Βιβλία-αντίδοτα στην κακή διάθεση

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου

Είστε χωρίς συντροφιά, δύσθυμοι και βαριεστημένοι; Το καλύτερο αντίδοτο είναι ένα βιβλίο, που με το κατάλληλο περιεχόμενο θα τονώσει την πεσμένη διάθεσή σας και θα σας φτιάξει το κέφι.

Τα βιβλία προσφέρουν, εκτός από γνώση, καλή συντροφιά. Όταν νιώθουμε μοναξιά, είμαστε κακοδιάθετοι ή ακόμη βαριόμαστε και δεν ξέρουμε τι άλλο να κάνουμε μέσα στην ημέρα, τότε η λύση είναι η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Ιδού μια μικρή λίστα με προτάσεις.

1. «Όσοι αγαπιούνται» της Victoria Hislop

Αθήνα, 1941. Στην κατοχική Ελλάδα, η δεκαπεντάχρονη Θέμις βλέπει την οικογένειά της να ταλανίζεται από βαθιές πολιτικές διαφορές. Και το χάσμα ανάμεσα σε αυτούς που αγαπά βαθαίνει, όσο η χώρα βυθίζεται στην ανέχεια. Καθώς η δυστυχία μεγαλώνει γύρω της και φίλοι της χάνονται από την πείνα, η Θέμις μπαίνει στην Αντίσταση.

Στον Εμφύλιο που ακολουθεί μετά την Απελευθέρωση, η Θέμις θα ενταχθεί στον Δημοκρατικό Στρατό, όπου θα βιώσει τον έρωτα, το μίσος και τον παραλογισμό του πολέμου. Ύστερα, θα έρθει η εξορία, στη Μακρόνησο και στο Τρίκερι. Μια άλλη κρατούμενη θα σταθεί στο πλευρό της στις κακουχίες και οι ζωές τους θα δεθούν με τρόπο απρόβλεπτο. Ώσπου, κάποια στιγμή, η Θέμις θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στα πιστεύω της και στη λαχτάρα της να ζήσει…

2. «Η υπέροχη φίλη μου» της Έλενα Φερράντε

Ένα σύγχρονο αριστούργημα από την πιο δημοφιλή ιταλίδα συγγραφέα της εποχής µας. «Η Υπέροχη Φίλη µου», το πρώτο βιβλίο της «Τετραλογίας της Νάπολης», είναι η ιστορία της Έλενα και της Λίλα, που ξεκινά τη δεκαετία του 1950, µε φόντο μια φτωχογειτονιά της Νάπολης. Το βιβλίο αυτό αναφέρεται στην περίπλοκη φύση της φιλίας των δύο κοριτσιών, που από έφηβες γίνονται γυναίκες, ακολουθώντας βήμα-βήμα την εξέλιξη κάθε μιας ξεχωριστά, τον τρόπο που η µία επηρεάζει την άλλη, τα συναισθήματα που ανά τις δεκαετίες τις βοηθούν να χτίσουν μια ουσιαστική, ακλόνητη σχέση.

3. «Μόνα, Μόνα, είσαι εδώ;» της Ελένης Δαφνίδη

Το «Μόνα, Μόνα, είσαι εδώ;» είναι ένα βιβλίο που θα σας κάνει να γελάτε καθ’ όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης και σίγουρα θα τονώσει τη διάθεσή σας. Είναι γεμάτο με αστείες και έξυπνες ατάκες και λογοπαίγνια αλλά, επίσης, με μυστήριο, δράση και πολλά ευτράπελα. Η πλοκή και οι καταστάσεις που βιώνει η ηρωίδα, καθώς και η ίδια η συμπεριφορά της και οι σκέψεις της, είναι αρκετά τραβηγμένες, αυτό ακριβώς δηλαδή που προσδοκούμε από μια καλή κωμωδία, για να φτάσουμε στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, που φυσικά είναι το γέλιο. Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβάσετε.

4. «Μικρή ερωτική ιστορία» του Ζιλ Λεγκαρντινιέ

Για πείτε μου, ποια είναι η μεγαλύτερη ανοησία που έχετε κάνει στη ζωή σας; Η Ζυλί έχει κάνει ένα σωρό. Για παράδειγμα, εκείνη τη φορά που πάσχιζε να φορέσει το πουλόβερ της κουτρουβαλώντας από τη σκάλα ή την άλλη που, φτιάχνοντας την πρίζα, κρατούσε τα καλώδια με τα δόντια της… Και τελευταία, η εμμονή της με τον νεοφερμένο γείτονα, χωρίς καν να τον έχει δει στα αλήθεια, εμμονή που της κόστισε το μάγκωμα του χεριού της στο γραμματοκιβώτιό του…

Η «Μικρή ερωτική ιστορία» αφορά μια παρορμητική, αισιόδοξη, αστεία ηρωίδα, της οποίας η εμφάνιση δεν περιγράφεται, διότι έχει τόσο έντονη προσωπικότητα, που αυτό και μόνο αρκεί. Ένα βιβλίο αστείο, εντυπωσιακό, απίστευτα συγκινητικό…

Συντάκτης: Αγγελική Κουτρουμάνου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.