Βραβεία UNICEF 2016

Συντάκτης: Flowmagazine

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Δικαιωμάτων του Παιδιού (21/11), η UNICEF επισημαίνει ότι παρά την τεράστια πρόοδο που πραγματοποιήθηκε για τα παιδιά από την υιοθέτηση της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού το 1989, τα δικαιώματα εκατομμυρίων παιδιών παραβιάζονται καθημερινά.

«Οι συγκρούσεις, οι κρίσεις και το βαρύ φορτίο της φτώχειας εξακολουθούν να θέτουν τη ζωή και το μέλλον εκατομμυρίων παιδιών σε κίνδυνο. Για το λόγο αυτό η προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού είναι πιο επιτακτική από ποτέ – και αποτελεί το κλειδί για την οικοδόμηση ισχυρότερων, πιο σταθερών κοινωνιών», δήλωσε η Πρόεδρος της UNICEF Ελλάδος Σοφία Τζιτζίκου. «Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτές τις παραβιάσεις, επενδύοντας περισσότερο στην προσέγγιση των πιο ευάλωτων παιδιών».

Τιμώντας τη σημαντική αυτή επέτειο η UNICEF Ελλάδος απονέμει τα «Βραβεία UNICEF 2016» σε εξέχουσες προσωπικότητες και φορείς της χώρας μας που προωθούν τα δικαιώματα του παιδιού και σε σχολεία που ξεχώρισαν σε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δικαιώματα του παιδιού που υλοποιείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας.

Βραβείο UNICEF 2016 «Λάμπρος Κανελλόπουλος»: Απονέμεται στο Μοχάμεντ Μοχάμεντ, 13 ετών, ο οποίος έχει δίψα για μάθηση, μιλά 6 γλώσσες και προσφέρει εθελοντικά τη βοήθειά του σε διερμηνεία στο Κέντρο Φιλοξενίας του Ελαιώνα – όπου και διαμένει με την οικογένειά του.

Βραβείο UNICEF 2016: Απονέμεται στο Λευτέρη Πετρούνια για το ήθος και την προαγωγή του Ευ Αγωνίζεσθαι και του Ολυμπιακού ιδεώδους αποτελώντας ένα παράδειγμα προς μίμηση για τα παιδιά και τους νέους στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Ειδικό Βραβείο «Νίκος Αναλυτής»: Απονέμεται στο 2θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ψαρής Φοράδας Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Δ΄ από την Αλεξάνδρα Πάλλη, Γραμματέα Δ.Σ. του Ελληνικού Δικτύου για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη.

Βραβεύονται τα σχολεία:

Νηπιαγωγεία

Αφίσες:

1ο Βραβείο – 15ο Νηπιαγωγείο Βέροιας (Κλασικό Τμήμα).

:2ο Βραβείο – Ιδιωτικό Νηπιαγωγείο «Το αερόστατο» Πατρών.

3ο Βραβείο – Δημοτικός Παιδικός Σταθμός Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, 2ο Τμήμα Προνηπίων.

Δημοτικά

Αφίσες:

1ο Βραβείο – 3ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου, Τάξη Α2.

2ο Βραβείο – 4ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας, Τάξη Β1.

3ο Βραβείο – «Ζάννειο Εκπαιδευτήριο» Ηρακλείου Κρήτης, Τάξη Β1.

Παραμύθια:

1ο Βραβείο – Εκπαιδευτήρια «Ροδίων Παιδεία» Ρόδου, Τάξη Δ1.

2ο Βραβείο – 60ο Δημοτικό Σχολείο Πάτρας, Τάξη Δ1.

3ο Βραβείο – 11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας, Τάξη Γ2.

Βιβλία

Εφημερίδες:

1ο Βραβείο – 5ο Δημοτικό Σχολείο Πόλεως Ρόδου, Τάξη Ε1.

2ο Βραβείο – 1ο Δημοτικό Σχολείο Πετρούπολης, Τάξη Ε1.

3ο Βραβείο – 26ο Δημοτικό Σχολείο Θεσσαλονίκης, Τάξη Ε΄.

