Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη στο θέατρο Πόλη

Συντάκτης: Flowmagazine

Έξι χρόνια από τότε που το πρωτοανέβασε στο Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδος, ο Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με τον «Βόυτσεκ». Από τις 11 Νοεμβρίου μας δίνεται η ευκαιρία να απολαύσουμε τον ταλαντούχο ηθοποιό, Ιωάννη Παπαζήση, στον ρόλο του Βόυτσεκ.

«Αν κοιτάξεις στο βάθος της ψυχής ενός ανθρώπου θα συναντήσεις μόνο την άβυσσο»

-Καρλ Γκέοργκ Μπύχνερ, Βόυτσεκ

Έξι χρόνια από τότε που το πρωτοανέβασε στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ο Σταύρος Τσακίρης αναμετράται και πάλι με τον «Βόυτσεκ». Με το πιο αιρετικό και προκλητικό θεατρικό έργο της παγκόσμιας δραματουργίας που με το τολμηρό κοινωνικό του θέμα, τις επαναστατικές θέσεις του, την κριτική στάση του απέναντι στις θρησκευτικές- ηθικές προκαταλήψεις και την επιστημονική αλαζονεία διαμόρφωσε προφητικά το παγκόσμιο σύγχρονο θέατρο, και συνεχίζει να το επηρεάζει ακόμη. Ειδικά, αν καταμετρήσουμε τις δεκάδες παρουσιάσεις του κάθε χρόνο από τις μεγαλύτερες έως και τις πειραματικές σκηνές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πρόκειται για ένα νέο ανέβασμα, μια καινούρια διασκευή του Σταύρου Τσακίρη που έρχεται να δώσει μια διαφορετική θεατρική πρόταση στην ταραγμένη εποχή μας.

Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη στο θέατρο Πόλη

Λίγα λόγια για το εν λόγω εμβληματικό θεατρικό έργο

Ο Μπύχνερ ξεκινά να γράφει τον «Βόυτσεκ» το 1836. Τον Φεβρουάριο του 1837, λίγο πριν τον ολοκληρώσει, πεθαίνει από τύφο, σε ηλικία μόλις 23 ετών. Αυτό όμως δεν το εμπόδισε να γίνει ένα έργο-σταθμός της παγκόσμιας δραματουργίας. Βασίζεται σ’ ένα πραγματικό περιστατικό, στη θανατική καταδίκη του κουρέα Γιόχαν Κρίστιαν Βόυτσεκ, ο οποίος κατηγορήθηκε για τον φόνο της ερωμένης του.

Το νόημα της θεατρικής παράστασης

Η Υπόθεση Βόυτσεκ, μια αληθινή ιστορία όπως ήδη αναφέρθηκε, παρουσιάζεται τώρα σε μορφή «Θέατρο-Δοκίμιο». Εξετάζει με ψύχραιμη ματιά τα κοινωνικά αίτια που οδηγούν στη φτώχια, τις ψυχικές διαταραχές των ανθρώπων που οι κοινωνίες αντί να μεριμνούν με ευαισθησία ώστε ν’ αποκατασταθούν, με ευκολία τους περιθωριοποιούν και τους «οδηγούν» σε παραβατικές συμπεριφορές. Σχολιάζει, επίσης, τη χαοτική θρησκευτική ερμηνεία της ύπαρξης «φορτώνοντας» ενοχές τους πιστούς αλλά και την αλαζονική διεκδίκηση του αλάθητου από την Επιστήμη.

Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ σε σκηνοθεσία Σταύρου Σ. Τσακίρη στο θέατρο Πόλη


Διαβάστε επίσης:Φοίβος και «γεια – the musical»: το θρυλικό άλμπουμ των 90s ζωντανεύει στο θέατρο Ριάλτο από 18 Νοεμβρίου 2022


Στην παράστασή μας η ιστορία διαδραματίζεται στον χώρο μιας σκηνής θεάτρου που μεταμορφώνεται διαρκώς, όπως στα όνειρα, και ένας θίασος έξι ηθοποιών, με τη συνέργεια της ζωντανής μουσικής αλλά και τη χρήση των Flash Animation, παρουσιάζει μέσα από «κεφάλαια-ενότητες» την τελευταία τραγική ημέρα του Βόυτσεκ, ο οποίος με γιγαντωμένα πια τα υπαρξιακά του προβλήματα φτάνει στην απονενοημένη μα και αποτρόπαια πράξη της γυναικοκτονίας.

«Ο Κόσμος είναι άδικος, γι’ αυτό είναι ένας κόσμος τρελός και μας τρελαίνει»


Διαβάστε επίσης:Ανισότητα, θυμός και αδικία ανά τους αιώνες


ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Βόυτσεκ

Του Γκέοργκ Μπύχνερ

Πρεμιέρα: 11 Νοεμβρίου στο θέατρο ΠΟΛΗ

Ερμηνεύουν

Βόυτσεκ: Ιωάννης Παπαζήσης

Βασιλική Τρουφάκου

Αργύρης Αγγέλου

Ιάσων Παπαματθαίου

Ορφέας Παπαδόπουλος

και η Ηρώ

Διασκευή κειμένου – Σκηνοθεσία – Φωτισμοί: Σταύρος Σ. Τσακίρης

Μουσική – Τραγούδια: ΜίνωςΜάτσας

Σκηνικά – Κοστούμια – Flash Animations: Αλέξανδρος Ψυχούλης

Βοηθός Δραματουργίας – Σκηνοθέτη: Δήμητρα Πετροπούλου

Στίχοι τραγουδιών: Σοφία Καψούρου

Φωτογραφίες – Video: Λουκάς Ζιάρας

Παραγωγή: Θεατρικές Επιχειρήσεις Τάγαρη

Προβολή και Επικοινωνία: Βάσω Σωτηρίου-WeWill

Πού: Θέατρο Πόλη, Φώκαιας 4, Αθήνα τηλ. 211 1828900

Παραστάσεις Τετάρτη στις 19:30, Πέμπτη 20:00, Παρασκευή 21:00, Σάββατο 18:00 & 21:00, Κυριακή 19:00

Εισιτήρια: 15, 18 και 20 €

Προπώληση: https://bit.ly/3E7ieKJ

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…