Βούρτσισμα δοντιών στα μωρά: Τι να προσέξετε

Συντάκτης: Flowmagazine

Η υγεία των δοντιών είναι υψίστης σημασίας. Το σωστό βούρτσισμα είναι το Α και το Ω για καλή στοματική υγιεινή, τόσο για τους ενηλίκους όσο και για τα παιδιά. Τι πρέπει να προσέχουμε στο βούρτσισμα των παιδικών δοντιών;

Η ανησυχία για την παιδική στοματική υγιεινή θα πρέπει να ξεκινάει, σύμφωνα με τους παιδοδοντιάτρους, από την ανατολή του πρώτου νεογιλού δοντιού. Σε αυτό το στάδιο της οδοντοφυΐας, η μητέρα θα πρέπει να καθαρίζει το/τα δόντι/α του μωρού με μια γάζα με λίγο νερό. Καθώς τα δόντια πληθαίνουν μέσα στο στόμα, θα πρέπει η μητέρα να μεταβεί στη χρήση ειδικού γαντιού-οδοντόβουρτσα.

Όταν σχεδόν όλα τα νεογιλά δόντια έχουν εμφανιστεί στη στοματική κοιλότητα του παιδιού, μπορούμε να επιλέξουμε μια από τις πολλές παιδικές οδοντόβουρτσες, λαμβάνοντας υπόψιν μας πάντα τα χαρακτηριστικά της σωστής οδοντόβουρτσας.

Η ηλεκτρική οδοντόβουρτσα είναι σαφώς πιο αποτελεσματική, αλλά, όποια και αν επιλέξει τελικά ο γονέας για το παιδί του, θα πρέπει να μην ξεχνά αφενός ότι το καλύτερο παράδειγμα είναι ο ίδιος και αφετέρου ότι τα παιδιά για μεγάλο χρονικό διάστημα θα πρέπει να βουρτσίζουν τα δόντια τους υπό την επίβλεψή του.

Τα παιδιά πρέπει να βουρτσίζουν με μικρές κυκλικές κινήσεις που θα φθάνουν μέχρι τα ούλα. Λίγη εξάσκηση πριν τοποθετήσετε τη βούρτσα στο στόμα μπορεί πράγματι να βοηθήσει. Όταν βουρτσίζετε τα δόντια τους, πείτε τους προς τα πού κινείτε την οδοντόβουρτσα και συνεχίστε να τους μιλάτε για τους μικρούς κύκλους που κάνετε στα δόντια τους.

Αφήστε τα να δοκιμάσουν και μην ξεχάσετε να τους πείτε «Μπράβο!» ή ακόμα και να τα επιβραβεύσετε με ένα δωράκι εάν τα πάνε καλά.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…