Βιβλία για οικολόγους

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου

Η ανάγκη για την προστασία του πλανήτη αρχίζει δειλά δειλά να γίνεται συνείδηση όλων μας. Για όλους όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την οικολογία και θέλουν να ενημερώνονται για τις δράσεις που μπορούν να αναλάβουν, τα παρακάτω βιβλία είναι ιδανικά

«Η Εξομολόγηση ενός Οικόλογου» – Εκδόσεις Τερζόπουλος

Το βιβλίο «Η Εξομολόγηση ενός Οικολόγου» κυκλοφόρησε στην Ελλάδα την ημέρα της γης (22 Απριλίου). Ο συγγραφέας του Φρεντ Πηρς είναι βρετανός δημοσιογράφος που ασχολείται με την οικολογία. Γι’ αυτό το βιβλίο του συγκέντρωσε υλικό περιοδεύοντας σε όλον τον κόσμο προσπαθώντας να βρει την αρχή από όπου ξεκινούν τα καθημερινά πράγματα που χρησιμοποιούμε ή καταναλώνουμε. Τα ευρήματά του και τα συμπεράσματά του πιθανόν να ανατρέψουν δεδομένα που θεωρούσατε αδιαπραγμάτευτα. Αυτός είναι και ο σκοπός του βιβλίου, να προβληματίσει όσους ενδιαφέρονται πραγματικά για την οικολογία.

«Οικολογία: Έννοιες και εφαρμογές»-Εκδόσεις Μεταίχμιο

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το μέλλον του είδους μας εξαρτάται από το πόσο καλά κατανοούμε τις σχέσεις μεταξύ των οργανισμών και του περιβάλλοντος. Το βιβλίο μάς εισάγει στη συναρπαστική επιστήμη της Οικολογίας. Απευθύνεται σε φοιτητές και εκπαιδευτικούς και έχει στόχο να εμβαθύνει στις οικολογικές γνώσεις. Παρουσιάζει την ιστορική διαδρομή τους, τις προσπάθειες και τα επιστημονικά πειράματα που τις τεκμηρίωσαν, και δείχνει πώς οι αφηρημένες ιδέες και οι γενικές σχέσεις μπορούν να εφαρμοστούν στα οικολογικά προβλήματα.

Στα είκοσι τρία κεφάλαιά του περιγράφονται και αναλύονται όλοι οι τομείς της Οικολογίας –από την επίδραση των οικολογικών παραγόντων στους οργανισμούς και τους πληθυσμούς έως τη δομή και τη λειτουργία των βιοκοινοτήτων και των οικοσυστημάτων–, όπως και η πλανητική οικολογία. Βιβλίο απαραίτητο για τους σπουδαστές της Οικολογίας και των Βιολογικών Επιστημών, καθώς και για τους διδάσκοντες του κλάδου αυτού.

«Βασικός άτλας της οικολογίας» – Εκδόσεις Πατάκη

Οι άτλαντες συνδυάζουν μια πλούσια εικονογράφηση με παραστατικά διαγράμματα και σχήματα με έναν πλούτο πληροφοριών για να εισάγουν τους αναγνώστες στις βασικές έννοιες της οικολογίας και της τεχνολογίας. Τα βιβλία δίνουν ιδιαίτερη σημασία σε θέματα εφαρμοσμένης επιστήμης. Τα γενικά εισαγωγικά κεφάλαια που προηγούνται προσφέρουν μια χρήσιμη σύνοψη των επιστημονικών τομέων κάθε βιβλίου, ενώ τα λεπτομερή ευρετήρια όρων επιτρέπουν στον αναγνώστη να εντοπίσει εύκολα τα θέματα που τον ενδιαφέρουν. Μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, αλλά και όλοι όσοι αναζητούν βιβλία εύχρηστα και με πλούσια εικονογράφηση μπορούν να ανατρέξουν στις σελίδες τους και να αντλήσουν τις πληροφορίες που χρειάζονται.

«Απαντάμε στις ερωτήσεις των παιδιών για την οικολογία» – Εκδόσεις Modern Times

Τι είναι η οικολογία; Πώς ακριβώς επιδρά ο άνθρωπος στο περιβάλλον; Τι εννοούμε όταν αναφερόμαστε στο φαινόμενο του θερμοκηπίου; Πώς μολύνεται η ατμόσφαιρα, το νερό, το έδαφος και τα δάση; Τι είναι η ανακύκλωση; Ποιοι είναι οι φυσικοί πόροι του πλανήτη μας και πώς τους χρησιμοποιούμε; Γιατί κάποια ζώα έχουν εκλείψει και κάποια άλλα βρίσκονται υπό εξαφάνιση; Πώς μπορεί ο καθένας από μας να προστατέψει τη φύση; Πώς θα είναι η Γη στο μέλλον;
Όλες οι πιθανές και οι πιο ευφάνταστες απορίες βρίσκουν τις απαντήσεις τους μέσα σε σύντομα, κατανοητά κείμενα, με χιουμοριστική εικονογράφηση. Το βιβλίο Ρωτάω Μαθαίνω μπορεί να γίνει ένα παιχνίδι γνώσεων για μικρούς και μεγάλους!

