Βιοτεχνολόγοι μάχονται τον δάγκειο ιό με γενετική τροποποίηση κουνουπιών

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη

Σε πάνω από 100 χώρες στον πλανήτη όπως στην Ιαπωνία, στην Ινδονησία, στην Βραζιλία και στην Αυστραλία, έχει εντοπιστεί, ότι μαστίζονται από το δάγκειο ιό. Στις χώρες αυτές εκατομμύρια άνθρωποι προσβάλλονται από μολυσμένα με δάγκειo ιό κουνούπια, όπου σε ποσοστό περίπου 20% μπορεί να έχουν κακή πρόγνωση αν δεν αντιμετωπιστεί η κατάσταση εγκαίρως ιατρικά.

Επιστήμονες ανά τον κόσμο σε συνεργασία με τις χώρες που πλήττονται και με εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να κατασκευάσουν τα γενετικά τροποποιημένα κουνούπια προχωρούν στην στοχευόμενη αντιμετώπισή του δάγκειου ιού, με απελευθέρωση εκατομμυρίων τροποποιημένων αρσενικών εντόμων του είδους, στις περιοχές που υπάρχει συχνή εμφάνιση κρουσμάτων.

Τα συμπτώματα του Δάγκειου ιού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας είναι συνήθως, η εμπύρετη κατάσταση με εξανθήματα, οι σοβαρές κεφαλαλγίες με πόνο στα μάτια, καθώς και γενικά ο πολύ έντονος πόνος στους μύες και στις αρθρώσεις. Ο συγκεκριμένος ιός όμως δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Οι Βιοτεχνολόγοι Επιστήμονες κατάφεραν, τα αρσενικά γενετικά τροποποιημένα κουνούπια να φέρουν ένα γονίδιο που θανατώνει τους απογόνους τους πρόωρα αν είναι μολυσμένοι και περιέχουν και το βακτήριο της νόσου με τροποποιημένη μορφή ώστε να δρα ως «εμβόλιο» κατά του ιού. Συνεπώς η ανάμειξη των τροποποιημένων στελεχών με τους μολυσμένους πληθυσμούς του είδους, μπορεί να οδηγήσει στη μείωση των μολυσμένων στελεχών, και κατ’ επέκταση στη μείωση των κρουσμάτων εμφάνισής του ιού σε ανθρώπους. Ο στόχος είναι τα τροποποιημένα κουνούπια να υπερισχύσουν έναντι των μολυσμένων με τον ιό.

Οι κάτοικοι των πληγεισών περιοχών, εγκρίνουν την επιστημονική παρέμβαση, αλλά υπάρχουν και έντονές αντιδράσεις και από περιβαλλοντικές οργανώσεις που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για πιθανή απρόβλεπτη, μη ελεγχόμενη εξέλιξη του εγχειρήματος. Η αλήθεια είναι ότι οι τέσσερις διαφορετικοί τύποι του ιού εμποδίζουν και την ριζική αντιμετώπισή του προβλήματος.

Οι επιστήμονες από την άλλη πλευρά είναι αισιόδοξοι διότι όπου έχει ήδη εφαρμοστεί η εν λόγω μέθοδος στη Μαλαισία, στη Βραζιλία και στα νησιά Κέιμαν έχουν καταγραφεί θετικά αποτελέσματα. Η μέθοδος χρονολογείται από τη δεκαετία του ΄40 όπου ερευνητές είχαν διαπιστώσει τη χρησιμότητά της, αλλά δεν υπήρξε ευρεία εφαρμογή της λόγω του ότι ενέχει εκτός από οφέλη και πιθανούς κινδύνους που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατοί και προβλέψιμοι.

Συντάκτης: Μαρία Σοφία Αρώνη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.