Βιοντίζελ από τηγανέλαια στο δήμο Τρίπολης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Βιοντίζελ από τηγανέλαια στο δήμο ΤρίποληςΠράσινη πολιτική και στην περιφέρεια! Ο δήμος Τρίπολης εφαρμόζει οικολογική μεθόδους για τα καύσιμα των οχημάτων του. Με στόχο τη μείωση δαπανών, ο δήμος θα αναλάβει την παραγωγή βιοντίζελ από τηγανέλαια μέσω ειδικής επεξεργασίας, για να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη.

Το δημοτικό συμβούλιο, συμφώνησε για την παραγωγή και την παραχώρηση αυτού του καυσίμου, που θα καλύπτει τις ανάγκες του. Επίσης, ενθαρρύνει τους αγρότες της περιοχής στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών που θα χρησιμοποιηθούν για τον ίδιο σκοπό. Εκτός από το οικονομικό όφελος οι ιθύνοντες στοχεύουν στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης και των εκπομπών CO2.

Ο αντιδήμαρχος, κ. Κατσαφάνας ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα έχει το συγκεκριμένο εγχείρημα. Για παράδειγμα, τα καταστήματα εστίασης μπορούν να παράγουν περίπου 70.000 λίτρων από τηγανέλαια ετησίως. Αντίστοιχα οι μαθητές σχολείων έχουν τη δυνατότητα μετά από παραίνεση των καθηγητών, να συγκεντρώνουν μεγάλα ποσά. Κατά συνέπεια η παραγωγή βιοντίζελ θα είναι αντίστοιχα μεγάλη. Στατιστικά, η κατανάλωση πετρελαίου από τον στόλο των οχημάτων του δήμου Τρίπολης ανέρχεται περίπου στα 65.000 λίτρα ετησίως και η προοπτική μετεστερεοποίησης των φυτικών και ζωικών λιπών και ελαίων μπορεί να καλύψει, τόσο τις ανάγκες των οχημάτων κίνησης, όσο και μέρος της κατανάλωσης πετρελαίου στους καυστήρες των σχολείων.

Το συνολικό κόστος της συγκεκριμένης επένδυσης, για τον εξοπλισμό και την παραγωγή 70.000 λίτρων καυσίμου στον δήμο Τρίπολης, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του, είναι για το πρώτο έτος 0,375 ευρώ ανά λίτρο και για τα επόμενα χρόνια το κόστος παραγωγής είναι μόλις 0,15 ευρώ ανά λίτρο, γεγονός που θα ωφελήσει τον δήμο οικονομικά αλλά και περιβαλλοντικά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr