Βοηθώντας τους άστεγους

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Είναι δύσκολο να βλέπουμε άστεγους ανθρώπους στον δρόμο. Ενδεχομένως, να θέλουμε πραγματικά να βοηθήσουμε, αλλά να μην ξέρουμε από πού να αρχίσουμε. Όταν ένας επαίτης ή ένας ξένος ζητά οικονομική βοήθεια, είναι σημαντικό να εκτιμήσουμε την κατάσταση και να ενεργήσουμε προσεκτικά. Μελετήστε τις ακόλουθες κατευθυντήριες γραμμές, ώστε να αλλάξετε πραγματικά τις ζωές εκείνων που έχουν ανάγκη.

Μην δίνετε ποτέ μετρητά

Τα καλοπροαίρετα δώρα σε μετρητά χρησιμοποιούνται συνήθως για ναρκωτικά και για αλκοόλ. Ακόμη και αν η ιστορία ενός επαίτη είναι αληθινή, μπορεί να μην σας λέει όλη την αλήθεια.

Εάν ένα άτομο πεινάει, αγοράστε ένα σάντουιτς και ένα αφέψημα. Εάν έχει ανάγκη από καταφύγιο, απευθυνθείτε σε οργανισμούς που μπορούν να βοηθήσουν.

Μιλήστε με σεβασμό

Η αντιμετώπιση ενός ξένου με σεβασμό και ευγένεια και η συζήτηση μαζί του με φιλικό τρόπο συμβάλλει στην αποκατάσταση της υπερηφάνειας και της αξιοπρέπειας. Για κάποιον που αγωνίζεται με την απομόνωση, την κατάθλιψη ή την παράνοια η θετική αλληλεπίδραση μπορεί να παράσχει μια πολυπόθητη στιγμή γαλήνης.

Μοιραστείτε την αγάπη

Αντί να δώσετε χρήματα σε κάποιον, προσφέρετε κάτι πολύ πιο ισχυρό. Το δώρο της άνευ όρων αγάπης. Ενεργώντας ως ένα ζωντανό παράδειγμα αγάπης σε κάθε αλληλεπίδραση, δείξτε ότι η καρδιά σας είναι ανοιχτή σε όσους έχουν ανάγκη.

Προσφέρετε πραγματική βοήθεια

Όπως λέει και η παροιμία, είναι καλύτερα να διδάξετε σε έναν άνθρωπο να ψαρεύει παρά να του δώσετε ένα ψάρι. Πραγματική αλλαγή σημαίνει ότι βοηθάτε τους ανθρώπους να σταθούν ξανά στα πόδια τους, να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση και να αναπτύξουν δεξιότητες. Τοπικά προγράμματα έχουν σχεδιαστεί ειδικά για τέτοιες περιπτώσεις.

Γίνετε εθελοντής σε έναν οργανισμό

Αναζητήστε οργανώσεις στην περιοχή σας που βοηθούν τους άστεγους. Αυτές είναι συνήθως οι ομάδες υπεράσπισης ή οργανισμοί που επικεντρώνονται στην εξεύρεση σπιτιών και θέσεων εργασίας. Παράλληλα, μπορείτε να γίνετε εθελοντής σίτισης. Τα συσσίτια επικεντρώνονται στην επίλυση ενός από τα μεγαλύτερα βραχυπρόθεσμα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άστεγοι: το ζήτημα της επιβίωσης.

Συντάκτης: Σάννα Νάνου, Φιλόλογος και Επιμελήτρια – Διορθώτρια Κειμένων

Influence:

Η Σάννα Νάνου γεννήθηκε στην Κοζάνη το 1983. Σπούδασε στο Τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης…