Βιβλία αυτοβελτίωσης: Γιατί αξίζει να έχετε πάντα ένα μαζί σας;

Συντάκτης: Flowmagazine

Ο δρόμος προς την αυτοβελτίωση είναι συνήθως μακρύς και λίγο δύσκολος. Οι άνθρωποι που νιώθουν αυτή τη βαθιά ανάγκη αλλαγής και βελτίωσης της ζωής τους σε όλα τα επίπεδα, αναζητούν συνεχώς νέους τρόπους να κινητοποιηθούν, νέα σχέδια και άλλους ανθρώπους με τους οποίους να μπορούν να αλληλοεπιδράσουν και να εμπνευστούν για τις επόμενες κινήσεις τους.

Πότε πρωτοεμφανίστηκαν;

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα βιβλία ή οι οδηγοί αυτοβελτίωσης/ αυτοβοήθειας υπάρχουν εδώ και αιώνες· Κάποιοι εντοπίζουν τον πρόγονό τους σε ένα αρχαίο Αιγυπτιακό είδος, έναν «οδηγό ζωής» (που ονομάζεται Sebayt), γραμμένο το 2.800 π.Χ., που περιέχει σοφές οδηγίες ως προς ζητήματα αυτοελέγχου και ηθικής συμπεριφοράς. Και οι αρχαίοι Έλληνες έγραφαν κείμενα − οδηγίες, αφορισμούς και αποφθέγματα για όλα τα ζητήματα που αφορούν στη δημόσια, αλλά και ιδιωτική ζωή. Τέτοια παρόμοια κείμενα δεν έλειπαν ούτε από το Μεσαίωνα και την Αναγέννηση στην Ευρώπη, αν και είχαν περισσότερο χαρακτήρα εκμάθησης καλών τρόπων.

Βέβαια, αυτά τα κείμενα αυτοβοήθειας σε εκείνες τις εποχές είχαν αυστηρό ηθικό περιεχόμενο και μόνο στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, οι συγγραφείς άρχισαν να εστιάζουν στις πραγματικές, εσωτερικές ανάγκες των ανθρώπων· ανάγκη για εξέλιξη, ευτυχία, ολοκλήρωση, επίγνωση, αυτογνωσία, επίτευξη ονείρων και στόχων, συνολική βελτίωση.

Είναι σημαντικά;

Αποτελούν μια συντροφιά που κρατάμε μαζί μας στη δουλειά, στο μετρό για τη δουλειά, στο κομοδίνο δίπλα στο κρεβάτι μας, στην παραλία το καλοκαίρι. Αυτή η ξεχωριστή σχέση είναι που μπορεί να προσφέρει στον καθένα ακριβώς τα στοιχεία εκείνα που χρειάζεται, να τα κάνει δικά του και να τα εκμεταλλευτεί με έναν δικό του τρόπο.

Εξάλλου, ένας συγγραφέας, ένας ειδικός ή ένας life coach έχει τη δυνατότητα σε ένα βιβλίο να ξεδιπλώσει όλο το περιεχόμενο που θέλει να προσφέρει στον αναγνώστη σε πολλές εκατοντάδες σελίδες, χωρίς όριο, χωρίς διακοπή. Ο αναγνώστης έχει την επιλογή να διαλέξει ένα κομμάτι, να προσπεράσει ένα άλλο, να επιστρέψει αργότερα σε αυτό, να κάνει προσωπικές σημειώσεις και σχόλια.
Τα βιβλία αυτοβελτίωσης είναι εδώ για να μείνουν λοιπόν! Είναι διαχρονικό είδος με μια τεράστια γκάμα θεμάτων και πραγματικά χρήσιμο.

Αλλά χρήσιμο ως προς τι; Τι θα μπορούσαμε να πούμε ότι μας προσφέρει;

Αρχικά, έμπνευση. Ένα βιβλίο προσωπικής ανάπτυξης εστιάζει πρώτα στη διαδικασία αυτογνωσίας και αναγνώρισης του εαυτού μας, τόσο των λειτουργικών, όσο και των δυσλειτουργικών στοιχείων μας. Το πρώτο συνήθως στάδιο απαιτεί μια ειλικρινή αξιολόγηση του ποιοι είμαστε και ποια η κατάσταση της ζωής μας, ποιες οι επιλογές που έχουμε κάνει μέχρι τώρα και ποιοι οι λόγοι που τις κάναμε. Μια προσωπική εμπειρία, ένα απόφθεγμα, μια ιστορία ή μια συμβουλή κινεί εκείνους τους εσωτερικούς μηχανισμούς που μας κάνουν να αναλογιστούμε πάνω στα κομμάτια εκείνα που στη συνέχεια θα μας δώσουν μια ώθηση προς τα εμπρός.

