Βιβλίο – πρόταση: “Οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας”

Συντάκτης: Νίκος Κομπολάκης

Βιβλίο - πρόταση: «Οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας»Ένα βιβλίο που προβάλλει την ιστορία του πλανήτη μας… από μια διαφορετική οπτική γωνία, ξεκινώντας από την εποχή των Δεινοσαύρων και βλέποντας τις πιο σκοτεινές και ολέθριες σελίδες της. Με τον τίτλο «Οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας», ο Έρικ Τσαλίν μας παρουσιάζει γεγονότα που άλλαξαν την Ιστορία – φυσική, πολιτική και πολιτισμική – του ανθρώπου και του κόσμου γενικότερα.

Μέσα από τις σελίδες ο συγγραφέας, διατρέχει την Ιστορία των τελευταίων 65 εκατομμυρίων χρόνων και δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να θυμηθεί κάποια γνωστά γεγονότα, όπως το τσουνάμι της Ινδονησίας και της Φουκουσίμα, η έκρηξη του Τσερνομπίλ και το χιτλερικό ολοκαύτωμα. Επιπλέον, αφήνει τον αναγνώστη να γνωρίσει και την «άλλη» Ιστορία, δηλαδή γεγονότα που έχουν βουτήξει στην ανθρώπινη λήθη λόγω παλαιότητας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτών είναι ο αφανισμός των δεινοσαύρων, η πανδημία της πανώλης και η Γαλλική τρομοκρατία του Ροβεσπιέρου και μερικά γεγονότα παντελώς άγνωστα στο Δυτικό άνθρωπο π.χ. ο σεισμός στη Σαανσί της Κίνας, ο μεγάλος λιμός της Βεγγάλης και οι μεγάλες πλημμύρες στην Κίνα.

Πρόκειται για ένα βιβλίο με βαριά θεματική, αλλά περιέχει ευχάριστη και ζωντανή γραφή σε αντίθεση με άλλα που θεωρούνται δυσανάγνωστα για τους περισσότερους. Με άλλα λόγια, συμπυκνώνει την παρουσίαση κάθε γεγονότος σε 4-5 σελίδες, καταφέρνει να ενώσει τα αλληλεπιδρώντα γεγονότα μεταξύ τους και προκαλεί τον αναγνώστη να μάθει περισσότερα για την Ιστορία.

Η δομή που ακολουθεί ο Έρικ Τσαλίν στο πόνημα του είναι σχεδιασμένη να δημιουργεί στον αναγνώστη μια δυνατή εικόνα για κάθε γεγονός, που στο τέλος θα μείνει στο θυμικό και θα κεντρίσει τη φαντασία του. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από το να αναπλάθει και να βιώνει το γεγονός… μέσα από την εικόνα! Ο συγγραφέας δεν διστάζει να καταπιαστεί με γεγονότα που προκαλούν ακόμα εντάσεις και δεν έχουν την καθολική αποδοχή από τους ιστοριογράφους και όλους τους λαούς, όπως είναι η γενοκτονία των αρμενίων από το κεμαλικό τουρκικό κράτος και το «Γολοντομόρ» της Ουκρανίας. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση μιλά για το λιμό στη Σταλινική Ουκρανία, που σύμφωνα με τους Ουκρανούς, ο Στάλιν προκάλεσε σκόπιμα για την εξόντωση του πληθυσμού τους.

Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από τη δημιουργία ενός κριτικού σχολιασμού στο δυτικό Άνθρωπο για: τις καταστροφές της φύσης που προκάλεσε (αφανισμός ειδών), τις γενοκτονίες, που έκανε στην επέκτασή του προς τα δυτικά (Αμερικανική Ήπειρο) και τα νότια (Αφρική), την εκμετάλλευση άλλων πληθυσμών (δουλεμπόριο αφρικανικών πληθυσμών, εμπορική ηγεμονία στην Ινδία) και την «εξαφάνιση» της υπόλοιπης παγκόσμιας Ιστορίας και κληρονομιάς του πλανήτη από τις πηγές ιστορικής γνώσης (καταστροφές στην Ασία, πολιτισμική εξαφάνιση των Μάγια).

Βιβλίο - πρόταση: «Οι μεγαλύτερες καταστροφές της Ιστορίας»Το βιβλίο μας δείχνει στο σύνολό του ότι ο ανθρώπινος πολιτισμός αποτελεί μια ευκαιριακή ιστορική στιγμή του πλανήτη μας – μετά την εξαφάνιση των δεινοσαύρων, άρχισαν να αναπτύσσονται και να κυριαρχούν τα μικρόσωμα θηλαστικά – η οποία είναι ευμετάβλητη σε τέτοιο βαθμό που οφείλει να απασχολήσει το σύγχρονο άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα, ο τελευταίος πρέπει να λάβει πιο σοβαρά τη διαχείριση των φυσικών πόρων του πλανήτη για να μην υπάρξουν ξανά πετρελαιοκηλίδες, όπως του EXXON VALDEZ, που προκάλεσαν το θάνατο χιλιάδων ζώων.

Από την ανάλυση των γεγονότων είναι φανερή η απειλή για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Οι περιφερειακοί πόλεμοι, που ηγεμόνευσαν στο δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα τον πλανήτη (εμφύλιος Νιγηρίας, Λιμός στην Αιθιοπία, γενοκτονία της Ρουάντα, σφαγή στη Βοσνία), έχουν πλέον υποχωρήσει και έχουν δώσει τη θέση τους σε μια άλλη απειλή… πιο επικίνδυνη και πιο καθολική! Η υπερθέρμανση του πλανήτη, η εξάντληση των φυσικών πόρων, η γιγάντωση του ανθρώπινου πληθυσμού και η εξαφάνιση της «παρθένας» φύσης οδηγούν σιγά-σιγά τη Γη σε μια οξεία αντίδραση. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα – όπως ο υπερτυφώνας Σάντι πριν από δύο χρόνια και το θανατηφόρο καυτό Ευρωπαϊκό καλοκαίρι του 2003 – αφήνουν ήδη το στίγμα τους στον ανθρώπινο πληθυσμό.

Ολοκληρώνοντας την ανάγνωση του βιβλίου, θα προβληματιστείτε και θα αναρωτηθείτε για το πότε θα έρθει και η δική μας σειρά μετά τους δεινοσαύρους. Μόνο που αυτή τη φορά δε θα οφείλεται σε κάποια σύγκρουση με εξωγήινο βράχο, αλλά στη διαχρονική αυτοκαταστροφική έφεση του ανθρωπίνου γένους.

Συντάκτης: Νίκος Κομπολάκης,

Influence:

Από πολύ μικρή ηλικία, καταπιανόμουν με τη συγγραφή και τη μανιώδη ανάγνωση. Το διάβασμα είναι ένας μόνιμος σύντροφος από τα παιδικά μου χρόνια…