Παρά την αξιοσημείωτη πρόοδο για τα παιδιά σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες, σχεδόν έξι εκατομμύρια παιδιά εξακολουθούν να πεθαίνουν κάθε χρόνο από αιτίες που προλαμβάνονται – και τα παιδιά από φτωχές οικογένειες έχουν διπλάσιες πιθανότητες σε σχέση με τα παιδιά από πλουσιότερες να πεθάνουν πριν γιορτάσουν τα πέμπτα γενέθλιά τους.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις. Σχεδόν 50 εκατομμύρια παιδιά έχουν ξεριζωθεί – 28 εκατομμύρια εξ αυτών εκτοπίστηκαν εξαιτίας συγκρούσεων. Παιδιά που ζουν υπό πολιορκία σε περιοχές όπως η Συρία, το Ιράκ και η βόρεια Νιγηρία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο καταπάτησης των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους, με τα σχολεία, τα νοσοκομεία και τα σπίτια τους να δέχονται επίθεση.

Σχεδόν 385 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας και πάνω από το ένα τέταρτο του δισεκατομμυρίου παιδιά σχολικής ηλικίας, δεν μαθαίνουν.

Περίπου 300 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε περιοχές με τα πιο τοξικά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης – έξι ή περισσότερες φορές υψηλότερα από αυτά που προβλέπουν οι διεθνείς κατευθυντήριες γραμμές.

Η UNICEF αναδεικνύει την επέτειο 70 χρόνων έργου για τα παιδιά όλου του κόσμου για την προσφορά σωτήριας βοήθειας, μακροπρόθεσμης υποστήριξης και ελπίδας στα παιδιά των οποίων η ζωή και το μέλλον απειλούνται από τις συγκρούσεις, τις κρίσεις, τη φτώχεια, την ανισότητα και τις διακρίσεις.

Τα οφέλη για τα παιδιά τις τελευταίες δεκαετίες είναι σημαντικά, μεταξύ άλλων:

– Υπάρχει διαρκής πρόοδος στους τομείς της παιδικής υγείας και επιβίωσης με αποτέλεσμα τη μείωση στο μισό των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών το 2015 σε σχέση με το 1990.

– Χάρη στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση του υποσιτισμού και της πείνας στις οποίες η UNICEF κατέχει ηγετικό ρόλο, το 2015 επετεύχθη μείωση των ποσοστών καχεξίας μεταξύ παιδιών κάτω των 5 ετών κατά 41% σε σχέση με το 1990.

– Το 2014, 83 εκατομμύρια περισσότερα παιδιά πηγαίνουν δημοτικό και γυμνάσιο σε σχέση με το 1999.

– Ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία η UNICEF έχει πολλαπλασιάσει τις δράσεις της για τα παιδιά σε κίνδυνο, από ανθρωπογενείς και μη κρίσεις. Μόνο το 2015 παρείχε πρόσβαση σε επίσημη και άτυπη εκπαίδευση σε 7,5 εκατομμύρια παιδιά 3-18 ετών που βιώνουν τις συνέπειες των κρίσεων σε όλο τον κόσμο. Επίσης το 2015, 45 από τα 70 εκατομμύρια ανθρώπους στους οποίους παρείχε υποστήριξη η UNICEF στους τομείς παροχής νερού, υγιεινής και αποχέτευσης, ζούσαν σε νοικοκυριά που είχαν πληγεί από κρίσεις.

Τα βραβευμένα, μαζί με όλα τα έργα των παιδιών εκτίθενται στη Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου). Η έκθεση θα λειτουργήσει από 21 Νοεμβρίου έως 6 Δεκεμβρίου.

Ώρες επισκέψεων: Δευτέρα 21 Νοεμβρίου: 17:00-21:00, καθημερινά: 10:00-14:00 & 17:00-21:00, Σάββατο: 10:00-14:00, Κυριακή κλειστά.

Μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Παιδιά Γράφουν & Ζωγραφίζουν τα Δικαιώματά τους» τα παιδιά εκφράστηκαν και αποτύπωσαν τις πρωτότυπες ιδέες και τα συναισθήματά τους και δημιούργησαν αφίσες, παραμύθια, βιβλία, και εφημερίδες για να μας μεταδώσουν το δικό τους αυθεντικό μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης, ένα μήνυμα ελπίδας να γίνουν πράξη τα δικαιώματα των παιδιών όλου του κόσμου.

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…