφέρετε από πονοκεφάλους Βγείτε στη φύση και χαρείτε το πράσινο. Αισθάνεστε κουρασμένοι, απογοητευμένοι; Φορέστε ροζ ρούχα. Όλα αυτά σας φαίνονται παράξενα; Κι όμως, τα χρώματα παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας.

Ας δούμε συνοπτικά ποια είναι η επίδραση κάθε χρώματος στον άνθρωπο.

 • Λευκό: Συμβολίζει το αγνό, άσπιλο κι αμόλυντο, την αρχή της ζωής. Τίποτα πιο χαρακτηριστικό από τον πανέμορφο κύκνο που πλέει ήρεμα στα γαλάζια νερά της λίμνης.
 • Απαλό γαλάζιο και λευκό: Έντονη η ανάγκη του ανθρώπου για ήρεμο περιβάλλον, που θα τον ξεκουράζει μετά από μια εξοντωτική μέρα.
 • Πράσινο: «Βάλτε λίγο πράσινο στη ζωή σας» είναι το σύνθημα που κυκλοφορεί στη μοντέρνα τσιμεντούπολη. Το χρώμα της αρμονίας και της ελπίδας. Μέσα του χαλαρώνετε και μπορείτε να ονειρεύεστε και να ελπίζετε για ένα καλύτερο αύριο.
 • Κόκκινο: Ένα χρώμα που χαρακτηρίζει τα πιο έντονα συναισθήματα. Κόκκινη είναι η φωτιά, το πάθος, το αίμα που τρέχει από την πληγή.
 • Κίτρινο: Το χρώμα της αισιοδοξίας και της χαράς στην γκρίζα ζωή μας.
 • Μπλε: Το χρώμα της απέραντης θάλασσας, που μας ταξιδεύει σε μέρη μακρινά, ονειρεμένα, μαγευτικά.
 • Βιολετί: Το χρώμα του κυκλάμινου για γοητευτική και μυστηριώδη παρουσία.

Η χρήση της χρωματοθεραπείας

Με τη χρωματοθεραπεία έχουν ασχοληθεί αρκετά χρόνια πριν πολλοί ερευνητές και οι θεωρίες τους βοήθησαν πολύ τους σημερινούς επιστήμονες να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

 • Οι Αιγύπτιοι για παράδειγμα, έκτιζαν ναούς σε απαλούς χρωματισμούς γιατί πίστευαν ότι τα χρώματα έπαιζαν σημαντικό ρόλο στη θεραπεία των ασθενών.
 • Δεν είναι τυχαίο λοιπόν το γεγονός ότι τα σχολεία σήμερα και τα νοσοκομεία για παιδιά έχουν χρωματιστούς τοίχους.
 • Δεν είναι τυχαίο που οι τοίχοι των μαιευτηρίων είναι βαμμένοι σε τόνους του γαλάζιου, αφού οι απαλοί χρωματισμοί καταπραΰνουν τον πόνο.
 • Στα νηπιαγωγεία κυριαρχεί το ροζ, γιατί με αυτό το χρώματα τα παιδιά αισθάνονται πιο άνετα και ασφαλή.
 • Ακόμη οι κίτρινοι τοίχοι των σχολείων βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν ευκολότερα τα μαθήματα που τους διδάσκονται, ενώ οι αίθουσες σε τόνους του πράσινου και του μπλε βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν την κρίση τους.

Πώς λειτουργεί η χρωματοθεραπεία

Αμερικανός επιστήμονας πιστεύει ότι το ανθρώπινο σώμα προσβάλλεται από φωτεινά χρωματικά κύματα που κεντρίζουν τον υποθάλαμο (το κέντρο ελέγχου του εγκεφάλου) που επηρεάζει την παραγωγή ορμονών και το κεντρικό νευρικό σύστημα). Πολλοί θεραπευτές πιστεύουν ότι η χρωματοθεραπεία είναι μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους.

Η θεραπεία γίνεται με τη χρήση έγχρωμου φωτός που εκπέμπεται από πολλούς λαμπτήρες, κυρίως κόκκινους και λευκούς. Οι λαμπτήρες αυτοί εναλλάσσονται με ειδική συσκευή. Σε αρκετές περιπτώσεις έχουν θεραπευτεί ασθένειες όπως η ψωρίαση, το έκζεμα, το άσθμα, οι αϋπνίες, η κατάθλιψη.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.