Κατά δεύτερον, μας κάνουν να ερμηνεύουμε τον κόσμο και τον εαυτό μας υπό ένα θετικό πρίσμα. Τα περισσότερα, αν όχι όλα, τα βιβλία αυτοβελτίωσης ανοίγουν το δρόμο προς τη διαμόρφωση θετικών σκέψεων και σημασιοδοτήσεων, μέσω όμως πρώτα της αναγνώρισης των αρνητικών μας μοτίβων σκέψης. Όταν αναγνωρίζουμε τα μοτίβα αυτά πίσω από τις πράξεις μας, μπορούμε να σβήσουμε εκείνα που δεν συνεισφέρουν με κανένα τρόπο στην εξέλιξή μας και να δουλέψουμε πάνω σε μια νέα βάση. Εξάλλου, όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο που αποπνέει θετική αύρα, με ιδέες που μας εμψυχώνουν και μας εμπνέουν, δεν μπορούμε παρά να επηρεαστούμε και να φτιάξουμε τη διάθεσή μας για το υπόλοιπο της ημέρας μας.

Όσοι έχουν διαβάσει και εμπνευστεί από ένα βιβλίο αυτοβελτίωσης, έχουν να προσθέσουν κι ένα άλλο, σπουδαίο λόγο: μας βοηθούν να γκρεμίσουμε τους αυτοπεριορισμούς μας. Αυτά που πριν φαίνονταν αδύνατα και φάνταζαν τρομακτικά, αρχίζουν να αλλάζουν όψη· αρχίζουμε να πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε περισσότερα. Για παράδειγμα, αν νιώθουμε ότι ο χωρισμός από μια δυστυχισμένη σχέση είναι αδύνατος και τρομακτικός, ένα καλό βιβλίο αυτοβελτίωσης, μπορεί να μας κάνει να δούμε ότι υπάρχει κι αυτός ο δρόμος και ότι έχουμε τη δύναμη και τον κατάλληλο εξοπλισμό, για να τον περπατήσουμε. Με αυτό τον τρόπο, γινόμαστε δυνατότεροι και χτίζουμε αυτοπεποίθηση.

Όλη αυτή η θετική σκέψη, η έμπνευση, η διαμόρφωση θετικών μοτίβων συμπεριφορών και η ώθηση προς τα εμπρός μας «ανοίγουν την όρεξη» για νέα προσωπικά σχέδια ανάπτυξης και εξέλιξης. Οι συγγραφείς των βιβλίων αυτοβελτίωσης γνωρίζουν πολύ καλά αυτή τη βαθιά επιθυμία· Εξάλλου, και οι ίδιοι έχουν κοπιάσει πραγματικά γι’ αυτό και θέλουν να το μοιραστούν μαζί μας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Αυτά τα βιβλία μας προσφέρουν μια μεγάλη ποικιλία σχεδιασμού των στόχων μας, βήμα προς βήμα, με εναλλακτικές λύσεις, προσαρμοσμένες σε διάφορες συνθήκες, αφήνοντας το περιθώριο να το φέρουμε στα δικά μας μέτρα. Με αυτό τον τρόπο, μπορούμε να περάσουμε στη δράση. Επιλέγουμε τις τεχνικές που ταιριάζουν σε εμάς, με τους δικούς μας ρυθμούς.

Με το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας συνηθισμένοι να κοιτάμε με τις ώρες μια οθόνη υπολογιστή, να διαβάζουμε γρήγορα και άσκοπα άρθρα στο κινητό μας τηλέφωνο, η επαφή με τα βιβλία αυτοβελτίωσης θα σας φανεί μαγική! Πάρτε τα παντού μαζί σας, στις συγκοινωνίες, στη δουλειά, στο ταξίδι, στις ουρές που περιμένετε. Κάντε σημειώσεις, ξαναδιαβάστε, αναλογιστείτε πώς μπορείτε να εκμεταλλευτείτε κάθε συμβουλή, κάθε τεχνική, κάθε ιστορία.

Διαβάστε λίγες σελίδες το πρωί, για να βρείτε το κατάλληλο κίνητρο και να ξεκινήσετε γεμάτοι ζωντάνια και όρεξη για δημιουργία τη μέρα σας. Ξεφυλλίστε τα το μεσημέρι στο διάλειμμά σας για φαγητό, ώστε να ξεφύγετε και να πλοηγηθείτε σε έναν διαφορετικό κόσμο, που θα σας δώσει τα εργαλεία για αυτοβελτίωση. Κλείστε το ημερήσιο πρόγραμμά σας με αυτά, πριν κλείσετε το φως, στο κρεβάτι, για να αποφορτιστείτε από τη μέρα που πέρασε και να σχεδιάσετε την επόμενη.

Πηγή

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…