Βουκουρέστι: η πρωτεύουσα των αντιθέσεων

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Mια πόλη που παλεύει να ισορροπήσει ανάμεσα στο παλιό και στο καινούριο, που προσπαθεί να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις πληγές που άφησε ο Τσαουσέσκου και τη σύγχρονη πραγματικότητα. Μια πόλη που επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της. Η πρωτεύουσα της Ρουμανίας συνεχίζει να ξεχωρίζει, παρουσιάζοντας το ιστορικό παρελθόν της με μία σύγχρονη ταυτότητα, αυτή που ακροβατεί ανάμεσα στο μουντό χρώμα του παρελθόντος και τη θέλησή της για ζωντάνια.

Ιστορική αναδρομή

Η πόλη, που είναι πρωτεύουσα από το 1862, επλήγη ιδιαίτερα από το κομμουνιστικό καθεστώς του Νικολάε Τσαουσέσκου, ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρουμανίας από το 1965 έως το 1989, όπου και κηρύχθηκε επανάσταση. Στην αρχή της θητείας του, ο Τσαουσέσκου ήταν δημοφιλής, αργότερα όμως, τα τελευταία χρόνια, έφερε μεγάλη δυσκολία και πόνο στη χώρα. Οι κάτοικοι υπέφεραν από πείνα και κρύο. Έτσι, τον Δεκέμβριο του 1989 έγινε η επανάσταση. Ο Τσαουσέσκου έβγαλε τον τελευταίο του λόγο και ο λαός φώναζε «Κάτω ο κομμουνισμός». Ο ίδιος μαζί με τη γυναίκα του φυγαδεύτηκαν με ελικόπτερο, αλλά πέντε ημέρες μετά δολοφονήθηκαν. Έκτοτε, η πόλη προσπαθεί να ανακάμψει, να μαζέψει τα κομμάτια της και να αναδειχθεί σε ταξιδιωτικό προορισμό. Να μας δώσει λόγους για να την επισκεφθούμε. Και τα καταφέρνει. Είναι σε καλό δρόμο.

Βουκουρέστι: η πρωτεύουσα των αντιθέσεων

Η αρχιτεκτονική στο Βουκουρέστι

Με την πρώτη ματιά, η αρχιτεκτονική της πόλης μπορεί να ζαλίσει. Με μία δεύτερη όμως, παρατηρείται ένας συναρπαστικός συνδυασμός κτιρίων.

Ανάμεσα στις θλιβερές πολυκατοικίες της κομμουνιστικής εποχής βρίσκονται τα βυζαντινά κτίρια, οι εκκλησίες πολλών αιώνων και τα Art Nouveau αρχοντικά που ξεχωρίζουν ως «επιζώντες» των σεισμών, του πολέμου και του κομμουνισμού.

Όσο περισσότερο εξερευνήσει κανείς μία από τις πολλά υποσχόμενες πρωτεύουσες θα ανακαλύψει όλο και περισσότερες γοητείες.Υπάρχουν αρχαϊκά αστικά πάρκα, εξαιρετικά μουσεία και λιτά αλλά γοητευτικά δρομάκια στην Παλιά Πόλη.

Ας δούμε τα πιο όμορφα αξιοθέατα:

Ανακαλύψτε τις κρυφές γωνιές της Παλιάς Πόλης

Μετά την ισοπέδωση τεράστιων εκτάσεων του κέντρου απ’ τον Τσαουσέσκου, το Lipscani, που απλώνεται γύρω απ’ την ομώνυμη οδό, είναι απ’ τις λίγες ιστορικές γωνιές που επέζησαν – αλλά και συνεχώς ανανεώνονται. Στα δρομάκια της παλιάς πόλης θα βρείτε την Curtea Veche (Παλιό Πριγκιπικό Δικαστήριο) του 1459, το παλιό καραβάν σαράι Manucs Inn, όπου θα καθίσετε για καφέ και φαγητό σε παραδοσιακή ρουμανική ατμόσφαιρα, την ιστορική στοά με τα άφθονα καφέ Pasajul MaccaVilacrosse, το υπέροχο παλιό κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ρουμανίας και τον κουκλίστικο ορθόδοξο Ναό Σταυροπόλεως.

Το ηγεμονικό παρελθόν του Κόμη Δράκουλα

Η ανακτορική κατοικία των πριγκίπων της Βλαχίας, ενέπνευσαν τον Μπραμ Στόκερ για την ιστορία του Κόμη Δράκουλα. Ήταν ο τόπος που στέφονταν οι Ρουμάνοι πρίγκιπες. Το Old Court Museum παρουσιάζει κεραμικά και διάφορα αντικείμενα που βρέθηκαν ανάμεσα στα ερείπιά του.

(διαβάστε τη συνέχεια στην επόμενη σελίδα)

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…