Βλάστη Κοζάνης, ένας παράδεισος πρασίνου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Με αφορμή το 11ο Earth Festival επισκεφθήκαμε και περιηγηθήκαμε στο χωριό της Βλάστης. Πρόκειται για έναν ορεινό τόπο με υψόμετρο 1.140 σε απόσταση περίπου 50 χιλιομέτρων από την πόλη της Κοζάνης. Βρίσκεται ανάμεσα σε δύο βουνά, το Σινιάτσικο και Mουρίκι και καλύπτεται από καταπράσινες συστάδες δέντρων (οξιές και βελανιδιές), αλλά και από ορεινά λιβάδια.

Οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους εκατό κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα καλοκαίρια βέβαια και σε ειδικές εκδηλώσεις, το χωριό ξαναζωντανεύει υπερβαίνοντας τους 2.000 κατοίκους. Στην τελευταία περίπτωση, όπως και στις Γιορτές της Γης εκτός των μόνιμων κατοίκων πολλοί είναι οι επισκέπτες.

Σε απόσταση επτά χιλιομέτρων βρίσκεται η Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος, όπου το μάτι αγναντεύει τα όρη της μακεδονικής γης. Εκεί ο ηγούμενος της μονής, μας ενημέρωσε πως λειτουργούσε ως προσκύνημα στις αρχές του 15ου αιώνα, ενώ η πηγή με αγίασμα έξω από το μοναστήρι, υποστηρίζεται πως είναι θαυματουργή. Η μονή λειτουργεί από το 2009 και από τότε φιλοξενεί τους δύο ηγούμενους.

Για τη διαμονή σας στη Βλάστη υπάρχουν διάφορα καταλύματα. Ξεχωρίζουν ο ξενώνας Γαλάνου, το κτήμα Γιαννιώτη και τα ξενοδοχεία Γιάννος και Λάμπας. Τα καταλύματα αυτά λειτουργούν όλο το χρόνο και διαθέτουν μεγάλες ανέσεις. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες, ενώ όλα διαθέτουν εστιατόριο, barκαι χώρους για εκδηλώσεις όπως γάμους και συνέδρια.

Στο χωριό της Βλάστης συναντά κανείς τόσο μοναδικά αρχοντικά που σώζονται μέχρι σήμερα όσο και λιτά πετρόχτιστα σπίτια. Στο κέντρο του χωριού θα βρείτε δύο καφέ-μπαρ, δύο ταβέρνες, ένα παραδοσιακό καφενείο και ένα μπακάλικο. Εκεί μπορείτε να απολαύσετε σπιτικά φαγητά, πίτες και κρεατικά. Εξαιρετική κουζίνα έχουν και τα εστιατόρια των ξενοδοχείων. Το χωριό διαθέτει και ζαχαροπλαστείο με το ομώνυμο όνομα. Σημαντικό είναι πως τον τελευταίο χρόνο λειτουργεί βενζινάδικο λίγο έξω από το χωριό κάτι το οποίο διευκολύνει τόσο τους μόνιμους κατοίκους όσο και τους επισκέπτες.

Οι δραστηριότητες που μπορεί να κάνει κανείς στη Βλάστη είναι πολλές όπως προσφέρονται από τη φύση. Εάν είστε επισκέπτης με την καθοδήγηση των αρμόδιων από τον ξενώνα που θα διαμείνετε, μπορείτε να περιηγηθείτε στις ορεινές τοποθεσίες για πεζοπορία, περιβαλλοντικούς περιπάτους ή τους καλοκαιρινούς μήνες για ποδηλασία στο βουνό. Οι διακοπές στη Βλάστη θα λέγαμε πως προορίζονται για όσους ζητούν χαλάρωση απολαμβάνοντας το φυσικό τοπίο της βορείου Ελλάδας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr