Βιοποικιλότητα: Το νέο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου

Από το μεγάλα τροπικά δάση του κόσμου, μέχρι τα μικρά πάρκα της κάθε πόλης και τους κήπους στην αυλή του σπιτιού μας, η βιοποικιλότητα αποτελεί ένα απαραίτητο στοιχείο για τον πλανήτη και ένα από τα πιο βασικά στοιχεία της ανθρώπινης ζωής.

Οι άνθρωποι, ως αναπόσπαστο τμήμα αυτής της αλυσίδας, φέρουν μεγάλη ευθύνη στην πορεία και στην προστασία του, ενώ η αδιάκοπη παροχή και κατανάλωση τροφής, νερού και οξυγόνου αποδεικνύουν έμπρακτα την ανάγκη διατήρησης του, αφού τα «προϊόντα» της φύσης είναι απαραίτητα για την ανθρώπινη επιβίωση. Μάλιστα, η φύση είναι εξίσου σημαντική και για το σωματικό αλλά και το πνευματικό ευ ζην, γεγονός που επιβεβαιώθηκε έντονα κατά τη διάρκεια της κοινωνικής απομόνωσης εν μέσω του κορονοϊού.

Ένα ακόμη στοιχείο που επιβεβαιώθηκε ήταν η ανάγκη προστασίας και αποκατάστασης της φύσης, που εν μέσω πανδημίας βρέθηκε στην «πρώτη γραμμή». Οι άνθρωποι είναι πλέον περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και κατανοούν τους αναπόσπαστους δεσμούς της υγείας μας με την υγεία των οικοσυστημάτων, αφού η  κατάρρευση του οικοσυστήματος αντικατοπτρίζει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλά και εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών, που όσο η φύση καταστρέφεται τόσο εκείνες θα αυξάνονται.

Συνεπώς η προστασία και η αποκατάσταση της βιοποικιλότητας και η αναδόμηση της λειτουργίας των οικοσυστημάτων, είναι το κλειδί για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι σε οποιαδήποτε κρίση, και στην αποτροπή της εμφάνισης και εξάπλωσης αντίστοιχης κλίμακας μελλοντικών ασθενειών.

Η επένδυση στην προστασία της φύσης αποτελεί ένα σχέδιο πυξίδα για την ανάκαμψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, που θα διασφαλίζει την προστασία του περιβάλλοντος και άρα την προστασία του ανθρώπου. Το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας αποτελεί βασικό στοιχείο του χάρτη της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας.

Ακόμη, προτείνεται μεταξύ άλλων η θέσπιση δεσμευτικών στόχων για την αποκατάσταση των τετελεσμένων ως προς την καταστροφή οικοσυστημάτων και ποταμών. Αυτό θα επιτευχθεί με τη μείωση της ρύπανσης και την ενίσχυση του οικολογικού προσανατολισμού των πόλεων, όπως επίσης και την εφαρμογή τεχνικών βιολογικής γεωργίας κι άλλων φιλικών προς την βιοποικιλότητα πρακτικών για την βελτίωση της υγείας τόσο του ανθρώπου όσο και του ίδιου του περιβάλλοντος. 


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Corporate sustainability: Το νέο «όπλο» ενάντια στην κλιματική αλλαγή


Όλες οι δράσεις που προβλέπονται για την προστασία, την βιώσιμη χρήση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος θα έχουν εξαιρετικά υψηλά οικονομικά οφέλη τόσο για όλη την ένωση όσο και για τις τοπικές κοινότητες, και μεταξύ άλλων τους παραγωγούς και τους γεωργούς, αφού θα δημιουργήσουν νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας «καλλιεργώντας» πρόσφορο έδαφος για οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Σε δήλωσή του, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία Φρανς Τίμερμανς δήλωσε ότι η κρίση του κορονοϊού κατέδειξε πόσο ευάλωτοι είμαστε και πόσο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ ανθρώπινης δραστηριότητας και φύσης. Τονίζοντας ότι η κλιματική αλλαγή και η απώλεια της βιοποικιλότητας αποτελούν σαφή και υπαρκτό κίνδυνο για την ανθρωπότητα, πρόσθεσε ότι πυρήνας της προστασίας απέναντι στην κάθε κρίση αποτελεί η βιωσιμότητα, η βιοποικιλότητα και η περιβαλλοντική συνείδηση που θα φέρουν μία νέα και καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον άνθρωπο και τη φύση, εντείνοντας παράλληλα την ανταγωνιστικότητα και την ανθεκτικότητα της ευρωπαϊκής ένωσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο να προχωρήσουν στην έγκριση αυτής της νέας στρατηγικής, ενώ ενθαρρύνει όλους τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τα ενδιαφερόμενα μέλη να τοποθετηθούν σε αυτή την ευρεία και παγκόσμιας εφαρμογής συζήτηση.

Συντάκτης: Μένη Αναστασιάδου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.