«Η πράσινη εγκυκλοπαίδεια» – Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η Γη είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης που φιλοξενεί ζωή. Όταν αναπνέουμε, όταν πίνουμε και όταν τρώμε, χρησιμοποιούμε τους πόρους της. Σήμερα ο αέρας είναι βρόμικος, το νερό μολυσμένο και το έδαφος έχει αδυνατίσει…

Όμως δεν είναι αργά για να αλλάξουμε τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στο περιβάλλον. “Η Πράσινη Εγκυκλοπαίδεια” θα μας μάθει τα πάντα για τον πλανήτη μας.

«Νοιάζομαι για τη γη» – Εκδόσεις Πατάκη

Επιστημονική επιμέλεια: Ντέιβιντ Ρότσιλντ

Με θέμα τη φύση, τα ζώα και τα φυτά ανά τον πλανήτη, και πώς αυτά επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές, με ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό αλλά και με χρήσιμες, πρακτικές συμβουλές για την προστασία του περιβάλλοντος, το βιβλίο «Νοιάζομαι για τη γη», αποτελεί μία οικογενειακή εγκυκλοπαίδεια οικολογίας!

«Heat: πώς να σώσουμε τον πλανήτη μας από το φαινόμενο του θερμοκηπίου»- Εκδόσεις Ψυχογιός (Κυκλοφορεί και σε eBook)

Η αλλαγή του κλίματος δεν αποτελεί επιστημονική φαντασία. Είναι πλέον γεγονός! Γνωρίζουμε ότι θα μπορούσε, εάν επαληθευτούν οι χειρότερες προβλέψεις, να καταστρέψει τις συνθήκες που επιτρέπουν τη διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Το μόνο ερώτημα που έχει σημασία είναι το εξής: μπορεί να σταματήσει;

Ο Τζορτζ Μόνμπιοτ δείχνει ότι μπορεί, αρκεί να δράσουμε με αποφασιστικότητα Τώρα. Συνδυάζοντας τις μοναδικές γνώσεις του στην περιβαλλοντική επιστήμη, προτείνει τρόπους για να μεταμορφώσουμε τα σπίτια μας και τα συστήματα παραγωγής ενέργειας και μεταφορών. Υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο εάν, παράλληλα με ένα πρόγραμμα δράσης που καμιά κυβέρνηση δεν είναι ακόμα έτοιμη να αναλάβει, εμείς οι ίδιοι πάψουμε να είμαστε μέρος του προβλήματος. Αποκαλύπτει τους φορείς που προσπαθούν να εμποδίσουν τη δράση μας και μας θέτει προ των ευθυνών μας.

Εμπνευσμένο, αυθεντικό, εκρηκτικό και γεμάτο ενέργεια, το βιβλίο αυτό μπορεί να αλλάξει τον κόσμο μας. Θυμηθείτε: τα θύματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη δεν είναι πλέον αφηρημένες έννοιες. Ανάμεσά τους είναι τα παιδιά μας!

«10 λεπτά για τον πλανήτη» – Εκδόσεις Κριτική

Η γνωστή γαλλίδα δημοσιογράφος και ακτιβίστρια Anne Tardy, μέσα από το βιβλίο της, 10 λεπτά για τον πλανήτη, προτείνει απλές, καθημερινές οικολογικές πρακτικές και όχι μόνο.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι και στη δουλειά, η ανακύκλωση, η διαχείριση των απορριμμάτων και ο οικολογικός καθαρισμός του νοικοκυριού μας, τα οικολογικά καλλυντικά, τα βιολογικά τρόφιμα και πολλά άλλα, αποτελούν κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Σε συνδυασμό μάλιστα με έξυπνα ecotips, όπως η βελτίωση της γεύσης του νερού (από το χλώριο) και πολλές άλλες χρήσιμες και άγνωστες πληροφορίες, για οικολογική δράση και ποιοτική ζωή, το «10 λεπτά για τον πλανήτη» αποτελούν ένα σημαντικό εγχειρίδιο για κάθε οικογένεια.

«365 ΚΙΝΗΣΕΙΣ για να σώσουμε τον πλανήτη»Εκδόσεις Κέρκυρα

365 φωτογραφίες, με απίθανες εικόνες από όλες τις πλευρές της φύσης, που η κάθε μία συνοδεύεται και από μια καθημερινή οικολογική πράξη, εκτίθενται στο λεύκωμα του φωτογράφου Φιλίπ Μπουρσεγιέ. Η παρουσίαση μελετών και ντοκουμέντων σε συνδυασμό με τις προτάσεις προστασίας και τις εκπληκτικές φωτογραφίες, αποτελούν έναν «οδηγό» για τη σωτηρία του πλανήτη

«ΣΥΓΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ για το βιολογικό περιβόλι» Εκδόσεις Ψυχαλου

Συγγραφέας Luise Riotte

Ένα βιβλίο που θα σας «μυήσει» σε μυστικά και μεθόδους για να δημιουργήσετε το δικό σας βιολογικό περιβόλι. Θα μάθετε την τεχνική της συγκαλλιέργειας και μέσα από παραδοσιακές πρακτικές θα αποκτήσετε φυτά που απωθούν τις ασθένειες. Μία πρόταση για την προστασία της υγείας σας, αλλά και του περιβάλλοντος.

Συντάκτης: Βάλια Αλεξοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr