Βουδαπέστη: Το Παρίσι της Ανατολής

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου

Η Bουδαπέστη, συχνά αποκαλείται ως το Παρίσι της ανατολής και αυτό γιατί είναι μια πόλη με πολλά αξιοθέατα, μια πόλη ρομαντική, με πολλά όμορφα μνημεία και πλούσια φυσική ομορφιά. Αξίζει να την περπατήσετε, να διασχίσετε τις γέφυρες και να νιώστε τη μαγεία του Δούναβη. Εμείς θα σας παρουσιάσουμε τα δέκα πιο σημαντικά αξιοθέατα.

Ιστορικά χαρακτηριστικά

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, Βουδαπέστη, δημιουργήθηκε από την συνένωση των ξεχωριστών ιστορικών πόλεων Buda, Pest και Obuda το 1873. Ενώ η περιοχή κατοικήθηκε από πολύ νωρίς, πρόσφατα άρχισε η επέκταση της πόλης σε μία αληθινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Αξίζει ωστόσο να αναφέρουμε πως ελάχιστες μεσαιωνικές και αναγεννησιακές εκκλησίες σώζονται στη Βουδαπέστη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Τούρκοι, κατά τη διάρκεια των 150 ετών που κατείχαν την πόλη, μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά, τα οποία κατόπιν καταστράφηκαν από τις επιθέσεις των χριστιανών στη Βούδα και την Πέστη. Η ανακατασκευή των παλαιών εκκλησιών και η ανέγερση νέων ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα, γι’ αυτό και κυριαρχούν το μπαρόκ και ο νεοκλασικός ρυθμός.

1. Το κάστρο της Βούδας

Το κάστρο της Βούδας, διαθέτει πλήθος αξιοθεάτων, μεταξύ αυτών, εστιατόρια, καφετέριες. Όλη η περιοχή του κάστρου είναι ανάμεσα στα πιο γνωστά και πιο επισκέψιμα αξιοθέατα της Βουδαπέστης. Αξίζει να δείτε το βασιλικό παλάτι, εκεί όπου πολλές μάχες και πόλεμοι έλαβαν χώρα τον 13ο αιώνα, για αυτό και αποτελεί το σύμβολο της Ουγγαρίας.

2. Εκκλησία του Αγίου Matthias

Είναι η πιο γνωστή καθολική εκκλησία στη Βουδαπέστη. Ρωμανικά και γοτθικά στοιχεία σώζονται ακόμα σ’ αυτή την εκκλησία όπου στέφονταν οι Ούγγροι βασιλείς. Η νεογοτθική Αγία Τράπεζα είναι του 19ου αιώνα.

3. Η γέφυρα Chain

Με φόντο το κάστρο της Βούδας, η πρώτη γέφυρα της πόλης, αποτελεί πλέον μνημείο που προσελκύει πολλούς επισκέπτες. Η γέφυρα φτιάχτηκε το 1839-1849 και όπως οι περισσότερες γέφυρες του Δούναβη καταστράφηκε στον παγκόσμιο πόλεμο και ξαναφτιάχτηκε το 1949.

Βουδαπέστη: Το Παρίσι της Ανατολής

4. Κοινοβούλιο

Το Κοινοβούλιο είναι το μεγαλύτερο κτίριο της χώρας. Έχει μήκος 268 μέτρα, ύψος 96 μέτρα και αποτελείται από 691 αίθουσες. Στην αίθουσα της Εθνοσυνέλευσης συνεδριάζει σήμερα η Εθνοσυνέλευση και είναι διακοσμημένη με διάφορους πίνακες μεταξύ των οποίων η “Κατάκτηση των Μαγυάρων” του Μίχαλι Μουνκάτσι.

5. Η βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα εκκλησιαστικά κτίρια της Ουγγαρίας και ασφαλώς ένα από τα βασικά αξιοθέατα για τους τουρίστες. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από τον Άγιο Στέφανο που ίδρυσε το βασίλειο της Ουγγαρίας. Ο ναός μπορεί να φανεί από κάθε σημείο της πόλης.

6. Κρατική Όπερα

Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το 1884. Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης. Ήταν το έργο ζωής του μεγάλου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, όπως ο Στρομπλ και Λοτζ. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα η Όπερα έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους διασημότερους συνθέτες, όπως οι Έρκελ, Γκούσταβ Μάλερ και Ότο Κλέμπερερ. Το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.

7. Το νησί της Μαργαρίτας

Το νησί της Μαργαρίτας έχει μήκος 3χλμ και πλάτος 500 μέτρα και αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή μέρη αναψυχής των κατοίκων της Βουδαπέστης. Δημιουργήθηκε από πολλές ξέρες οι οποίες ενώθηκαν με την πάροδο του χρόνου, ενώ ήταν ήδη κατοικημένο από την ρωμαϊκή εποχή. Σήμερα, είναι ένα μέρος γεμάτο δέντρα, πανέμορφα λουλούδια, αγάλματα, σιντριβάνια και φυσική ομορφιά.

Βουδαπέστη: Το Παρίσι της Ανατολής

8. Gellért Hill και Citadel

Ο λόφος Gellert είναι το πιο δημοφιλές μέρος για εκδρομή αφού βρίσκεται λίγο έξω από την πόλη. Το κάστρο λειτουργούσε ως φρούριο, χτισμένο το 1854 από τους Αψβούργους αυτοκράτορες. Εάν το επισκεφτείτε, μπορείτε να απολαύστε την πανοραμική θέα σε όλη την πόλη, να δείτε το άγαλμα της ελευθερίας, την εκκλησία Gellért Cliff Church και το άγαλμα του ομώνυμου επισκόπου.

9. Ιστορικό μουσείο – Castle Museum

Πρόκειται για την κύρια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων της Βουδαπέστης, η οποία απεικονίζει την εξέλιξη κτιρίων από τη Ρωμαϊκή εποχή έως το 13ο αιώνα. Οι επισκέπτες μπορούν να δουν μέρος από βασιλικά παλάτια του μεσαίωνα που βρίσκονταν στην περιοχή Buda. Επίσης μπορεί κανείς να θαυμάσει καθημερινά αντικείμενα, γοτθικά αγάλματα βασιλικών παλατιών κ.τ.λ.

10. Μουσείο σύγχρονης τέχνης – Ρalace of Arts

Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε μοντέρνα εκθέματα από τη συλλογή έργων τέχνης των συζύγων Peter και Irene Ludwig. Το μουσείο δίνει την προσοχή του στην τελευταία πενταετία μοντέρνας τέχνης γενικά, και ειδικότερα στην τελευταία δεκαετία Ουγγρικής μοντέρνας τέχνης.

Συντάκτης: Ρουμπίνα Στεφάτου,

Influence:

Η Ρουμπίνα Στεφάτου είναι υποψήφια διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, ασχολείται με την εκπαίδευση κάνοντας ιδιαίτερα μαθήματα ιστορίας…