Βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη: Όλες οι εκθέσεις που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το διάστημα!

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια

Η Εθνική Πινακοθήκη- Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου αποτελεί ένα από τα πολιτισμικά σημεία αναφοράς της χώρας μας, εδώ και περίπου 122 χρόνια, αφού η επίσημη λειτουργία της τοποθετείται στα 1900. Από τότε έως και σήμερα η Εθνική Πινακοθήκη φιλοξενεί σημαντικά έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών.

Λίγα λόγια για την ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης

Η ιστορία της Εθνικής Πινακοθήκης ξεκινά 64 χρόνια πριν την επίσημη λειτουργία της, το 1836, όταν ο Βαυαρός αρχιτέκτονας Leovon Klenze μέσα από μελέτη του φιλοδοξούσε τη δημιουργία ενός Μεγάρου Τεχνών, που θα στέγαζε το Σχολείο των Τεχνών, αρχαιολογικές συλλογές αλλά και μια Πινακοθήκη. Ο πρώτος πυρήνας της Πινακοθήκης με 117 έργα Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών δημιουργήθηκε στο Πολυτεχνείο το 1878. Το 1896 ο νομικός και φιλότεχνος Αλέξανδρος Σούτσος άφησε με διαθήκη τη συλλογή του και την περιουσία του στο κράτος, με σκοπό να δημιουργηθεί ένα «Μουσείο Καλών Τεχνών».

Τι θα δείτε αν θέλετε να επισκεφθείτε την Εθνική Πινακοθήκη:

Βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη: Όλες οι εκθέσεις που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το διάστημα!

Έως 28.02.2023 στο Κεντρικό Κτίριο

Έκθεση «Κωνσταντίνος Παρθένης (1878-1967), Η ιδανική Ελλάδα της ζωγραφικής του» Μια ολοκληρωμένη αναδρομική έκθεση για έναν από τους σημαντικότατους  καλλιτέχνες της νεοελληνικής τέχνης, με σκοπό να τιμηθεί και να φωτισθεί η σύνθετη και βαθιά ελληνική δημιουργία του. Η τέχνη του Κωνσταντίνου Παρθένη έχει στοιχεία μοντερνισμού με αναφορές στην αρχαιότητα και την βυζαντινή τέχνη.

Βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη: Όλες οι εκθέσεις που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το διάστημα!

Έως 31.12.2022 στο μεσοπάτωμα του Κεντρικού Κτιρίου- Έκθεση Χαρακτικής Ζαχαρία Αρβανίτη: Μεγαλογραφίες των αγωνιστών του ’21.

Η έκθεση περιλαμβάνει 20 χαρακτικά, που απεικονίζουν υπερμεγέθη πορτρέτα των κυριότερων πρωταγωνιστών του ’21. Το σχέδιο του Ζαχαρία Αρβανίτη είναι χαρακτηρίζεται διεισδυτικό, με δραματικό σκιοφωτισμό που εκφράζει τον χαρακτήρα των προσώπων, την ψυχή τους και την αγωνία τους.


Διαβάστε επίσης: Μουσεία της Αθήνας που πρέπει να επισκεφθείς


Βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη: Όλες οι εκθέσεις που μπορούμε να απολαύσουμε αυτό το διάστημα!

Έως 31.12.2022 στο Κεντρικό Κτίριο- Έκθεση βιβλίου Καρλ Κρατσάϊζεν: Η Αγιογραφία του Αγώνα.

Μια μνημειακή έκδοση ενός βιβλίου, με τα πρωτότυπα σχέδια,  που είναι αφιερωμένη στις μορφές των ηρώων που αγωνίστηκαν για την ελευθερία του ελληνικού κράτους. Ο Βαυαρός Κρατσάϊζεν  αποτύπωσε τις μορφές το 1826 και επιστρέφοντας στο Μόναχο το 1827, μετέφερε σε λιθογραφίες τα σχέδιά του και τα διέδωσε στην Ευρώπη.

Έως 28.03.2023 στο Κεντρικό Κτίριο- Έκθεση «Αναζητώντας την Αθανασία- Η Τέχνη του Πορτραίτου στις συλλογές του Λούβρου»

Μια επιβλητική έκθεση που καλύπτει 3.000 χρόνια ιστορίας. Ξεκινά από την αρχαιότητα της Μέσης Ανατολής και συνεχίζει στην ελληνορωμαϊκή περίοδο, την ελληνιστική, στα νεκρικά προσωπεία του Φαγιούμ, στον Χριστιανισμό, την Αναγέννηση, τον Διαφωτισμό και φτάνει μέχρι τα χρονικά όρια των συλλογών του μουσείου του Λούβρου με χαρακτηριστικά έργα των Ένγκρ και του Ντελακρουά. Η Τέχνη της έκθεσης περιλαμβάνει όλες τιε κοινωνικές κατηγορίες και πολλούς καλλιτέχνες,  όπως Ρέμπραντ, Μποτιτσέλι, Βερονέζε, Γκόγια κ.α. Η παρουσίαση των έργων γίνεται γραμμικά.


Διαβάστε επίσης: Γιατί είναι σημαντικό να επισκεπτόμαστε μουσεία


Στην μόνιμη έκθεση της Εθνικής Πινακοθήκης

θα βρείτε έργα της Μεταβυζαντινής τέχνης και της Κρητικής Σχολής, του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, της Επτανησιακής Σχολής, Ζωγραφική του ελεύθερου ελληνικού κράτους στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα, της Αστικής τάξης (1862-1900), Μοντερνισμός και Παράδοση, Ευρωπαϊκής ζωγραφικής, Ελληνική Χαρακτική του Μεσοπολέμου καθώς και Σύγχρονη ελληνική Χαρακτική.

Η βόλτα στην Εθνική Πινακοθήκη, λοιπόν, είναι μια πολύ καλή επιλογή για μικρούς και μεγάλους! Κι αυτό, γιατί μας φέρνει σε επαφή με την ιστορία κι τις ρίζες μας μέσω μιας άλλης οπτικής, αλλά και γιατί μας φέρνει σε επαφή με την τέχνη γενικότερα, δίνοντάς μας την δυνατότητα να δούμε από κοντά έργα Ελλήνων και ξένων λαμπρών καλλιτεχνών, που ίσως να μην μπορούσαμε να δούμε σε άλλη περίπτωση.

  • Η είσοδος του μουσείου βρίσκεται στη Βασ. Κωνσταντίνου 50, 116 34, Αθήνα. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε και την Εθνική Γλυπτοθήκη Στο ¨Άλσος Στρατού, 115 25, Γουδή αλλά και τα παραρτήματα της Εθνικής Πινακοθήκης:
  • Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτη
  • Εθνική Πινακοθήκη- Παράρτημα Κέρκυρας
  • Εθνική Πινακοθήκη- Παράρτημα Ναυπλίου
  • Μουσείο Καπράλου- Αίγινα.

Πηγή

Συντάκτης: Βασιλική Γραμματσούλια,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.