Βοηθάει να παρακολουθεί κάποιος ακουστικά προγράμματα; (podcasts)

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η τεχνολογία χαρακτηρίζεται από την ανθρώπινη περιέργεια η οποία δεν ξεδιψάει ποτέ και διαρκώς αγωνίζεται και προσπαθεί για την εύρεση καλύτερων τρόπων μεταφοράς της γνώσης και της προστασίας της ξεχωριστής μας ατομικότητας. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι και το podcast. Πόσο μπορεί να βοηθήσει κάποιον η ακουστική παρακολούθηση ενός προγράμματος;

Τι είναι το podcast;

Το podcast είναι μια υπηρεσία διαθέσιμη σε χρήστες, η οποία τους επιτρέπει να ακούσουν  ακουστικές εκπομπές όποτε το ζητήσουν, τις οποίες ο παραγωγός τους έχει γράψει και ανεβάσει στο Ίντερνετ. Η χρησιμότητά του έγκειται στο γεγονός πως έχει μεγαλύτερη διάρκεια στο χρόνο σε σχέση με το ραδιόφωνο και πως είναι περισσότερο οικονομικό, αφού δεν απαιτεί έναν ακριβό εξοπλισμό. Τα podcasts μοιάζουν με ιστολόγια και δημοσιεύονται με τη μορφή σειριακών εκπομπών.  

Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από τις συνεχόμενες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε, αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας, αλλά και ψυχαγωγούμαστε. Σίγουρα τα podcasts δίνουν μία εναλλακτική μορφή μάθησης και ενισχύουν την πρόσβαση όλο και περισσότερων ηλικιακών ομάδων στη γνώση. Για αυτό και η μουσειακή εκπαίδευση τα έχει εντάξει στο πρόγραμμά της, με σκοπό την πρόκληση ενδιαφέροντος από νεότερους ανθρώπους.

Πώς θα μπορούσε να αξιοποιηθεί το podcast στην εκπαίδευση;

Τα podcasts έχουν αξιοποιηθεί ιδιαίτερα με τη μουσειακή εκπαίδευση. Η ακουστική και οπτικοακουστική μορφή τους, διευκολύνει με αυτό τον τρόπο τις διάφορες εναλλακτικές μορφές μάθησης. Η προσφορά του podcast στη μάθηση θα μπορούσε να είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή:

  • θα δώσει σε περισσότερους ανθρώπους το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση και τον πλουραλισμό απόψεων
  • θα δώσει το έναυσμα σε περισσότερους πολίτες να έρθουν κοντά στον πολιτισμό
  • θα διευρύνει πολλά πεδία γνώσεων με περισσότερες πληροφορίες
  • θα διευρύνει το ενδιαφέρον των περισσότερων για τα μουσεία και το περιεχόμενό τους.

Η τεχνολογία πάντοτε καινοτομεί και όταν αξιοποιείται σωστά, μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο και να φέρει πιο κοντά τους ανθρώπους στην πνευματική βελτίωση και τη μαγείας της γνώσης.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…