Εθελοντικά προγράμματα για το εξωτερικό

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη

Την ευκαιρία να δούμε τον κόσμο, να βιώσουμε έντονες εμπειρίες και να προσφέρουμε τη βοήθειά μας σε σημαντικές πρωτοβουλίες, μας δίνουν διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις. Προγράμματα που αποστέλλουν εθελοντές στο εξωτερικό με ελάχιστα ή και καθόλου έξοδα.

Αρκτούρος

Η οργάνωση: Ο Αρκτούρος είναι μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1992, με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος.

Το πρόγραμμα: Ο Αρκτούρος δίνει την ευκαιρία σε νέους από 18 έως 25 ετών να δουλέψουν εθελοντικά για μικρά ή μεγάλα διαστήματα στο εξωτερικό. Η οργάνωση από την ίδρυσή της έχει φιλοξενήσει εθελοντές από Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Γερμανία και Ρουμανία. Αντιστοίχως ο Αρκτούρος φροντίζει για τη φιλοξενία των Ελλήνων εθελοντών που επιθυμούν να προσφέρουν ανάλογη δράση σε κάποια ξένη χώρα. Δεν υπάρχουν έξοδα συμμετοχής, ενώ τα έξοδα ταξιδιού, ασφάλισης, διατροφής, διαμονής καθώς και ένα μικρό επίδομα καλύπτονται από την επιδότηση του προγράμματος «ΝΕΟΛΑΙΑ».

http://www.arcturos.gr/gr/

Fair Trade

Η οργάνωση: H Fair Trade Hellas είναι μια Ελληνική Μη Κυβερνητική Οργάνωση που στοχεύει στην καταπολέμηση της φτώχειας σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της είναι η προώθηση της ηθικής και υπεύθυνης κατανάλωσης στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα: Από το 2006 η Fair Trade Hellas υποδέχεται στην Ελλάδα ξένους εθελοντές από όλον τον κόσμο και αποστέλλει αντιστοίχως Έλληνες στο εξωτερικό για εθελοντικά προγράμματα μεγάλης χρονικής διάρκειας (2-12 μήνες). Μέσα σε 4 χρόνια, 14 νέες και νέοι από την Ελλάδα έχουν συμμετάσχει σε εθελοντικά προγράμματα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πολωνία, την Λιθουανία αλλά και στο Περού και τη Βενεζουέλα. Καλύπτονται όλα τα έξοδα που αφορούν τη διαμονή, τη διατροφή και τη μετακίνηση ενώ επίσης παρέχονται μαθήματα για την εκμάθηση της γλώσσας της χώρας στην οποία πραγματοποιείται το πρόγραμμα.

http://www.fairtrade.gr/

Γιατροί Χωρίς Σύνορα

Η οργάνωση: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική, ανθρωπιστική οργάνωση που στόχο έχει την παροχή ιατρικής βοήθειας οπουδήποτε υπάρχει ανάγκη χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, πολιτική ή άλλη διάκριση.

Το πρόγραμμα: Οι Γιατρό χωρίς σύνορα δέχονται ανθρώπους συγκεκριμένων ειδικοτήτων στις αποστολές τους στο εξωτερικό (γιατροί, νοσηλευτές, μαίες, ειδικοί ψυχικής υγείας, τεχνικοί Ιατρ. Εργαστηρίων, μικροβιολόγοι, χειρουργοί, αναισθησιολόγοι, τεχνικοί, οικονομικοί διαχειριστές και ειδικοί στην εξυγίανση νερού). Καλύπτονται τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον τόπο της αποστολής και διαβίωσης στον τόπο αποστολής(στέγη, διατροφή, μετακίνηση). Παρέχεται ασφάλεια σε περίπτωση ατυχήματος και οι βασικές αποζημιώσεις κυμαίνονται από 700 έως 1477 ευρώ το μήνα. Απαραίτητες προϋποθέσεις είναι 12μηνη τουλάχιστον διαθεσιμότητα παραμονής στον τόπο της αποστολής και πολύ καλή γνώση αγγλικών και γαλλικών ή/και αραβικών

http://www.msf.gr/

ΕΛΙΞ-Προγράμματα εθελοντικής εργασίας για το περιβάλλον

Η οργάνωση: Η ΕΛΙΞ ιδρύθηκε το 1987 και στόχος της είναι η ευρύτερη προώθηση της εθελοντικής προσφοράς.

Το πρόγραμμα: Η ΕΛΙΞ πραγματοποιεί προγράμματα εθελοντικής εργασίας (workcamps), μικρής, μέσης και μεγάλης διάρκειας στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αντικείμενο τους είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η προώθηση του πολιτισμού και η κοινωνική προσφορά. Προϋπόθεση είναι η δυνατότητα επικοινωνίας στα αγγλικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι μαζί με την αίτησή πρέπει να καταβληθεί ένα ποσό συμμετοχής, που διαφοροποιείται ανάλογα με το πρόγραμμα ενώ οι ταξιδιωτικές δαπάνες καλύπτονται από τους εθελοντές. Η οργάνωση παρέχει διαμονή, διατροφή και ασφάλιση σε περίπτωση ατυχήματος. Τα προγράμματα απευθύνονται σε άτομα άνω των 18 ετών, ενώ οργανώνονται ειδικά προγράμματα για εφήβους, οικογένειες, συνταξιούχους ή άτομα με ειδικές ανάγκες.

http://www.elix.org.gr/

Γιατροί του κόσμου

Η οργάνωση: Οι Γιατροί του Κόσμου είναι μία Μη Κυβερνητική, ανεξάρτητη, ανθρωπιστική διεθνής οργάνωση που στόχος της είναι η απάλυσνη του ανθρώπινου πόνου και της δυστυχίας.

Το πρόγραμμα: Οι Γιατροί του Κόσμου, στις αποστολές που διοργανώνουν στο εξωτερικό, βασίζονται σε μεγάλο ποσοστό στην προσφορά των εθελοντών τους. Τα προγράμματα στα οποία συμμετέχουν οι εθελοντές στο εξωτερικό διαχωρίζονται σε: α) αντιμετώπιση ανθρωπιστικών κρίσεων, οι οποίες έχουν σοβαρές συνέπειες στην υγεία των πληθυσμών, β) σε επείγουσες καταστάσεις, όπως φυσικές καταστροφές και πολέμους, γ) προγράμματα ανοικοδόμησης των συστημάτων υγείας χωρών μετά από επείγουσα κρίση και δ) μακροπρόθεσμα, αναπτυξιακά προγράμματα. Κυρίως ζητούνται γιατροί (χειρουργοί αναισθησιολόγοι), νοσηλευτές, τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων, διοικητικοί/ οικονομικοί διαχειριστές και μηχανικοί. Η οργάνωση καλύπτει τα έξοδα μετακίνησης προς και από τον τόπο της αποστολής και διαβίωσης στον τόπο αποστολής (στέγη, διατροφή). Δίνεται ασφάλεια όπως και ένα μηνιαίο επίδομα με σκοπό να καλύψει τα προσωπικά έξοδα του εθελοντή όσο διαρκεί η αποστολή.

http://www.mdmgreece.gr/

Συντάκτης: Κατερίνα Βαϊμάκη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.