Βουδαπέστη, το αρχιτεκτονικό διαμάντι της Ευρώπης

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ιτάνι

Διχοτομημένη από τον ιστορικό Δούναβη, η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας αποτελεί πόλο έλξης για τους δυνητικούς και μη ταξιδιώτες όλο το χρόνο. Πλουσιοπάροχα φωταγωγημένη και με μεγαλεπήβολους εορταστικούς στολισμούς, η παραδουνάβια πρωτεύουσα συνδυάζει την ικανοποίηση της αναψυχής και την έκθεσή μας σε ένα αρχιτεκτονικό μεγαλείο.

Περιπλανώμενος στα στενά της Βουδαπέστης, πιάνεις τον εαυτό σου να χαζεύει τριγύρω φαραωνικά κτίρια, αναρωτώμενος τι θα μπορούσαν να στεγάζουν. Είναι μουσεία, πινακοθήκες, ίσως μέγαρα κάποιας περασμένης δυναστείας; Δεν μιλάω φυσικά για τα ορόσημα της πόλης, όπως το Κάστρο της Βούδας ή το Κτίριο του Ουγγρικού Κοινοβουλίου. Αναφέρομαι στο πρώτο κτίριο που θα δεις μόλις στρίψεις στην οδό Αντράσι και στα συμπλέγματα που απαρτίζουν την πλατεία Βουρουσμάρτι.

Ξέρεις τι είναι, λοιπόν, αυτά; Είναι σπίτια! Σπίτια σαν το δικό σου, το δικό μου. Σπίτια που μένουν οικογένειες, ελεύθεροι, χωρισμένοι. Και το μεσαιωνικό τους αυτό στήσιμο είναι τόσο συνηθισμένο, όσο είναι και οι πράσινες και πορτοκαλί τέντες στις πολυκατοικίες της Αθήνας. Οι Ούγγροι φημίζονται για την Νεογοτθική τους αρχιτεκτονική και όλη η πόλη μοιάζει σαν να έχει ξεπηδήσει από παραμύθι της Ντίσνευ. Όπου βρεθείς και όπου σταθείς βλέπεις πύργους, αψιδωτές πύλες, ψηφιδωτά παράθυρα και επάλξεις. Μικρά παλάτια σε όλες τις γειτονιές.

Ξεκινάς να περπατάς την οδό Βάτσι και χαζεύεις. Βλέπεις πέτρινα κτίσματα που σου θυμίζουν τον Μεσαίωνα. Μπαίνεις σε ένα από αυτά γιατί σου χαμογέλασε ένας κυριούλης απέξω και συνειδητοποιείς ότι είναι εστιατόριο. Βλέπεις κόσμο να γελάει, να τρώει και να πίνει. Και κάπως έτσι καταλήγεις να τρως μεσημεριανό σε ένα υπόγειο με βιτρό παράθυρα, σαν σε σύρραξη καρδιναλίων στον Βατικανό.

Φεύγοντας από την Πέστη, μετά το φαγητό, περνάς με το μετρό απέναντι στην Βούδα. Αν δεν χαθείς σε μια από τις 9 γραμμές που έχει. Και έτσι όπως περπατάς για να χωνέψεις συναντάς ένα παλάτι στην μέση του δρόμου. Απορείς, ψάχνεις δεξιά αριστερά καμιά ταμπέλα να δεις ποιος βασιλιάς έμενε εκεί τον 19ο αιώνα. Και αφού απηύδησες, ανοίγεις δεδομένα, το γκουγκλάρεις και τι να δεις; Είναι ιαματικά λουτρά. Όχι από αυτά που σου λέγαν οι φίλοι και οι γνωστοί «πήγαινε και δεν θα χάσεις, έχει 9,8 βαθμολογία στο Foursquare». Όοοοχι!! Από αυτά που δεν είναι και τόσο γνωστά και δεν σου πρότεινε κανείς να πας γιατί το απλικέισον το δίνει στο 7,4.

Με άλλα λόγια, σαν βγεις στον πηγαιμό για Βουδαπέστη, μην αρκεστείς μονάχα στα must των ταξιδιωτικών! Περιπλανήσου στους δρόμους της πόλης χωρίς GPS και ας χαθείς. Κάθε λάθος στροφή θα σε φέρνει αντιμέτωπο με ένα διαφορετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα και θα σε ταξιδεύει πάλι πίσω στα χρόνια που ευχόσουν να γίνεις πριγκίπισσα όταν μεγαλώσεις.

Συντάκτης: Αλεξάνδρα Ιτάνι,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.