Βράχνιασε η φωνή μου. Να ανησυχήσω;

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Τώρα που τα κρυολογήματα είναι σε έξαρση, το συνηθέστερο συνοδευτικό τους είναι και μια βραχνή φωνή. Πολλοί και ιδιαίτερα γυναίκες το διασκεδάζουν όταν έχουν βραχνή φωνή, θεωρώντας ότι τους κάνει πιο σέξυ. Αυτό βέβαια πριν από το τελικό στάδιο που είναι το κλείσιμο της φωνής. Είναι όμως τόσο αθώο το βράχνιασμα της φωνής και πότε θα έπρεπε να μας κάνει να ανησυχήσουμε;

Πιθανές αιτίες βραχνάδας

Το κοινό κρυολόγημα συνοδεύεται συνήθως από βραχνή φωνή. Θεραπευτικά, δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Απλώς, όπως είναι λογικό, πρέπει να μιλάμε λιγότερο, να αποφεύγουμε το κάπνισμα και το αλκοόλ και να πίνουμε πολλά υγρά σε φυσιολογική θερμοκρασία. Καλό είναι, δηλαδή, να αποφεύγουμε τα ιδιαίτερα κρύα ροφήματα.

Εκτός από το κρυολόγημα, πολύ συχνή αιτία βραχνής φωνής είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, πρόβλημα που συνδέεται με το στομάχι αλλά και τον οισοφάγο. Αυτό προκαλεί βραχνάδα, έντονο βήχα, αλλά και ένα αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό. Επίσης, μπορεί να συνοδεύεται από κάποιες καούρες, ξινίλες και αίσθημα καψίματος πίσω από το στέρνο, αισθήσεις αρκετά δυσάρεστες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

Πολύ συχνά, βραχνάδα προκαλείται έπειτα από επεμβάσεις στο θυροειδή, στις καρωτίδες ή σε καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, λόγω τραυματισμού των νεύρων που κινούν τις φωνητικές χορδές. Συνήθως, ύστερα από κάποιο χρονικό διάστημα, οι βλάβες αυτές αποκαθίστανται. Μπορεί, βέβαια, μέχρι τότε να χρειαστεί να περιμένουμε έως και έναν ολόκληρο χρόνο.

Άτομα που μιλούν πολύ λόγω δουλειάς ή ακόμα καπνίζουν πολύ, μπορεί να εμφανίσουν βραχνάδα που οφείλεται σε πολύποδες, κύστες ή οζίδια των φωνητικών χορδών. Συνήθως, αρχικά εμφανίζεται ένα σπάσιμο στη φωνή, μετά κόπωση και τελικά βραχνάδα.

Τέλος, μια συχνή αιτία που μπορεί να επηρεάσει τη φωνή μας και να την κάνει πιο βραχνή είναι η αλλεργική ρινίτιδα η οποία, βέβαια, μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Πότε είναι ανησυχητική;

Όταν κάποιος παρουσιάζει βραχνάδα περισσότερο από 20 μέρες και δεν έχει ενδείξεις λοίμωξης, θα πρέπει να επισκέπτεται το γιατρό του, προκειμένου να υποβληθεί σε έναν πλήρη ωτορινολαρυγγολογικό έλεγχο.

Αυτό πρέπει να γίνεται, καθώς η σημαντικότερη πάθηση που προκαλεί βραχνάδα είναι ο καρκίνος του λάρυγγα. Δυστυχώς, η διάγνωση του καρκίνου του λάρυγγα πολλές φορές καθυστερεί. Αυτό οφείλεται στα άτυπα αρχικά συμπτώματα της νόσου, που δεν ανησυχούν τον ασθενή, με αποτέλεσμα να μην τον στείλουν αμέσως στο γιατρό. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να είναι βήχας, αίσθημα ξένου σώματος στο λαιμό, δυσκαταποσία, πρόσμειξη αίματος στο σάλιο, κακοσμία αναπνοής ή και πόνος στο λαιμό. Επομένως, οι καπνιστές, που παρουσιάζουν πολύ μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο, πρέπει να εξετάζονται προληπτικά ετησίως από ωτορινολαρυγγολόγο.

Η θεραπεία του καρκίνου του λάρυγγα μπορεί να είναι χειρουργική, συμβατική ή με laser, ακτινοθεραπεία, χημιοθεραπεία ή κάποιος συνδυασμός αυτών των θεραπειών.

Συμπερασματικά, η βραχνή φωνή συχνά είναι ένα αθώο σύμπτωμα, πολύ σπάνια, όμως, υποκρύπτει μια κακοήθεια. Αν, τελικά, επιμένει για περισσότερες από τρεις εβδομάδες, πρέπει να εγείρεται η υποψία του καρκίνου και να εξετάζεται ο άρρωστος ενδοσκοπικά, από ωτορινολαρυγγολόγο.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.