Βιταμίνη C: Ο σύμμαχός μας απέναντι στις ελεύθερες ρίζες

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού

Η βιταμίνη C δρα ως αντιοξειδωτικό συστατικό και μπορούμε να τη χρησιμοποιούμε καθημερινά στην περιποίηση της επιδερμίδας μας. Τα κύρια οφέλη της είναι ότι προωθεί την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες και βελτιώνει την όψη μας εξομαλύνοντας τυχόν δυσχρωμίες. 

Η βιταμίνη C αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα θρεπτικά συστατικά για τη ανάπτυξη και την επανόρθωση των ιστών του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένου και του δέρματός μας, ωστόσο δε μπορεί να την παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός μόνος του. Είναι απαραίτητη η λήψη της για την θωράκιση του ανοσοποιητικού μας, αλλά είναι εξίσου σημαντική και στην περιποίηση της επιδερμίδας μας. 

Η φυσική μορφή της βιταμίνης C βρίσκεται κυρίως σε φρούτα (πορτοκάλι, ακτινίδιο, φράουλα), αλλά και σε λαχανικά. Σε ό,τι αφορά στην περιποίηση της επιδερμίδας μας, μπορούμε να βρούμε τη βιταμίνη C  ως συστατικό σε ενυδατικές κρέμες, τονωτικές λοσιόν και πολύ συχνά σε σέρουμ

Η πιο συχνή μορφή βιταμίνης C που συναντούμε  ως συστατικό σε προϊόντα ομορφιάς είναι το L-ασκορβικό οξύ. Η δράση του στοχεύει στη δημιουργία κολλαγόνου  ως αντιοξειδωτικό στοιχείο, αλλά και ως παράγοντας για τη σύνθεση συνδετικού ιστού. Ακόμη, συμβάλλει στη μείωση της βλάβης που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία και αποτελεί απαραίτητο στοιχείο για την επούλωση σημαδιών και πληγών που σχηματίζονται στην επιδερμίδα μας. 

Για να καταλάβουμε όμως πως λειτουργεί η βιταμίνη C στην  προστασία από τους εξωτερικούς εχθρούς της επιδερμίδας μας, πρέπει να καταλάβουμε πως οι ελεύθερες ρίζες καταστρέφουν την επιδερμίδα μας.

Οι ελεύθερες ρίζες είναι απαραίτητες για τον οργανισμό μας, καθώς και για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Σε φυσιολογικές ποσότητες μας προστατεύουν από ιούς, παράσιτα και μικρόβια. Ωστόσο, υπάρχει ένα όριο ασφαλείας, που αν το υπερβούν, αρχίσουν να προκαλούν  προβλήματα επηρεάζοντας τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια και το dna μας. Ένα από τα κύρια αποτελέσματα αυτής της αύξησης ελεύθερων ριζών είναι η πρόωρη γήρανσή μας. 

Η αύξηση των ελεύθερων ριζών και η υπέρβαση αυτού του ασφαλούς ορίου οφείλεται κυρίως στο οξειδωτικό στρες. Η έκθεσή μας στο οξειδωτικό στρες είναι καθημερινή. Η ατμόσφαιρα γύρω μας, το κάπνισμα, το αλκοόλ, η έκθεση σε τοξικά χημικά όπως τα καθαριστικά και τα εντομοκτόνα και τα τηγανητά φαγητά είναι μερικοί από τους παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία παραπάνω ελεύθερων ριζών καθημερινά. 

Εκτός λοιπόν από την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε βιταμίνη C, καθώς και συμπληρωμάτων διατροφής με βιταμίνη C, είναι σημαντικό να εντάξουμε στην καθημερινή περιποίησή μας και προϊόντα ομορφιάς με το εν λόγω συστατικό. 

Προσοχή! Όταν χρησιμοποιούμε προϊόντα με βιταμίνη C, καλό είναι να αποφεύγουμε να τα συνδυάζουμε με άλλα προϊόντα που περιέχουν οξέα, όπως το γλυκολικό οξύ, το γαλακτικό οξύ, τη ρετινόλη και το υπεροξείδιο του βενζολίου. Επίσης, σε ευαίσθητες επιδερμίδες, η χρήση βιταμίνης C θα πρέπει να γίνεται προσεκτικά και με προϊόντα που έχουν μικρή περιεκτικότητα βιταμίνης C στη σύστασή τους. 

Τέλος, επειδή συνήθως τα προϊόντα με βιταμίνη C έχουν βαριά υφή, όσοι έχουν λιπαρή ή ακνεϊκή επιδερμίδα, θα πρέπει να αναζητούν τα προϊόντα με την πιο ελαφριά μορφή (τονωτική λοσιόν ή σέρουμ και όχι κρέμα). 

Η καταλληλότερη στιγμή της ημέρας για να χρησιμοποιήσουμε τη βιταμίνη C, είναι το πρωί, αφού με τον τρόπο αυτό δημιουργούμε μία προστατευτική ασπίδα στην επιδερμίδα μας από τις συνθήκες που προαναφέραμε ότι πολλαπλασιάζουν τις ελεύθερες ρίζες.

Συντάκτης: Αγγελική Κυριακού,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.