Βιταμίνη C, ένα φυσικό τονωτικό

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Η βιταμίνη  C αποτελεί μια φυσική ασπίδα για τον οργανισμό μας. Δείτε γιατί πρέπει να την εντάξετε στην διατροφή σας.

Ο οργανισμός μας έχει ανάγκη όλα τα στοιχεία τα οποία περιέχονται στις τροφές.  Πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη και βιταμίνες είναι από τα πιο βασικά από αυτά. Κάθε ένα από αυτά εξυπηρετεί και έναν συγκεκριμένο ρόλο. Ας δούμε λοιπόν ποιος είναι ο ρόλος της βιταμίνης  C στον οργανισμό μας και ποια είναι τα θετική της οφέλη στην υγείας μας.

Που περιέχεται

Η  βιταμίνη  C περιέχεται κυρίως στα φρούτα και στα λαχανικά. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι περιέχεται στο πορτοκάλι αλλά εκτός αυτού περιέχεται στο μανταρίνι, το λεμόνι, το νεκταρίνι, το ροδάκινο, το καρότο και το μπρόκολο. Επίσης, εμπεριέχεται σε τρόφιμα όπως το σέλινο και το θυμάρι. Το κρέας και τα γαλακτοκομικά περιέχουν μικρές ποσότητες βιταμίνης C σε σημείο να είναι αμελητέες και να μην επηρεάζουν την διατροφή μας.

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου

Οι βιταμίνες είναι ουσίες που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά και καταστέλλουν την δράση των ελεύθερων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι υπεύθυνες για μια μεγάλη κατηγορία διαταραχών και προβλημάτων υγείας στον οργανισμό μας μια εκ των οποίων είναι και ο καρκίνος (αν και δεν αποτελούν την κύρια αιτία του).  Η βιταμίνη C  οξειδώνεται αυτή,  αντί να αφήσει άλλα κύτταρα και ουσίες του οργανισμού μας να οξειδωθούν και να αντιδράσουν και έτσι προστατεύει τον οργανισμό μας.

Βιταμίνη C, ένα φυσικό τονωτικό

Δρα κατά του κρυολογήματος

Η βιταμίνη  C η οποία προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα (και όχι από τα συμπληρώματα διατροφής) μπορεί να δράσει εναντίον του κρυολογήματος μειώνοντας την διάρκεια του ή προστατεύοντας τον οργανισμό μας από αυτό. Το κρυολόγημα είναι ένας ιός τον οποίο μας όλοι έχουμε αντιμετωπίσει κάποια στιγμή στην ζωή μας. Η βιταμίνη C ενεργοποιεί και τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα , ώστε να ανταποκριθεί πιο γρήγορα στον ιό και έτσι να παράξει τις απαραίτητες ουσίες που χρειάζεται (ιντερφερόνες) για να μπορέσει να τον αντιμετωπίσει.

Δρα κατά των ασθενειών των ματιών και των δοντιών

Έχετε ποτέ ακούσει για το σκορβούτο; Το σκορβούτο ήταν ασθένεια που πάθαιναν οι ναυτικοί κυρίως τον 15ο-18ο αιώνα όπου τα θαλάσσια ταξίδια ήταν μακρινά και δεν μπορούσαν να συντηρήσουν τρόφιμα όπως πορτοκάλια ή μανταρίνια. Ως αποτέλεσμα της ασθένειας, το πέσιμο των δοντιών τους ή τα προβλήματα στην όραση. Αυτά οφείλονταν  στην παντελή έλλειψη βιταμίνης C. Η βιταμίνη C λοιπόν, συμβάλλει στην θετική υγεία των δοντιών και των ματιών και μπορεί να προλάβει αρκετές ασθένειες που έχουν να κάνουν με αυτά.

Υπερβιταμίνωση

Οι βιταμίνες γενικότερα είναι ιχνοστοιχεία. Ο οργανισμός μας τα χρειάζεται αλλά όχι στις ποσότητες που χρειάζεται τις πρωτεΐνες, τα λίπη και τους υδατάνθρακες. Συνεπώς, η υπερβολική κατανάλωση βιταμίνης έχει ως αποτέλεσμα να νιώθουμε ναυτία, στομαχικά προβλήματα, υπνηλία, πονοκέφαλο, να έχουμε κόκκινο δέρμα και σε μερικούς ανθρώπους προκαλεί πέτρα στα νεφρά. Καταλήγουμε στο ότι μια μικρή δόση πχ ένα φρούτο την ημέρα ή ένας χυμός πορτοκάλι είναι αρκετά.

Συντάκτης: Αθανάσιος Χριστόπουλος, Πλαστικός Χειρουργός

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr