Βιταμίνες και τροφές που βοηθούν τους καπνιστές

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου

Το κάπνισμα είναι μια συνήθεια πολλών ανθρώπων, που παρόλο που ξέρουμε πόσο βλαβερή είναι την συνεχίζουμε. Βρήκαμε όμως μερικές τροφές και βιταμίνες που μπορούν να μας βοηθήσουν να θεραπεύσουμε τους πνεύμονές μας και να κόψουμε αυτή τη συνήθεια μια για πάντα! 

Βιταμίνη C

Το κάπνισμα μειώνει τη βιταμίνη C στο σώμα σας κατά 25%. Ως αποτέλεσμα, είναι απαραίτητο να αυξήσετε την πρόσληψη αυτής της σημαντικής βιταμίνης. Η έλλειψη σε βιταμίνη C θα σας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι σε λοιμώξεις, επειδή το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι πιο αδύναμο. Αν εξακολουθείτε να καπνίζετε, πρέπει να καταναλώνετε τρεις φορές περισσότερη βιταμίνη C. Αυτό βοηθάει τους πνεύμονές σας να θεραπευτούν μετά το κάπνισμα. Αν προσπαθείτε να κόψετε το κάπνισμα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η βιταμίνη C θα σας βοηθήσει να μειώσετε την εξάρτηση από τη νικοτίνη.

Βιταμίνη Α

Η έλλειψη σε βιταμίνη Α ή σε βήτα-καροτένιο μπορεί να προκαλέσει μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα. Έτσι, ο αριθμός των μολυσματικών νόσων του αναπνευστικού συστήματος μπορεί να αυξηθεί.

Βιταμίνη Ε 

Η βιταμίνη Ε βοηθάει στη μείωση του κινδύνου για όγκους στους πνεύμονες που συνδέονται με το κάπνισμα. Η βιταμίνη αυτή είναι επίσης γνωστή ως τοκοφερόλη. Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που λειτουργεί ως αντιοξειδωτική ουσία. Ταυτόχρονα, συνεισφέρει στην προστασία των απαραίτητων λιπαρών οξέων .Για να αξιοποιήσετε αυτές τις ωφέλειες και για να θεραπεύσετε τους πνεύμονές σας μετά το κάπνισμα, φροντίστε να λαμβάνετε βιταμίνη Ε.

Βιταμίνη Β9 

Η βιταμίνη Β9 ή το φυλλικό οξύ, συνεισφέρει στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων. Έτσι προλαμβάνεται η αναιμία και το δέρμα σας διατηρείται υγιές. Πέρα από το ότι θεραπεύει τους πνεύμονες μετά το κάπνισμα, η βιταμίνη Β9 είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος. Ο λόγος είναι ότι η συγκεκριμένη βιταμίνη παίζει ρόλο στη σύνθεση τωννευροδιαβιβαστών.

Τροφές 

Πορτοκάλια 

Είναι γνωστό ότι το πορτοκάλι και ο χυμός του είναι πλούσια σε βιταμίνη C. Η τακτική κατανάλωση πορτοκαλιών ενισχύουν τον μεταβολισμό. Παράλληλα, μειώνει το στρες, παράγοντας που στρέφει κάποιον στο να καπνίζει πιο συστηματικά. 

Μπρόκολο 

Είναι ένα λαχανικό πλούσιο τόσο σε βιταμίνη C, όσο και σε Β5.Η έλλειψη βιταμίνης B5 προκαλεί κόπωση, αδυναμία διαχείρισης του στρες, δυσπεψία, αϋπνία αλλά και απώλεια όρεξης. 

Καρότα 

Το τσιγάρο κάνει αρκετό κακό στο δέρμα, επιταχύνοντας την γήρανση του.Το καρότο είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, C, Κ και Β, που ωφελούν ιδιαίτερα το δέρμα, ενώ είναι αποτελεσματικό στην αποβολή της νικοτίνης από τον οργανισμό. 

Ακτινίδια 

Εκτός από πολύ νόστιμο και δροσιστικό, το ακτινίδιο είναι πολύ καλή πηγή βιταμινών A, C και E, των οποίων τα επίπεδα μειώνονται δραματικά εξαιτίας του καπνίσματος.

Σπανάκι 

Το σπανάκι είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες, ενώ περιέχει και μεγάλες ποσότητες φολικού οξέος ήαλλιώς της Β9, που καταστρέφεται από τις τοξικές ουσίες του τσιγάρου. 

Νερό 

Μπορεί να μην περιέχει βιταμίνες αλλά η ενυδάτωση είναι από τις πιο σημαντικές διαδικασίες για έναν υγιή οργανισμό. Το κάπνισμα αφυδατώνει το σώμα, οπότε η κατανάλωση νερού για έναν καπνιστή είναι απολύτως απαραίτητη.

Συντάκτης: Ευαγγελία Μποζαντζόγλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.